Aurescu: Romania, dispusa sa negocieze noul scut antiracheta

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 13:49
2419 citiri
Aurescu: Romania, dispusa sa negocieze noul scut antiracheta
Foto: Arhiva

Secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu, care se afla intr-o vizita de lucru la Washington, le-a transmis oficialilor americani disponibilitatea Romaniei pentru continuarea discutiilor privind perspectivele noului proiect al scutului antiracheta propus de presedintele Obama.

Intalnirile lui Bogdan Aurescu cu oficiali ai Departamentul de Stat au continuat discutiile incepute in timpul recentei vizite din 22 octombrie la Bucuresti a vicepresedintelui SUA, Joseph Biden. Partea americana exprimat, in acest context, "satisfactia deosebita pentru rezultatele acestei vizite, care si-a atins, in intregime, obiectivele propuse, atat in plan bilateral, cat si in context regional", potrivit MAE.

Aurescu a avut intrevederi cu Pamela Quanrud, adjunct al asistentului pentru Europa de Nord, Europa Centrala si statele baltice al secretarului de stat, Nancy McEldowney, adjunct principal al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat si Dan Russel, adjunct al asistentului pentru Rusia, Ucraina si Belarus al secretarului de stat si negociatorul american in formatul "5+2" privind solutionarea conflictului transnistrean.

Pe parcursul discutiilor, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a exprimat disponibilitatea Romaniei pentru continuarea discutiilor privind perspectivele noului proiect al scutului antiracheta propus de presedintele Obama, in contextul dezbaterii in curs din cadrul NATO, in conformitate cu principiul indivizibilitatii securitatii statelor aliate.

Contactele bilaterale dintre SUA si Romania au fost destul de dese in cursul anului 2009. In mai, ministrul de externe de atunci, Cristian Diaconescu, a efectuat o vizita de mai multe zile la Washington, speculandu-se ca se pregateste o vizita a presedintelui Basescu.

In ceea ce priveste scutul antiracheta, John Heffern, adjunctul sefului misiunii permanente a Statelor Unite la NATO, a declarat recent pentru NewsIn, ca noul plan va incepe in zona de sud a continentului european, axandu-se pe interceptarea rachetelor cu raza scurta si medie, astfel ca "ar fi logic" ca Romania si Bulgaria sa gazduiasca astfel de elemente. Heffern a mai spus insa ca nu au fost initiate discutii bilaterale intre SUA si o alta tara, asteptandu-se ca aceasta misiune sa se desfosoare sub "umbrela" NATO.

Un alt subiect important abordat de Bogdan Aurescu in prima zi a vizitei sale oficiale a fost razboiul din Afganistanul, oficialul roman reiterand interesul partii romane pentru aprofundarea consultarilor cu SUA pe aceasta tema, ulterior anuntarii, de catre Administratia de la Washington, a noii strategii privind aceasta tara.

Un loc aparte in cadrul discutiilor a revenit situatiei din vecinatatea estica a Romaniei, cu accent asupra problematicii Republicii Moldova. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat, in acest context, "satisfactia partii romane pentru rezultatele deosebite ale recentei vizite la Bucuresti a primului-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, adresand, in acelasi timp, multumiri oficialilor americani pentru sprijinul consistent acordat guvernului de la Chisinau".

Tot in prima zi a vizitei de lucru in SUA, Aurescu a participat, la ambasada Romaniei de la Washington, la ceremonia de decorare a vicepresedintelui executiv al organizatiei B'nai B'rith International, Daniel Mariaschin.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Bogdan Aurescu vizita SUA, #Aurescu secretar stat MAE, #Aurescu scut antiracheta , #Washington
Comentarii
Poza Liviu-Chilian
Liviu-Chilian
rank 1
Romani, va ordon - nu'l mai primiti pe pamantul nostru sfant, pe acest Zsidan nebun!
Poza candva_roman
candva_roman
rank 5