Curtea Suprema americana examineaza marti cazul lui Munaf

Duminica, 23 Martie 2008, ora 10:25
1331 citiri
Curtea Suprema americana examineaza marti cazul lui Munaf

Curtea Suprema americana va examina marti cazul lui Mohammad Munaf si Shawqi Ahmad Omar, cetateni americani detinuti intr-o inchisoare americana din Irak care afirma ca au dreptul sa isi conteste detentia in justitia americana si eventuala lor predare catre autoritatile irakiene, relateaza Washington Post.

Munaf si Omar spun ca sunt detinuti la Camp Cropper in custodia armatei americane si deci au dreptul sa conteste detentia in justitia americana.

Totusi, administratia Bush a sustinut in justitie ca inchisoarea de la Camp Cropper este sub comandamentul unei coalitii militare internationale, numita Forta Multinationala din Irak, si ca Munaf si Omar sunt, in consecinta, in afara jurisdictiei americane.

Cazul este programat pentru examinare la Curtea Suprema marti, iar rezultatul ar putea avea implicatii importante pentru drepturile cetatenilor americani detinuti in teatre de operatiuni internationale. Pana la decizia Curtii Supreme, campul de aplicare a drepturilor constitutionale ale americanilor in strainatate raman neclare.

Cazurile celor doi sunt complicate de circumstantele controversate in urma carora au ajuns la Camp Cropper. Munaf a fost inchis acolo in urma "rapirii ciudate", cum o catalogheaza WP, a celor trei jurnalisti romani pe care el ii insotea la Bagdad.

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
#mohammad munaf, #SUA, #proces, #jurnalisti rapiti , #Washington