Ziare.com

Assange si drepturile presei

de Hari Bucur-Marcu, Expert international in materia apararii nationale
Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 18:03

   

Assange si drepturile presei
Hari Bucur-Marcu
Este incorect politic sa folosim argumentele libertatii de exprimare si dreptului publicului la informare, in apararea lui Julian Assange, co-fondatorul Wikileaks, recent arestat de autoritatile britanice, dupa o detentie autoimpusa de sapte ani in Ambasada Ecuadorului la Londra, fata de acuzatiile ce i se aduc din America, unde se cere sa fie extradat. De ce?

Citeste toate textele scrise de Hari Bucur-Marcu pentru Ziare.com

Deoarece Assange nu a facut jurnalism, nici nu a informat publicul atunci cand a pus pe site-ul Wikileaks documente clasificate americane, obtinute prin accesarea fara drept a unor baze de date ale Departamentului de Stat si Departamentului Apararii ale Statelor Unite. Fapta pentru care este asteptat in America, spre judecare.

Daca ar fi fost vorba despre vreo investigatie jurnalistica privind crimele de razboi, privind atrocitatile comise de militarii americani in Irak si Afganistan sau privind operatii ilegale si compromitatoare ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA), atunci da, Assange ar fi putut apela la dreptul sau de libera exprimare si la dreptul publicului sau de a fi informat.

Chiar daca prin aceasta informare a publicului s-ar fi dezvaluit secrete ale americanilor ce ar fi pus in pericol vietile agentilor din teren si succesul operatiilor acestora.

Dar nu a fost nicio investigatie jurnalistica. Pur si simplu, niste documente secrete au fost furate electronic si apoi varsate pe site.

Dar care este problema? Problema ar fi ca una dintre temele propagandei rusesti antioccidentale este cea ca, in Occident, secretizarea unor documente sau operatii nu are alta menire decat cea de a acoperi o ilegalitate. O crima chiar. Altfel, daca nu ar avea nimic de ascuns, de acoperit, ca ilegalitate, de ce ar fi secret un document emis de o agentie sau de o instanta occidentala?

Moscova a dezvoltat aceasta teza in paralel si in replica cu insistenta occidentala a transparentizarii administratiei publice, in fostele state sovietice si comuniste. In special, Occidentul viza transparenta bugetelor de aparare si a intentiilor programatice de securitate ale acestor state, in ideea ca declasificarea acestor informatii contribuie decisiv la sporirea increderii intre statele europene, evitand astfel un eventual razboi intre ele.

Asa ca tot ce i-a mai ramas urmasei minimizate a Uniunii Sovietice a fost sa ceara in contra-partida o transparenta similara din partea occidentalilor. Dar, cum occidentalii erau deja transparenti in materiile apararii si securitatii, in ceea ce priveste intentiile programatice si cheltuielile aferente materializarii acestor intentii, Moscova s-a gandit sa introduca aceasta "soparla" a desecretizarii oricaror acte si operatiuni, care altfel nu sunt destinate informarii publicului, prin natura lor.

De ce e nevoie de secrete

Pentru ca, in domeniul securitatii si al relatiilor internationale, unele lucruri sunt pastrate sub pecetea confidentialitatii, desi sunt perfect legale si legitime. Din cateva motive.

Cel mai important motiv este ca publicul nu are de ce sa fie informat despre lucrurile acelea confidentiale, deoarece nu are nimic de castigat de pe urma aflarii lor. Este exact la fel cu situatia in care un cuplu de soti considera pe buna dreptate ca nu este treaba publicului sa stie care sunt pozitiile lor preferate de copulatie si, de aceea, se retrag in confidentialitatea budoarului, atunci cand fac dragoste perfect legal si legitim.

Dar mai sunt si alte motive, unele chiar de viata si de moarte. In sensul ca este perfect legal sa folosesti agenti de influenta, prieteni, informatori, dar si spioni, in activitatea de culegere de informatii, cu tangenta si in cea diplomatica.

Mai mult decat atat, pastrarea in confidentialitate a identitatii si activitatii acestora este si o forma de protectie a informatiei vehiculate de ei, dar si o forma de protectie a lor personal, impotriva celor care le-ar vrea raul.

Asa cum tot confidentiale trebuie sa ramana si mecanismele, procedurile si metodele de lucru in activitatea de informatii si in cea diplomatica interna, astfel incat ele sa nu ajunga la neprieteni sau chiar la inamici, care inamici le-ar putea folosi impotriva statului care nu a putut sa le protejeze informativ.

Assange comite un abuz

Asa ca, atunci cand Julian Assange isi bazeaza apararea in instanta si in fata publicului apeland la principiile libertatii presei si inviolabilitatii activitatii de jurnalist, el comite practic un abuz, din care nu are cum sa iasa mai rau decat se afla acum, dar care, cu siguranta, afecteaza insasi ideea de protectie a presei si a libertatii ei.

De altfel, constatam ca introducerea acestei teme a campionului informarii publicului hartuit de justitia americano-britanico-suedeza in dezbaterea publica occidentala este castigatoare pentru Moscova, in orice varianta.

Daca ramane cum zice Assange, atunci cancelariile occidentale care i-au cerut extradarea si condamnarea pot fi aratate cu degetul pentru tentativa lor de violare a drepturilor la libera exprimare si la informarea publicului, precum si pentru hartuirea viguroasa a unui ziarist care nu a facut altceva decat sa isi indeplineasca menirea de a informa publicul cu faptele reprobabile ale administratiei americane, tinute la secret pana la dezvaluirea lor pe Wikileaks. Deci Occidentul este gaunos, imoral si criminal, fara indoiala.

Daca ramane cum zic americanii, ca Assange a incalcat cu buna stiinta legea si ca a pus in pericol vietile agentilor si succesul operatiilor, cand a varsat pe site-ul sau arhiva secreta, dobandita prin furt electronic, atunci cancelariile occidentale si, mai ales, administratia americana vor putea fi aratate cu degetul de la Moscova cum nu sunt in stare ele sa isi protejeze secretele de propriii lor cetateni si cum folosesc ele secretizarea activitatii lor confidentiale pentru a asupri si a domina cetateanul onest.

Ca sa nu mai vorbim despre cat de corupt este sistemul occidental de drept, de permite procesarea si condamnarea unui campion al transparentei guvernamentale si al dezvaluirilor de secrete privind ilegalitatile comise si acoperite de oficialii occidentali! Deci Occidentul este gaunos, imoral si criminal, fara indoiala!

Si inca nu ne-am ocupat de teza ca Julian Assange a lucrat mana in mana cu Federatia Rusa, pentru a compromite oameni, agentii, operatii ale acestor oameni si agentii, cu scopul vadit de a decredibiliza activitatea diplomatica, militara si de informatii din unele state occidentale si chiar de a destabiliza relatiile dintre statele occidentale in aceste domenii ale diplomatiei, apararii, informatiilor si chiar dreptului.

Dar nici nu ne vom ocupa de asa ceva aici, deoarece datele publice despre acest subiect sunt putine, razlete si predispun la speculatii in mult mai mare masura decat ar putea duce la concluzii adevarate.

Mai ramane sa constatam ca sacrificiul uman depus de Julian Assange pe altarul satisfacerii obiectivelor rusesti este un sacrificiu major si dureros. Omul a trait sapte ani intr-o inchisoare aleasa de el, in Ambasada Ecuadorului la Londra, in conditii mult mai grele decat intr-o inchisoare occidentala medie.

Astfel incat ridicarea protectiei diplomatice ecuadoriene si arestarea lui de politia britanica apar ca gesturi umanitare, mai degraba decat ca o inasprire a situatiei in care se afla Assange. Caruia ii dorim in primul rand sanatate.

Hari Bucur-Marcu are o experienta de decenii in mediul international, pe problematici legate de institutionalizarea domeniului apararii nationale, controlul democratic al sistemelor de securitate nationala, politici de securitate si de aparare nationala. Ofiter de aviatie si fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, detine titlul de doctor in stiinte militare, obtinut in 2001 la Academia de Inalte Studii Militare cu teza "Implicatii economice in planificarea apararii nationale a Romaniei". In perioada 1990 - 2003 a fost responsabil sau direct implicat in aspecte esentiale ale reformei Armatei Romaniei, cu deosebire in relatia cu NATO, si a lucrat nemijlocit in structurile Aliantei ca sef de sectie invatamant si instructie. A publicat carti si articole pe subiecte din domeniu, oferind expertiza internationala. Este cavaler al Ordinului National "Pentru merit", ca recunoastere a contributiei sale la integrarea Romaniei in NATO.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7040 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toti oamenii iesiti in strada sa protestam LINSAREA publica a unuia

dintre cativa JURNALISTI adevarati in lumea intreaga care publica doar adevar, 100% documente adevarate fara spin si propaganda guvernamentala, corporatista sau de vreun alt fel.

Wikileaks - singura publicatie din LUME care n-a retras niciun document si n-a trebuit sa-si ceara scuze pt greselile editoriale pt ca publica doar DOCUMENTE REALE - sursa directa a informatiei cu comentariu minim.

Poporul nu va va uita ticalosilor mafioti din statul totalitar global, servicii etc - tot ce inseamna mafia care conduce lumea.

Moreno l-a vandut pt cateva $ MILIARDE de la FMI cum a vandut IUDA PE IISUS pt 30 de arginti. Moreno este un corupt si va cadea la randul lui ca si autoritatile din UK - alti servili ai imperiului global corporatist cu sediul in Washington DC.

 

 

Hmmm! Assange este EROU international al presei si drepturilor

omului. Pana si candidatul la presidentia SUA Tulsi Gabbard si fostul candidat RON PAUL au iesit clar in apararea acestui mare jurnalist al generatiei noastre, jurnalist care a revelat ca Democratii DNC in SUA au trisat candidatul poporului Bernie in 2016 etc etc.

Grupul cel mai inalt de JUSTITIE al ONU a decretat acum vreun an de zile ca Assange este detinut ilegal.

Bush,Blair, Obama si Trump apartin inchisi la Haga pt crime de razboi, tortura si crime impotriva umanitatii impreuna cu conducatorii tarilor care-au trimis trupe cu ei in Orientul Mijlociu unde-au bombardat 11 tari.

Prosecutia lui de catre SUA si sclavii din UE pe motive false de viol si-apoi pt hackuire - este un semnal clar trimis de CLASA CONDUCATOARE a lumii tuturor jurnalistilor seriosi care descopera crimele CONDUCATORILOR ca de exemplu crimele de razboi comise de armata sua in iraq etc unde civilii om0rati - vreo 150 mii la numar - erau catalogati post mortem ca si 'combatanti' ca sa faca cifrele m0rtilor sa arate mai bine - adica pr0paganda ieftina de razboi.

In era electricitatii SOLARE aproape gratuita odata instalata si a MASS-PRODUCTIEI facuta de roboti computerizati cand ar trebui sa vorbim de VENIT UNIVERAL GARANTAT si eliberarea fiecarui om din sclavia supravietuirii - ne re-intoarcem in evul mediu sa re-litigam aceleasi drepturi pt care fiecare generatie varsa sange peste tot PE GLOB - din Rusia si Romania pana in Germania si SUA - prosecutia lui ASSANGE este o palma pe obrazul fiecarui om supravegheat ilegal si inchis in 'statul totalitar global' de catre arhitectii acestui stat fascist totalitar.

FIECARE cetatean are DREPTUL SA STIE ce face clasa conducatoare in numele si cu banii lui, iar ASSANGE este poate SINGURUL jurnalist cu curajul de a ne arata adevarul exact cum este fara 'redactii', minciuni si 'opinii editoriale', doar purul adevar iesit din documente.

 

 

Ha! Radea toata lumea de Europa - cat de servili sunt in a persecuta

jurnalisti adevarati si se grabesc sa-i predea pe mana 'stapanului' de peste ocean.

Ceva mandrie si demnitate nu mai are nimeni in UE sau sunteti toti corupti/platiti de sus pana jos???

 

 

Ha ha! Hari Bucur citeaza direct din filele de pr0paganda CIA anti-

Rusia.

D-l acesta inca nu a auzit ca raportul MUELLER s-a sfarsit fara vreo dovada de coluzie a lui Trump cu Rusia - deci 2 ani de pr0paganda masiva anti-Rusia doar ca sa distraga de la faptul ca WIKILEAKS a revelat faptul ca DNC trisa propriul candidat Bernie SANDERS deci smoking GUN al coruptiei la nivel in alt in democratia NR 1 a lumii care de fapt s-a dovedit ca nu prea este democratie.

 

 

Propagandiștii incearcă să creeze confuzie aducand vorba de Rusia.

In realitate cazul Assange e mult anterior noului Război Rece, omul e vanat de 7 ani, n-are nici o treabă cu Rusia.// "publicul nu are de ce sa fie informat despre lucrurile acelea confidentiale, deoarece nu are nimic de castigat de pe urma aflarii lor" - cum ar veni, de ce să afle publicul despre civilii uciși de armata americană, despre torturi, conspirații, abuzuri, ce ar caștiga din asta?:) Nu ar fi mai liniștit cu creierul spălat de propagandă? Uite cazurile mai importante dezvăluite de Wikileaks:

 

 

Ha! Faptul ca nicio tara din UE n-a avut curajul sa-i dea azil

politic detinutului politic ASSANGE, arata LASITATEA si complicitatea sistematica a Europei cu imperiul bazat in Washington DC.

Doar Rusia a avut curaj sa-i dea azil celalaltui GENIU al informarii poporului Edward SNOWden si i-ar fi dat azil si lui Assange daca se refugia in ambasada lor.

RUSINE Europa slugi ale imperialistilor cia - care la randul lor slujesc Miliardarii si corporatiile lumii = adevarata clasa CONDucatoare !!!!!

 

 

Incă din deschiderea articolului,

autorul postuleaza ca libertatea de exprimare este un drept doar a investigatorilor jurnalistici, nicidecum unul fundamental. Iar astfel, Assange s-ar face vinovat (ca să rămanem corecți politic, de vreme ce nu avem incă un verdict) de furt electronic al unor documente și de publicarea lor pe un site. Este absolut necesară refuzarea dreptului fundamental la exprimare, pentru a putea fi acuzat de furt al unor date clasificate.
Și nu doar atat. Că acțiunile astfel dezvăluite ar putea sau nu fi legitime sau legale trebuie impins apoi intr-un plan secundar, pentru a aduce iarăși in atenție "crima" săvarșită de Assange. Senzaționalul insă nu il constituie faptul că există informații clasificate, asta fiind deja de notorietate, ci tocmai conținutul acestora.
Iar ca totul să fie și mai strident și credibil, "trădarea" lui Assange trebuie neapărat să fie in folosul Moscovei cea anti-occidentală. Exact asta mi se pare tras de păr. Pentru că, după părerea mea, tocmai puterea autocritică a civilizației occidentale de a-și recunoaște slăbiciunile, de a crede cu prioritate drepturile fundamentale, precum cel al libertății de exprimare, chiar și in ciuda unor trecătoare nevralgii, este ceea ce ii conferă stabilitate.
Comparația cu cuplul de soți care iși prezervă sfera privată doar pentru sine, neactionand mandatați și financiar susținuți fiind de public, este neconformă. Se poate accepta că există informații ce nu pot fi deocamdată făcute public, chiar legitime fiind, dar asta pare a fi singura vină a celui căruia i se dorește in primul rand sănătate.

 

 

Domnule Hari Bucur-Marcu Assange nu accesat nimic fara drept !

Infomatie grestita sau intetionat gresita ?

"The United States diplomatic cables leak, widely known as Cablegate, began on Sunday, 28 ... On July 30, 2013, Chelsea Manning was convicted for theft of the cables and violations of the Espionage Act, .... WikiLeaks aimed to release the cables in phases over several months due to their global "
Deci nu il apar eu Assange are advocati lui

 

 

Existenta secretelor presupune existenta fricii fata de ceilalti

A trai cu frica de ceilalti nu este o solutie.
A fi liber inseamna sa traieste fara frica fata de ceilalti.
Secretomania presupune existenta fricii ceea ce duce la distrugerea sentimentului de libertate.

 

 

Julian Assange este un geniu, un om de stiinta, un cercetator

stiintific, programator in computere,un jurnalist generos,s.a.m.d. Rar se naste o persoana ca el, pot spune ca este ca ...Roger Federer in tenis. El a stiut ce face si ca va plati foarte scump pentru aceasta. Sa iei copii dupa "military top secrets documents(confidential)", sa le prezinti lumii intregi, este ca si cum dai o tema (teza sau extemporal) pentru acasa tuturor guvernelor si tuturor serviciilor secrete din lume. Oricine poate trage concluzii personale bineinteles in functie de educatia si gindirea(intelegerea) pe care o au. Se observa clar de ce documentele sint secrete si ce ascund ele !

 

 

Dl. Marcu are o logica implacabila, pe care o apreciez.

Face distinctia clara intre informarea publica si publicarea de documente clasificate. Assange va plati ce are de platit. Dupa aceea poate fi trimis in uniunea sovietica pentru dezintoxicare :)))

 

 

uiu-iuuu!

de mult n-am vazut o asa revarsare de trolli pe forum!
ce se intimpla tovarasi? parca e intr-un film cu roboti care sint treziti la viata pentru o anumita misiune...
va place in rusia? taiati-o acolo si cautati sa puneti pe net ce-a mincat tatucul vostru azi (nu cine stie ce secrete de stat) si puteti sa va uitati la ceas pina apare nkvd-ul...

 

 

deci asa stau lucrurile...

crimele impotriva umanitatile, torturile, lipsa de respect pt dreptaurile omului si faptul de minti o lume intreaga ascunzand/secretizan aceste fapte sunt absolut acceptabile daca sunt comise de USA......iar publicarea adevarului, acest om si-a facut datoria a informat publicul, a prezentat situatia asa cum era ea in toata "splendoarea" ei, reprezinta o crima capitala....
sa ascunzi o crima, sa fii complice este acceptabil si sa demasti un criminal este de condamnabil?.....
serios?

 

 

Cazuri dezvaluite de Wikileaks:

December 2007 – WikiLeaks posts the US Army manual for soldiers dealing with prisoners at Camp Delta, Guantanamo Bay.
March 2008 – WikiLeaks posts internal documents from the Church of Scientology.
September 2008 – WikiLeaks posts emails from the Yahoo email account of Sarah Palin.
November 2008 – WikiLeaks posts a list of names and addresses of people it claims belong to the far-right British National Party.
November 2009 – WikiLeaks posts what it claims are 500,000 messages sent during the September 11, 2001 attacks.
April 5, 2010 – A classified military video is posted by WikiLeaks. It shows a US Apache helicopter firing on and killing two journalists and a number of Iraqi civilians in 2007. The military claimed that the helicopter crew believed the targets were armed insurgents, not civilians.
May 2010 – The US military detains Manning for allegedly leaking US combat video, including the US helicopter gunship attack posted on WikiLeaks, and classified State Department records. Manning was turned in by Adrian Lamo, a former hacker, who Manning confided in about leaking the classified records.
July 25, 2010 – WikiLeaks posts more than 90,000 classified documents relating to the Afghanistan war in what has been called the biggest leak since the Pentagon Papers during the Vietnam War. The documents are divided into more than 100 categories and touch on everything from the hunt for Osama bin Laden to Afghan civilian deaths resulting from US military actions.

 

 

La fel a procedat si puscariasul Voiculescu,in cazul Antenei3

Desi era datoare la statul roman si obligată sa inapoieze 60 milioane de euro in dosarul de mare coruptie ICA,antenistii si-au "bazat" apararea in instanta si in fata publicului apeland la principiile libertatii presei,desi sechestrul pe sediul lor era o hotarare judecatoreasca definitiva.
Insa cazul Assange este total diferit fata de cel al puscariasului damvovitean...
Diferenta dintre cei doi este colosala,
suedezul este expert in informatica,
puscariasul roman este agramat..
Nu inteleg totusi de unde vine acuzatia de viol,hai ca spargerea de documente secrete americane ,am inteles.
Dar violul?
E vrajeala?

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor