Julian Assange a scapat de acuzatiile de viol din Suedia, dar tot nu poate parasi ambasada in care traieste de 5 ani

Vineri, 19 Mai 2017, ora 12:50
6052 citiri
Julian Assange a scapat de acuzatiile de viol din Suedia, dar tot nu poate parasi ambasada in care traieste de 5 ani
Foto: Arhiva Hepta.ro

Procurorii suedezi au anuntat, vineri, ca au renuntat, dupa aproape 7 ani, la acuzatiile de viol impotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care a cerut si a primit azil in Ambasada Ecuadorului din Londra, in urma cu cinci ani, dupa ce autoritatile de la Stockholm au deschis o ancheta in acest caz.

"Procurorul sef Marianne Ny a decis astazi sa opreasca ancheta preliminara in ce priveste presupusul viol ce il implica pe Julian Assange", a transmis biroul de presa al procurorilor, potrivit New York Times.

In plus, mandatul de arestare pe numele lui Assange a fost revocat.

Decizia nu inseamna ca Assange este nevinovat, iar Departamentul american de Justitie a analizat, luna trecuta, daca sa il acuze pe Assange pentru rolul sau avut in divulgarea de informatii strict clasificate.

In plus, Politia Metropolitana a transmis ca exista un mandat britanic de arestare pentru fondatorul WikiLeaks, dupa ce a incalcat termenii eliberarii conditionate, in anul 2012, si "este obligata sa puna in executare acel mandat daca va parasi ambasada", informeaza Associated Press. Insa, acum, Assange este cautat pentru un "mult mai putin grav delict" decat cel de viol, iar politia "va aloca un nivel de resurse care este proportional cu acel delict".

In varsta de 45 de ani, Assange traieste in Ambasada Ecuadorului din Londra incepand cu anul 2012, in incercarea de a evita sa fie extradat in SUA, daca ar fi trimis in Suedia.

In Statele Unite, ar urma sa fie judecat pentru divulgarea a sute de mii de documente militare si diplomatice secrete ale americanilor.

Iata o poza publicata de australian pe contul sau de Twitter, dupa anuntul procurorilor suedezi:

Assange a negat intotdeauna acuzatiile de viol si a fost intervievat in urma cu sase luni in ambasada, in prezenta oficialilor suedezi.

Totusi, daca paraseste ambasada, poate fi retinut de politia britanica si poate fi extradat in Statele Unite.

Dupa anuntul de vineri, pe contul de Twitter al WikiLeaks s-a transmis ca "atentia se muta acum pe Marea Britanie", precizand ca oficialii britanici "au refuzat sa confirme sau sa nege daca au primit deja un mandat american de extradare pentru Julian Assange".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Julian Assange scapat acuzatii viol, #procurori suedezi acuzatii viol Assange, #Assange azil ambasada Ecuador , #Wikileaks