Sursa Wikileaks, militarul Bradley Manning, condamnat la 35 ani de inchisoare

Miercuri, 21 August 2013, ora 18:01
2427 citiri
Sursa Wikileaks, militarul Bradley Manning, condamnat la 35 ani de inchisoare
Foto: arhiva

Soldatul Bradley Manning, de 25 de ani, a fost condamnat la 35 de ani de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat de spionaj, frauda informatica, furt de informatii si nesupunere.

Bradley Manning a recunoscut ca a trimis aproximativ 700.000 de documente diplomatice si militare gruparii Wikileaks.

Manning va trebui sa ispaseasca cel putin o treime din pedeapsa de 35 de ani de inchisoare pentru a putea fi eliberat conditionat, scrie The Washington Post.

Procurorii i-au cerut judecatoarei Denise Lind, colonel in armata, sa il condamne pe Manning la 60 de ani de inchisoare. "Aceasta instanta trebuie sa trimita un mesaj oricarui soldat care se gandeste sa fure informatii secrete. Infractiunile in ceea ce priveste securitatea nationala care pun in pericol intregul sistem trebuie luate in serios", a declarat Capitanul Joe Marrow, procuror militar.

Avocatul apararii, David Coombs, l-a prezentat pe clientul sau in fata instantei drept un soldat bine intentionat, dar izolat, cu probleme de identificare sexuala.

"Ii pasa de vietile umane. Cea mai mare crima a sa a fost ca i-a pasat de pierderile de vieti pe care le vedea (in Irak, n.red.) si cu imaginea carora trebuia sa se lupte", a declarat avocatul.

Bradley Manning s-a adresat si el tribunalului si si-a cerut scuze pentru actiunile sale spunand ca ii pare rau ca "a lovit Statele Unite".

Manning a transmis, in 2010, catre gruparea Wikileaks documente si rapoarte de razboi intocmite in urma conflictelor din Irak si Afganistan. Avocatii tanarului au spus ca soldatul a fost marcat de mortile pe care le vedea in jur in vremea cat a stat in Irak si a sperat ca lucrurile se vor schimba odata cu publicarea acestor documente.

Se pare ca persoana cu care a comunicat online in timpul operatiunii de extragere a documentelor secrete a fost chiar Julian Assange, fondatorul Wikileaks. Unul dintre fisierele trimise catre Assange continea imagini in care se putea observa cum un elicopter american a deschis focul in Bagdad asupra unui grup de irakieni, printre care se aflau doi jurnalisti si copii.

Potrivit avocatilor, Manning a devenit din ce in ce mai depresiv in Irak in timp ce se lupta cu incertitudinea sexualitatii sale si cu faptul ca abia iesise dintr-o relatie. La un moment dat, Manning i-a trimis o fotografie superiorului sau intitulata "Problema mea" in care el aparea purtand o peruca bloda si ruj.

In timp ce se afla in Irak, Manning a fost descoperit la un moment dat de colegii sai intins pe podeaua din camera cu provizii a unitatii cu un cutit la picioarele sale. Dupa acest incident, soldatul a fost adus in camera sa. In aceeasi zi, el si-a lovit un coleg.

Bradley Manning fost arestat pe 27 mai 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Manning Wikileaks condamnat inchisoare , #Wikileaks