Wikileaks - agent in slujba lui Trump si a Rusiei?

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 18:36
3789 citiri
Wikileaks - agent in slujba lui Trump si a Rusiei?
Foto: Facebook/Wikileaks

Platforma Wikileaks este considerata in SUA o amenintare la adresa securitatii nationale. Dar asta nu l-a impiedicat pe fiul presedintelui sa faca schimb de informatii cu un angajat al Wikileaks.

Ca presedintele SUA, Donald Trump nu are de gand, spre deosebire de predecesorii sai, sa-si faca publice declaratiile de impozit - asta se stie fiindca a spus-o in repetate randuri. Cu atat mai ciudat apare faptul ca fiului sau, Donald Trump jr., i s-a cerut prin Twitter sa faca exact acest lucru: sa dea spre publicare documentele fiscale ale tatalui sau. Dar de ce sa faca fiul ceea ce tatal sau refuza cu consecventa de la castigarea alegerilor prezidentiale, desi a promis ca o va face pe durata campaniei electorale?

Motivatia pe care un solicitant anonim i-a dat-o lui Trump jr., prin intermediul unui cont de Twitter al platformei de dezvaluiri Wikileaks pare desprinsa dintr-un roman politist: prin aceasta publicare, Wikileaks poate dovedi ca dezvaluirile facute pe durata campaniei electorale din SUA nu au fost indreptate exclusiv impotriva candidatei democrate Hillary Clinton ci, in egala masura, impotriva lui Donald Trump.

Astfel, cu impartialitatea dovedita, dezvaluirile prinvind-o pe Clinton ar capata o noua pondere, devastatoare. Toate acestea sunt relatate de revista americana "The Atlantic".

Emailuri ca munitie de campanie

Cu putin timp inaintea alegerilor, Wikileaks a publicat o serie de emailuri ale lui John Podesta, seful de capanie al lui Clinton. Aceste emailuri nu au aruncat o lumina pozitiva asupra campaniei candidatei democrate. Pana astazi se banuieste ca aceste documente au fost puse la dispozitia Wikileaks de hackeri din Rusia.

Aceasta propunere ciudata, dar si altele, cum ar fi numirea fondatorului Wikileaks, Julian Assange, in functia de ambasador al Australiei in SUA, la propunerea lui Donald Trump senior, au fost publicate pe Twitter de Donald Trump junior. Mesajele demonstreaza ca Trump jr. a fost atat de intelept incat nu a dat curs propunerilor autorului anonim, dar nu a fost suficient de intelept incat sa intrerupa, pur si simplu, contactul.

Pretentii si realitate

Wikileaks - un player secret, sprijinit poate de hackeri rusi la solicitarea Kremlinului? Platforma a pretins si pretinde ca e altceva. Pe pagina web a organizatiei se afirma: "Wikileaks este specializat in analiza si publicarea unor cantitati mari de date din surse oficiale cenzurate sau cu acces ingreunat prin alte metode, care se refera la razboi, spionaj sau coruptie."

Pentru eficienta publicare a documentelor brizante, Wikileaks intretine, conform propriilor afirmatii, legaturi cu mai bine de 100 de companii media din toata lumea. Si trebuie recunoscut ca jurnalistii au profitat adesea de eforturile depuse de Wikileaks.

Ziarista americana Tracy Schmidt a scris in anul 2007 ca un instrument cum este Wikileaks ar putea deveni pentru jurnalism atat de important precum este legea "Freedom of Information Act" din SUA, care obliga institutiile publice sa lucreze in regim de transparenta. Politologului german Hans J. Kleinsteuber i s-a atribuit in 2009 afirmatia ca Wikileaks este, in opinia sa, un "instrument folositor".

Din Guantanamo Bay si pana in Bundestag

In 2007 Wikileaks a publicat regulamentul intern al lagarului de prizonieri Guantanamo din baza militara americana existenta in Cuba, demonstrand astfel, intre altele, incalcarea sistematica a prevederilor Conventiei de la Geneva.

De atunci, platforma a facut valuri prin publicarea unor date bancare secrete din Elvetia, din Islanda si din oaze fiscale, a publicat informatii din interiorul sectei Scientology din SUA si documente secrete apartinand cu precadere armatei americane, dar si celei germane, Bundeswehr.

Gratie Wikileaks, cercuri interesate stiu continutul unor depese secrete ale Departamentului de Stat de la Washington, cunosc protocoalele comisiei parlamentare care a cercetat catastrofa Love Parade din Duisburg, petrecuta in 2010, si protocoalele comisiei de cercetare a scandalului de spionaj NSA. Adesea, dezvaluirile Wikileaks tintesc SUA si politica administratiei americane.

In numeroase cazuri, dezvaluirile au provocat crize politice sau economice si demisia celor responsabili.

Wikileaks a publicat 1,7 milioane de documente diplomatice americane din anii '70

Anonimitatea este totul

Toate acestea s-au petrecut si se petrec sub protectia anonimatului. Wikileaks are doar cativa reprezentanti care sunt cunoscuti. Unul dintre ei este Julian Assange, considerat fondatorul platformei, desi nu vrea sa fie numit astfel. Assange pretinde ca este un aparator al transparentei. Cu toate acestea el este acuzat din 2010 de viol, de catre doua sudeze.

Fiindca se teme ca va fi extradat in Suedia sau in SUA, Assange traieste din 2012 in Ambasada Ecuadorului din Londra. Procesul care i-a fost intentat de justitia suedeza a fost sistat anul acesta, dar mandatul de arestare pe numele sau este in continuare valabil.

Pe acest fundal, propunerea anonimului de la Wikileaks, de a-l face pe Assange ambasador al Australiei in SUA, pare ciudata. SUA si in special CIA vad in Assange si Wikileaks o amenintare la adresa securitatii nationale. Seful CIA, Mike Pompeo, a calificat Wikileaks drept "serviciu secret non-statal inamic", iar ministrul Justitiei din administratia Trump, Jeff Sessions, a confirmat in aprilie ca arestarea lui Assange are prioritate absoluta.

Assange a luat pozitie, tot prin intermediul Twitter, fata de cele publicate de revista "The Atlantic". El nu a putut confirma schimbul de informatii intre fiul presedintelui SUA si Wikileaks, fiindca platforma nu detine astfel de date. Dar se pare, judecand dupa mesajele sale pe Twitter, ca Assange nu se indoieste ca mesajele in cauza au fost scrise de unul dintre colaboratorii sai.

Assange considera ca solicitarea facuta lui Trump jr., de publicare a declaratiilor fiscale ale tatalui sau, este cu totul in ordine. Iar acuzatia ca Wikileaks a vrut sa-i faca rau intentionat lui Hillary Clinton in timpul campaniei electorale a fost respinsa de Assange imediat dupa victoria lui Donald Trump.

Konstantin Klein

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Wikileaks SUA, #wikileaks rusia, #Wikileaks Trump jr, #Assange ambasador SUA Australia , #Wikileaks