Wikileaks: Cablograme diplomatice jenante

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 08:27
3217 citiri
Wikileaks: Cablograme diplomatice jenante
Foto: Arhiva

Secretele murdare ale diplomatiilor mondiale, dezvaluite de Wikileaks, continua sa tina prima pagina a celor mai mari ziare din lume.

Ziarul spaniol El Pais, de exemplu, a publicat in numarul de miercuri textul integral al unor cablograme diplomatice schimbate de ambasadorul SUA la Tripoli, Libia, si Departamentul de Stat din Washington, privind eliberarea lui Abdel al-Megrahi, condamnat pentru doborarea zborului Pan Am 103, din 21 decembrie 1988, peste oraselul scotian Lockerbie.

Teroristul condamnat la inchisoare pe viata, in urma unui proces incheiat pe 31 ianuarie 2001, a fost eliberat pe data de 20 august 2009, din motive umanitare si de caritate.

Publicul american a fost indignat, pentru ca eliberarea libianului s-a facut pe baza unui singur certificat medical, ce arata ca barbatul se afla in ultimul stagiu al cancerului de prostata, urmand sa moara in cateva luni.

Fel de fel de acuzatii au zburat peste ocean, prin care Marea Britanie era considerata vinovata de complicitate cu Libia, sau ca BP urma sa obtina in schimb drepturi de foraj in Sahara Libiana, ori ca Gaddafi ar fi santajat familia regala.

Cablograma diplomatica dezvaluita recent arunca o lumina cu totul diferita asupra circumstantelor eliberarii lui al-Megrahi.

Comunicarile secrete, dezvaluite de Wikileaks, arata ca ambasadorul britanic in Libia a afirmat ca blocarea eliberarii lui al Megrahi ar periclita interesele britanice in Libia.

Diplomatii britanici au insistat totusi ca primirea lui al-Megrahi pe aeroportul din Tripoli sa fie una simpla, fara demonstratii sau parade. Oficialii libieni au raspuns ca nu pot infrana pornirea poporului de a sarbatori reintoarcerea unui erou national in tara.

Britanicii au sugerat folosirea politiei pentru a impiedica orice fel de demonstratii de simpatie, insa libienii au ripostat ca asa ceva nu se face intr-o tara in care drepturile civile reprezinta prioritatea numarul unu.

Mai mult, dintr-un alt mesaj putem afla ca "americanii nu trebuie sa auda de asta, decat dupa consumarea evenimentelor", fapt care, cumva, a ajuns la urechile diplomatului american, care l-a transmis acasa.

Citind aceste informatii, vechi de peste un an, ne putem convinge ca definitia diplomatiei, enuntata de Roy Rogers, ramane valabila si in secolul XXI.

"Diplomatia este arta de a face omenii sa se bata intre ei, pentru a-ti face tie pe plac, in credinta ca, de fapt, iti fac rau".

Lasand la o parte orice fel de considerente etice, revelatiile de pe Wikileaks confirma inca o data dictonul: "Atunci cand vorbesti, sa nu-ti scuipi cuvintele, sau sa folosesti vorbe murdare, pentru ca s-ar putea sa fii fortat sa ti le mananci!".

Intr-o scena comica de televiziune, in Mexic, o secretara se adreseaza Angelei Merkel, extrem de contrariata: "Uite! Hillary spune ca esti o 'bitch'! (catea)".

La care cancelarul Germaniei intreaba: "Was ist eine 'Bitch'?". (Ce inseamna asta?) Secretara ii arata o poza a lui Hillary Clinton, purtand o stampila rosie a Wikileaks, apoi raspunde: "Die ist eine Bitch!" (Cam asta inseamna).

In aceeasi pagina, in care sunt publicate textele cablogramelor de pe Wikileaks, exista o rubrica cu poza lui Julian Assange, fondatorul acestui site, cu descrierea circumstantelor arestarii sale, impreuna cu detaliile refuzului de eliberare pe cautiune.

Ziarul spaniol El Pais este una din cele mai importante publicatii care au dedicat spatiu expunerii acestor documente compromitatoare, alaturi de Le Monde, Der Spiegel, The New York Times si The Guardian.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#documente Wikileaks, #Wikileaks dezvaluiri, #Wikileaks scandal diplomatic , #Wikileaks