Wikileaks: Cum si-a indepartat Julian Assange aliatii

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 10:23
3878 citiri
Wikileaks: Cum si-a indepartat Julian Assange aliatii

Wikileaks, fondata de australianul Julian Assange, a carei misiune a fost de a "produce o societate mai dreapta bazata pe adevar", se face vinovata de aceeasi confuzie si dezinformare ca si cei pe care a cautat sa-i expuna, in timp ce sustinatorii sai ar fi trebuit sa urmeze acest devotament sectar, fara intrebari.

Jemima Khan, editor al revistei londoneze culturale si politice NewStatesman, publica un articol despre modul in care fondatorul Wikileaks si-a indepartat apropiatii, incepand cu o relatare despre Festivalul international de film independent de la Sundance, unde a fost difuzat in premiera documentarul lui Alex Gibney despre Wikileaks, "We Steal Secrets" ("Furam secrete" - n.red.).

Pelicula al carei producator executiv a fost chiar Khan a fost reclamata de Assange inca dinainte de aparitia sa, obiectand in legatura cu titlul numit "neetic si partinitor in contextul unor procese in asteptare".

Filmul nu a intrat in competitie la Sundance, lucru care nu a impiedicat aparitia unor comentarii pe contul de Twitter al Wikileaks: "Documentul anti-Wikileaks 'We Steal Secrets' nu a furat niciun premiu la Sundance, filmul fiind respins la toate cele 31 de categorii".

Problema taberei Assange este, potrivit lui Khan, faptul ca vede toata lumea ca fiind "cu noi sau impotriva noastra". Insusi fondatorul Wikileaks a spus despre film ca, "daca este un film corect, va fi pro-Julian Assange".

Assange, de la demascarea minciunilor la cerere de executare

Khan recunoaste ca l-a sustinut pe Assange inainte sa il intalneasca, cunoscandu-i munca atunci cand a fost arestat din cauza acuzatiilor de viol, la sfarsitul anului 2010, decizand sa garanteze pentru el, deoarece credea ca prin Wikileaks australianul le arata adevarul celor puternici si isi facuse multi dusmani.

Assange a creat, prin Wikileaks, un mecanism transparent prin care tragea la raspundere guvernele si corporatiile, demascand cele mai periculoase minciuni - cele pe care le spuneau guvernele alese de oameni.

Wikileaks a demascat coruptia, crimele de razboi, tortura si acoperirile, inclusiv minciunile legate de razboaiele din Irak si Afganistan, faptul ca armata americana a ascuns in mod deliberat informatii in legatura cu tortura si victimele din randul civililor, dar si ca aliatul SUA - Pakistanul - facea un joc dublu, acceptand atat ajutorul american, dar colaborand si cu talibanii. In plus, a aratat comportamentul criminal si coruptia tiranilor din Egipt, Tunisia si Libia, care au dus la alimentarea furiei populare impotriva represiunii si la nasterea Primaverii Arabe.

Au fost de asemenea solicitari ale unor politicieni americani care au cerut pedepsirea si chiar executarea lui Assange, omul care a demascat crimele de razboi ale americanilor, iar justitia americana a lansat o investigatie prin care a incercat sa afle daca il poate trimite la inchisoare, sub Legea Spionajului. Nu a fost facuta nicio acuzatie oficiala, insa daca Assange va fi urmarit penal pentru spionaj, viitorul jurnalismului de investigatie de peste tot va fi in pericol.

Sub presiune politica, Visa si MasterCard au incetat sa proceseze donatiile catre fondul Wikileaks, chiar daca prin intermediul acestor tipuri de card sunt realizate plati pentru organizatii precum Ku Klux Klan.

Cu toate acestea, nu exista dovada ca securitatea nationala americana a fost afectata in vreun fel de scurgerile de informatii sau ca democratia a fost afectata de o crestere a cunoasterii si intelegerii din partea publicului.

Daca Assange va fi urmarit penal in SUA pentru spionaj, chiar si cei mai dezamagiti fosti sustinatori ai sai ar putea sa se urce pe baricade pentru a-l sustine, crede Khan.

Cine sunt aliatii pe care Assange si i-a indepartat

Lista aliatilor pe care Assange si i-a indepartat si i-a nemultumit e lunga: unii spun ca s-au certat din cauza redactarilor, altii din cauza contractelor rupte, altii din cauza banilor, unii din cauza proprietatii sau controlului Wikileaks.

Printre acestia se numara cel mai vechi colaborator al lui Assange, Daniel Domscheit-Berg, dar si "Arhitectul", anonimul care sta in spatele multor platforme Wikileaks, precum si jurnalisti de la The Guardian, The New York Times ori fostul sau avocat sau cel care i-a platit jumatate de milion de lire sterline in avans pentru o biografie pentru care australianul si-a retras cooperarea.

"Cu totii avem nevoie de un erou. Dupa ce Wikileaks a publicat clipul din 2010 care arata trupele americane care impuscau peste 10 civili in Irak, m-am intrebat in gluma daca Assange este noul Jason Bourne - pe fuga si persecutat de stat. Ar fi o tragedie ca un om care a facut atat de mult bine sa sfarseasca prin a tolera doar ucenicii si devotarea neclintita", a incheiat Jemima Khan articolul sau.

In prezent, Julian Assange se afla la ambasada Ecuadorului din Londra, dupa ce politia suedeza a emis pe numele sau un mandat de arestare european pentru abuz sexual. Acesta a refuzat extradarea in Suedia, de teama de a nu trimis in Statele Unite de catre autoritatile de la Stockholm, pentru a fi judecat in cazul Wikileaks.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Julian Assange indepartat aliati, #film documentar Julian Assange, #Assange extradare Suedia, #Assange ambasada Ecuador Londra, #Assange acuzatii abuz sexual, #Assange dezvaluiri Wikileaks , #Wikileaks