WikiLeaks: Franta a aparat Rusia in fata UE pentru invadarea Georgiei

Marti, 08 Martie 2011, ora 22:30
1806 citiri
WikiLeaks: Franta a aparat Rusia in fata UE pentru invadarea Georgiei

Franta a amenintat ca va bloca Parteneriatul Estic, daca Uniunea Europeana nu iarta Rusia pentru invadarea Georgiei, in 2008, iar ulterior a profitat de apropierea de Moscova pentru a cumpara actiuni in Nord Stream si a vinde doua nave Mistral, scrie EUobserver, citand telegrame WikiLeaks.

O telegrama datand din noiembrie 2008, transmisa de Ambasada americana din Stockholm, relateaza ca Johan Frisell, diplomat suedez, i-a spus insarcinatului cu afaceri american, Robert Silverman, cel care semneaza telegrama, ca Franta a facut presiuni asupra Poloniei si Suediei pentru a ridica sanctiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeana dupa razboiul cu Georgia din august 2008.

"Franta a amenintat ca va bloca initiativa Parteneriatului Estic, daca Suedia si alte state - care se opuneau unei atitudini de tipul 'afaceri ca de obicei' in relatiile cu Rusia - refuza sa fie de acord cu reluarea discutiilor UE-Rusia", scrie Silverman, relatand cele spuse de diplomatul suedez. Imediat ce s-a luat decizia privind Acordul de Parteneriat si Cooperare cu Rusia, Suediei si Poloniei, coautoare ale initiativei Parteneriatului Estic, li s-a dat unda verde pentru a face urmatorii pasi, mai spune diplomatul american.

Parteneriatul Estic se adreseaza a sase tari din fostul spatiu sovietic - Georgia, R. Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan si Belarus. Telegrama WikiLeaks din noiembrie 2008 mai arata ca Polonia si Suedia vad in Parteneriatul Estic o cale catre extinderea UE si cooperare in materie de securitate.

"Frisell a spus ca Parteneriatul Estic era, in esenta, o 'invitatie' adresata celor sase state de a se alatura pietii interne a UE", noteaza Silverman. "Integrarea profunda in UE este la fel de importanta ca articolul 5 (care prevede solidaritatea membrilor NATO in caz de atacul asupra unui membru - n.r.)", a adaugat el, apreciind ca Moscova a subestimat impactul asa-numitei "soft-power".

EUobserver noteaza ca sprijinul francez pentru Rusia a venit intr-un moment in care trupele ruse inca stationau in Georgia incalcand propriu-zis termenii acordului de pace negociat chiar de Franta.

Telegrame anterioare ale WikiLeaks despre razboiul din 2008 arata ca Franta, Germania si Italia au incercat sa domoleasca reactia UE in fiecare moment al conflictului.

Ulterior, scrie EUobserver, Franta si-a cimentat relatiile cu Rusia cumparand actiuni la gazoductul Nord Stream si vanzandu-i doua nave de razboi ultramoderne.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Wikileaks, #wikileaks franta, #wikileaks franta parteneriatul estic , #Wikileaks