WikiLeaks: H.Clinton solicita informatii despre liderii romani inainte de alegeri

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 11:42
5538 citiri
WikiLeaks: H.Clinton solicita informatii despre liderii romani inainte de alegeri
Foto: Arhiva

Romania apare din nou in dosarele WikiLeaks, de data aceasta intr-o telegrama trimisa in iunie 2009 de catre Departamentul american de Stat si semnata de Hillary Clinton, in care se solicitau informatii diverse despre liderii politici romani si despre consilierii acestora, dar si despre situatia economica a tarii.

Informatia a fost publicata de cotidianul britanic The Guardian, iar telegrame similare au fost trimise catre mai multe ambasade americane din lume, dar si catre ONU.

Din documentul inregistrat la data de 16 iunie 2009 reiese ca se solicitau, printre altele, date personale oficiale despre liderii romani, informatii de contact sau biografice, despre personalitatea, averea, starea sanatatii sau vulnerabilitatile lor si ale consilierilor lor. In plus, se solicitau informatii biometrice despre toti acestia, adica imaginea faciala si amprentele aratatoarelor de la ambele maini.

Se mai cereau detalii privind filosofia si motivatiile liderilor politici, obiectivele, strategiile si eforturile depuse de ei, identitatea, motivatia, influenta si relatiile dintre principalii consilieri si opozanti, procedurile de luare a deciziilor, "relatiile dintre entitatile de conducere nationale, inclusiv presedintele, premierul, ministrii, CSAT, serviciile de securitate, procurorul general sau capii justitiei".

De asemenea, se solicitau informatii despre coruptia in randul oficialilor de rang inalt, inclusiv derapajele bugetare, sursele de finantare ale candidatilor politici (n.red:- urmau alegerile prezidentiale), sprijinul oferit de populatie Opozitiei, dar si strategia guvernantilor de a-si mentine, intari si exercita autoritatea.

Erau asteptate date despre impactul coruptiei si crimei organizate asupra guvernarii, criminalitatea informatica, stabilitatea financiara, politicile de securitate sau investitiile straine, spalarea banilor, independenta presei sau libertatea religioasa, securitatea energetica si provocarile sociale.

Tot din domeniul economic se solicitau informatii privind "planurile si eforturile depuse ca raspuns la criza financiara globala, raspunsul public la provocarile financiare, efortuile depuse pentru evitarea colapsului economic, planurile si eforturile Opozitiei si liderilor extremisti de a exploata criza financiara pentru a-si atinge obiectivele politice".

Pe de alta parte, se solicita diplomatilor americani prezenti la Bucuresti sa ofere informatii despre politicile guvernamentale pentru protectia si intarirea independentei justitiei, inclusiv obstacolele intampinate in acest sens.

Noua dezvaluire WikiLeaks vine dupa alte cateva mentionari ale Romaniei. Astfel, in timp ce un comisar european pentru Relatii Externe afirma ca Romania este un "stat salbatic", ambasada SUA din Paris, atragea atentia asupra faptului ca tara noastra este o sursa importanta pentru traficul de persoane in Franta.

WikiLeaks: Romania este un "stat salbatic", potrivit unui fost comisar UE

De asemenea, intr-o telegrama WikiLeaks se arata ca Summit-ul NATO din 2008 a fost organizat la Bucuresti dupa ce Statele Unite s-au orientat catre Marea Neagra, la cererea presedintelui georgian Mihail Saakasvili, fiind convins ca Rusia incearca sa indeparteze Abhazia de tara sa.

Wikileaks: Summit-ul NATO, organizat la Bucuresti din pricina tensiunilor ruso-georgiene

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Wikileaks Romania, #wikileaks hillary clinton, #wikileaks lideri politici romani, #wikileaks date biometrice , #Wikileaks