WikiLeaks: O incursiune in viata familiei Gaddafi

Autor: Ana Ilie
Marti, 22 Februarie 2011, ora 19:22
7982 citiri
WikiLeaks: O incursiune in viata familiei Gaddafi
Foto: EPA

Moammar Gaddafi conduce o familie "faimos de fractionata", puternica, bogata, disfunctionala si marcata de lupte interne, releva depesele diplomatice americane, publicate de WikiLeaks.

Aceste documente arunca lumina asupra celor opt copii ai lui Gaddafi, care se lupta intre ei pentru putere, asupra sotiei si asupra lui Gaddafi insusi, scrie The Guardian.

Moammar Gaddafi

Patriarhul, in varsta de 68 de ani, a fost descris, de catre ambasadorul american la Tripoli, Gene Cretz, in 2009, drept o "figura mercuriala si excentrica, care sufera de fobii severe, adora dansul flamenco si cursele de cai, actioneaza in functie de mofturi si isi irita la fel de mult prietenii si dusmanii".

Lui Gaddafi ii este frica de inaltime, motiv pentru care evita sa locuiasca la etaje superioare si prefera sa nu zboare peste apa.

Safiya (nascuta Farkash)

A doua sotie a lui Gaddafi calatoreste cu charterul in Libia, are o suita de masini Mercedes care o asteapta la aeroport sa o duca la destinatie, insa miscarile ei sunt limitate si discrete. A gazduit un banchet in complexul Bab al-Azizia, cu ocazia aniversarii revolutiei, si este nascuta in Benghazi, centrul revoltelor din estul Libiei.

Saif al-Islam

Al doilea fiu, creditat cu ceva sanse la succesiune, a avertizat cu razboiul civil, cand s-a adresat natiunii, duminica noapte. Inginer de profesie, promoveaza reforma politica si economica si a sustinut un ONG - International Charitable Gaddafi Foundation.

"Profilul lui Saif al-Islam ca figura publica a regimului, in Occident, a fost o binecuvantare si un blestem pentru el. I-a sporit imaginea, insa multi libieni il vad drept infumurat si dornic sa placa strainilor", se arata in depesele diplomatice.

L-a adus acasa pe atacatorul din avionul prabusit la Lockerbie, Abdelbaset al-Megrahi, si a "continuat cu petrecrile si femeile, o sursa de ingrijorare intr-o tara conservatoare ca Libia". Nu se intelege bine cu fratii Muatassim, Aisha, Hannibal, si Sa'adi.

Sa'adi

Al treilea fiu. "Prost-crescut notoriu, Sa'adi are un trecut tulbure, inclusiv incurcaturi cu politia europeana (in special Italia), abuz de droguri si alcool, petreceri in exces, calatorii in strainatate, impotriva vointei tatalui sau.

Fost fotbalist profesionist (un singur sezon cu echipa de serie A Perugia, detine o parte importanta din al-Ahli, una din cele doua cele mai importante echipe de fotbal din Libia si a condus federatia de fotbal libiana). Inginer prin educatie, Sa'adi a fost pentru scurt timp ofiter intr-o unitate de forte speciale", dezvaluie WikiLeaks.

Si-a folosit trupele pentru a controla succesul afacerilor sale si se spune ca a fost implicat in zdrobirea revoltelor din Benghazi.

Muatassim

Al patrulea fiu. Consilier pe probleme de securitate nationala si pana de curand stea in ascensiune. In 2008 a cerut 1,2 miliarde de dolari pentru a infiinta o unitate militara sau de securitate similara cu cea a fratelui sau mai tanar, Khamis.

A pierdut controlul multor afaceri personale intre 2001 si 2005, cand fratii sai au profitat de absenta sa pentru a-si infiinta propriile parteneriate. Descris drept "nu prea destept" de catre ambasadorul sarb, nu se intelege cu Saif al-Islam.

Hannibal

Al cincilea fiu are un trecut marcat de incaierari si incidente cu autoritatile din Europa si alte locuri. A fost arestat in Geneva, pentru ca si-a batut servitorii, ceea ce a condus la un conflict diplomatic cu Elvetia.

Elvetienii au fost nevoiti sa dea inapoi, dupa ce au fost amenintati cu retragerea investitiilor libiene.

In decembrie 2009, politia a fost chemata la hotelul Claridge's, din Londra, dupa ce s-a auzit un strigat din camera sotiei sale, Aline Skaf, care a fost gasita cu rani pe fata, insa nu s-a depus nicio plangere.

Khamis

Al saselea fiu al lui Gaddafi si "respectatul" comandant al unei unitati speciale, a fost implicat in represiunea de la Benghazi. S-a antrenat in Rusia.

Aisha

Fiica ce mediaza certurile din familie si conduce ONG-urile. Se spune ca are interese financiare intr-o clinica medicala privata din Tripoli. Lionel Richie a zburat in Libia, in urma cu cativa ani, pentru a fi prezent la ziua ei de nastere.

Muhammad

Cel mai in varsta fiu, din partea primei sotii a lui Gaddafi, conduce comitetul olimpic libian si are 40% din franciza libiana a Coca-Cola.

Saif al-Arab

Cel mai putin cunoscut din cei opt copii. Se spune ca locuieste la Munchen, unde are afaceri si duce o viata de petrecere.

Ca si ceilalti fii ai lui Gaddafi, se presupune ca are venituri din compania nationala de petrol si subsidiare. Un al saptelea fiu, Milad Abuztaia, este un nepot adoptat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#gaddafi, #familie gaddafi, #fii gaddafi , #Wikileaks
Comentarii
Poza bstefan
bstefan
rank 1
WIKILEARS ROMANIA ESTE OP CARTE DESCHISA A CRIMELOR SAVARSITE DE BASESCU TRAIAN SI PDL-UDREA BOC,