WikiLeaks: Sauditii nu au rezerve pentru a tine pretul petrolului sub control

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 15:32
1999 citiri
WikiLeaks: Sauditii nu au rezerve pentru a tine pretul petrolului sub control
Foto: Arhiva

Pretul petrolului ar putea creste, cu consecinte grave pentru economia globala, daca cele mai recente dezvaluiri Wikileaks se dovedesc adevarate: rezervele de petrol din Arabia Saudita nu ar fi atat de mari pe cat se estimeaza, iar "varful" extractiei ar putea fi atins in 2012, dupa care ar incepe declinul rezervelor de hidrocarburi.

Este cel mai urat vis al economistilor: atingerea "varfului" productiei de petrol la nivel mondial. Dupa acest moment, pe care unii il estimeaza a avea loc chiar in 2012, ar urma un declin accentuat al rezervelor de titei, declansand o explozie a preturilor, pe masura ce hidrocarburile se imputineaza.

Temerile americanilor potrivit carora Arabia Saudita are cu 300 de miliarde de barili mai putin decat se estimeaza (adica cu aproximativ 40% mai putin), au fost facute publice de noile dezvaluiri Wikileaks, citate de The Guardian.

In telegramele ambasadei SUA de la Riyad, Washingtonul este avertizat sa ia in serios dezvaluirile unui inalt director din guvernul saudit, bun cunoscator al problematicii petrolului. Daca rezervele Arabiei Saudite ar fi intr-adevar cu 40% mai mici decat se stie, atunci pretul petrolului nu ar mai putea fi tinut sub control.

Dezvaluirile Wikileaks vin intr-o perioada in care barilul de petrol a ajuns sa se tranzactioneze pe bursa la peste 100 de dolari barilul, sub presiunea evenimentelor din Orientul Mijlociu si a cererii globale.

Multi analisti se asteapta ca Arabia Saudita si partenerii din cartelul Opec vor pompa mai mult petrol daca preturile ridicate risca sa micsoreze cererea. Insa in lumina noilor revelatii devine limpede ca o crestere a cantitatii extrase nu este posibila.

Sadad al-Husseini, geolog si fost sef de exploatare la monopolul saudit Aramco, i-a spus consulului american la Riyad, in noiembrie 2007, ca nu se poate ajunge la cantitatea de 12,5 milioane de barili ce ar trebui exploatata zilnic de Aramco pentru a tine sub control pretul.

Telegramele detaliaza: "Potrivit lui al-Husseini, problema este duala. In primul rand, este posibil ca rezervele saudite sa nu fie atat de generoase pe cat se descrie, iar programul lor pentru productie ar putea sa nu fie atat de lipsit de restrictii pe cat optimistii si Aramco am vrea sa credem".

"In opinia lui, s-au exploatat pana acum 50% din rezervele estimate la inceput...un declin stabil in productie va urma si niciun efort nu-i va putea pune punct. El crede ca va rezulta un platou in intreaga exploatare care va dura aproximativ 15 ani, fiind urmat de o descrestere a cantitatilor pompate".

In ultimii doi ani, inca doi respectati analisti din domeniul energetic au confirmat evaluarile lui Sadad al-Husseini, avertizand ca aceste evolutii sunt periculoase pentru o lume inca dependenta de petrol.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#petrol, #pret petrol, #Arabia Saudita petrol , #Wikileaks
Comentarii