WikiLeaks: SUA, frustrate de coruptia din Rusia

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 14:36
1772 citiri
WikiLeaks: SUA, frustrate de coruptia din Rusia
Foto:topnews.in

O noua serie de documente secrete americane eliberate de site-ul WikiLeaks arata ca guvernul SUA e foarte ingrijorat de nivelul coruptiei din Rusia, in special de legaturile intre oficiali de varf si crima organizata.

Unul dintre ultimele documente publicate il acuza pe unul din cei mai puternici oameni din tara, fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, ca ar fi creat o "cleptocratie" in capitala Rusiei, cu acordul guvernului rus, informeaza CNN.

"Lujkov a supravegheat un sistem in care se pare ca ca aproape toata lumea, la fiecare nivel, era implicata in vreo forma de coruptie sau activitate criminala", se arata in respectivul raport secret al ambasadei americane din Moscova.

Cu toate astea, Kremlinul l-a tolerat deoarece aducea voturi pentru partidul aflat la putere, partidul Rusia Unita al lui Vladimir Putin.

Un alt document scrie despre faptul ca planurile presedintelui Dmitri Medvedev de a reduce coruptia au fost blocate de o alianta intre birocratia de stat si afaceristi-"afaceristii platesc birocratia si birocratia apara afaceristii de competitia reala", se arata in documentul publicat.

In unul din actele publicate anterior Secretarul Apararii de la Washington, Robert Gates, spune ca "democratia ruseasca a disparut si a fost inlocuita de o oligarhia condusa de serviciile secrete", ceea ce a provocat o reactie iritata a premierului Vladimir Putin, care a avertizat SUA sa nu se mai amestece in afacerile interne rusesti si sa respecte vointa poporului rus.

Scandalul WikiLeaks a izbucnit pe 28 noiembrie, cand site-ul a publicat primele din cele 250.000 de documente pe care le-a furat din sistemele de informatii ale SUA. Acestea contin o serie de informatii despre actiunile secrete ale SUA sau ale liderilor lumii.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Wikileaks dezvaluiri, #Wikileaks coruptie Rusia, #wikileaks rusia , #Wikileaks