Conflictul din Yemen: Sapte intrebari si sapte raspunsuri

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 22:21
6352 citiri
Conflictul din Yemen: Sapte intrebari si sapte raspunsuri
Foto: Hepta.ro

Conflictul sangeros dezlantuit in Yemen reflecta tensiuni mai mari in Orientul Mijlociu instabil, care ii aduce fata in fata pe aliatii Statelor Unite si pe militiile sustinute de Iran.

Haosul din tara saracita a zadarnicit lupta dusa de SUA impotriva unei divizii cheie a gruparii teroriste al Qaida, care a exploatat vidul de putere, in incercarea de a-si extinde influenta, subliniaza o analiza CNN, in care sunt prezentate punctele cheie din Yemen, pe masura ce luptele continua.

Care este miza?

Conflictul din Yemen este vazut de multi in pericol de a deveni un razboi intre Arabia Saudita dominata de sunniti si Iranul in care siitii sunt majoritari. O coalitie condusa de sauditi, aliati cu Statele Unite, a intreprins atacuri aeriene impotriva militiilor Houthi, care sunt aliniate cu Iranul.

De asemenea, Yemenul este casa ramurii al Qaida din Peninsula Arabica, considerata de oficialii serviciilor secrete americane a fi cea mai periculoasa ramura a retelei teoriste.

Cum a inceput razboiului?

Militiile Houthi, care s-au ciocnit de repetate ori in trecut cu fortele guvernamentale yemenite, au inceput sa preia controlul unor parti ale capitalei Sana'a, in luna septembrie, culminand cu capturarea palatului prezidential, in luna ianuarie.

Presedintele Abdu Rabu Mansour Hadi, sustinut de Arabia Saudita, a scapat de arestul la domiciliu, indreptandu-se catre un oras din sudul tarii.

Yemen, iadul pe pamant: SUA s-au saturat sa priveasca - Ce decizie a luat administratia Obama

Ce s-a intamplat in razboi?

Coalitia saudita a lansat atacuri aeriene in valuri, impotriva fortelor Houthi. Mai mult de 1.000 de persoane au fost ucise in lupte, in ultima luna, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Inrautatirea conflitului a facut ca mii de oameni sa-si paraseasca locuintele.

Spitale, scoli si moschei au fost lovite de atacuri aeriene si de bombardamente, potrivit ONU. Insa, in acest haos creat, militiile Houthi inca se afla in capitala si au castigat teren in unele zone.

S-a incheiat?

Nu, in ciuda anuntului de marti al Arabiei Saudite ca isi incheie campania aeriana initiala, dupa ce si-a atins obiectivele. Ziua urmatoare, fortele saudite au lovit cateva zone din Yemen cu o noua runda de atacuri aeriene, dupa ce Houthis au atacat o brigada de armata yemenita.

Armata saudita a transmis ca va continua atacurile pentru a-i impiedica pe luptatorii Houthi sa duca la indeplinire operatiuni viitoare. Presedintele Hadi, care a parasit Yemenul la inceputul atacurilor aeriene, se afla in continuare in afara tarii.

Cum a afectat conflictul Statele Unite?

Agravarea crizei a erodat puternic raza de actiune a Statelor Unite in Yemen. Guvernul american, alaturi de alte tari occidentale, si-a retras angajatii din ambasada din Sana'a, in luna februarie. Acestia au fost urmati de fortele americane de operatiuni speciale care mai ramasesera si care au plecat in luna martie.

Retragerea acestor forte, care au antrenat trupele yemenite si erau pregatite sa conduca operatiuni de contraterorism, a slabit lupta Statelor Unite cu ramura al Qaida din Yemen.

Yemenul cuprins de haos: Trupe straine pe sol, rebelii au capturat palatul prezidential din Aden

Ce se poate spune despre teroristi?

Aceasta din urma a cautat sa profite de pe urma conflictului, lansand noi ofensive, inclusiv o evadare din inchisoare, care ar fi dus la eliberarea unui numar mare de militanti al Qaida. Gruparea terorista este un dusman atat al militiilor Houthi, cat si al guvernului, astfel ca angajarea acestora in conflict este salutata de al Qaida.

Ca sa complice lucrurile, rivalii al Qaida, Statul Islamic, a revendicat bombardamentele din luna martie care au provocat moartea mai multor persoane la moschei frecventate de Houthi in Sana'a.

Ce se intampla mai departe?

Ceea este clar este ca violentele continua. Sauditii si militiile Houthi declara public ca este nevoie de depasirea conflictului, insa ramane neclar daca cele doua parti pot ajunge la vreun acord. Arabia Saudita si aliatii sai transmit ca vor sa aduca "securitatea si stabilitatea prin stabilirea unui proces politic".

Militantii Houthi au cerut reluarea negocierilor sponsorizate de ONU, "insa doar dupa o incetare completa a atacurilor". Intre timp, civilii yemeniti raman prinsi in schimbul de focuri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#conflict Yemen, #lupte yemen, #atacuri aeriene Yemen, #al Qaida Yemen, #militii Houthi Yemen, #intrebari raspunsuri Yemen , #Yemen