Inca un stat mare intra in razboiul civil din Yemen

Autor: Ana Ilie
Vineri, 27 Martie 2015, ora 16:37
5362 citiri
Inca un stat mare intra in razboiul civil din Yemen
Foto: International Business Times

Egiptul a anuntat ca este pregatit sa trimita trupe in Yemen, in cadrul campaniei internationale condusa de Arabia Saudita impotriva militantilor siiti houthi, sprijiniti de Iran.

Este un semnal ca in varful peninsulei Arabe s-ar putea desfaura un razboi terestru de lunga durata, arata The New York Time. Stabilitatea zonei este vitala pentru intreaga lume, intrucat aici sunt cele mai importante rute de transport al petrolului.

La o zi dupa ce Arabia Saudita a lansat lovituri aeriene impotriva pozitiilor fortelor houthi, presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat ca marina si forta aeriana se vor alatura campaniei si Egiptul nu va ezita sa trimita trupe la sol daca este necesar.

Egiptul trebuie "sa indeplineasca cererea poporului yemenit pentru intoarecerea la stabilitate si pastrarea identitatii arabe", aluzie la influenta Iranului in conflict.

Exista semnale ca ambele parti ale conflictului din Yemen se pregatesc pentru o confruntare de durata. Tot mai multe state din regiune - nu numai Yemen, ci si Irak, Siria si Libia, sunt consumate de conflicte civile, razboaie prin inlocuitor si expansiunea gruparilor extremiste precum Statul islamic si al Qaida.

Analistii sustin ca bombardamentele aeriene nu sunt suficiente pentru a infrange fortele houthi, si este nevoie de trupe la sol. Mai mult, bombardamentele saudite starnesc in randul populatiei yemenite revolta si tind sa creeze un val de simpatie pentru houthi.

Luptele au provocat cresterea abrupta a pretului titeiului, joi, pe fondul temerii ca razboiul civil din Yemen poate afecta trecerea petrolierelor prin stramtoarea Bab el Mandeb, pe ruta spre Canalul Suez.

SUA se amesteca in razboiul civil dintr-o tara aflata pe harta petrolului

Anuntul Egiptului a venit dupa ce SUA au afirmat ca se coordoneaza indeaproape cu Arabia Saudita si aliatii arabi in actiunea militara demarata in Yemen.

Operatiunea saudita vine in sprijinul presedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, care a fugit din capitala Sanaa in ianuarie si acum, potrivit unor rapoarte, a fugit si din portul Aden, amenintat de houthi.

Yemenul, la un pas de razboi civil: Presedintele ar fi fugit din calea rebelilor

Militiile houthi, siiti sprijiniti de Iran, impreuna cu unitati ale armatei loiale fostului presedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, au reusit sa avanseze spre sudul tarii, in urma unor lupte grele cu luptatori tribali, unitati ale armatei si militii sudice separatiste loiale lui Hadi.

Militantii houthi au preluat controlul capitalei Sanaa in septembrie si au ocupat orasul central Taiz la sfarsitul saptamanii trecute. Acum se indreapta spre Aden.

Yemenul a devenit, de fapt, un front de lupta in rivalitatea dintre Iranul siit si Arabia Saudita, majoritar sunnita.

De ce bombardarea unui singur stat afecteaza grav piata globala a petrolului

Yemenul contribuie doar cu 0,2% din productia mondiala de petrol, dar acest mic stat are o pozitie geostrategica cruciala, de aceea bombardarea lui va evea efecte negative pentru industria mondiala.

Tara are granite cu Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei, si este un punct de trecere important pentru autocisternele ce transporta "aur negru" din Golful Persic spre Occident.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Yemen bombardamente Egipt, #Yemen razboi civil , #Yemen