Inca un stat unde vestigiile istorice sunt distruse de bombardamente

Autor: Ana Ilie
Joi, 14 Mai 2015, ora 11:31
4013 citiri
Inca un stat unde vestigiile istorice sunt distruse de bombardamente
Foto: Hepta.ro

Bombardamentele aeriene ale coalitiei internationale condusa de Arabia Saudita fac victime nu numai printre oamenii din Yemen, ci si printre vestigiile istorice inestimabile din aceasta tara.

Imaginile difuzate din Yemen arata, spre exemplu, distrugerea provocata de raidurile aeriene asupra moscheii Imam al-Hadi din Saada, scrie France24.

In Yemen, in ultimele saptamani, vechea moschee si o fortareata din timpuri medievale au ajuns victime ale conflictului.

Dupa mai multe negocieri, coalitia si rebelii houthi pe care ii vizeaza aceasta au convenit asupra unui armistitiu umanitar de cinci zile, care a intrat in vigoare in noaptea de marti. Insa in zilele precedente armistitiului bombardamentele s-au intensificat si sauditii au atacat intens pozitiile rebelilor houthi, in special in guvernoratul Taiz, din centrul tarii, si in regiunea nordica Saada.

Sambata, raidurile au afectat grav moscheea Imam al-Hadi, din orasul Saada, bastion al rebelilor houthi. Ridicata in urma cu 1.200 de ani, este a treia cea mai veche moschee din Yemen. Arabia Saudita a confirmat bombardamentele, spunand ca acolo s-au adapostit rebelii.

Dupa raid, televiziunea pro-rebeli Al-Masira a difuzat imagini cu moscheea in ruine.

Doua zile mai tarziu, in zori, pilotii sauditi au bombardat un fort istoric numit Cairo, plasat pe un deal langa orasul Taiz.

Fortul a fost construit in secolul X si renovat in secolul XIII de catre dinastia musulmana Ayubida si de patru ani intrase din nou in reabilitare. Rebelii houthi au ocupat fortul in aprilie anul trecut si au instalat acolo artilerie antiaeriana. In plus, de aici bombardeaza cartierele unde activeaza rezistenta populara.

Inevitabil, fortul a devenit tinta bombardamentelor aeriene. Unul dintre zidurile fortului a fost distrus.

Cand Arabia Saudita a lansat atacurile aeriene, la sfarsitul lui martie, in Yemen, UNESCO a solicitat partilor beligerente sa evite sa vizeze vestigiile culturale inestimabile ale Yemenului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Yemen patrimoniu cultural bombardat, #Yemen distrugere vestigii istorice , #Yemen