Iranul a trimis doua vase de razboi pe coasta Yemenului

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 15:43
2879 citiri
Iranul a trimis doua vase de razboi pe coasta Yemenului
Foto: Sputnik

Iranul a trimis doua vase de razboi in Golful Aden miercuri, stabilind o prezenta militara langa coasta Yemenului, tara sfasiata de un conflict ce tinde sa antreneze intreaga regiune. De mai bine de o saptamana, Arabia Saudita conduce in Yemen o campanie de bombardamente aeriene, impotriva rebelilor houthi, siiti, care sunt sprijiniti de Iran.

Amiralul iranian Habibollah Sayyari a anuntat, miercuri, ca distrugatorul Alborz si vasul de sustinere Bushehr au misiunea de a proteja navigatia iraniana de piraterie, scrie Reuters.

Arabia Saudita si cativa aliati sunniti au impus o blocada aeriana si navala Yemenului, in cadrul campaniei impotriva rebelilor houthi, care au ocupat aproape toata tara si l-au fortat pe presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi sa fuga din tara.

Iranul a condamnat campania si a facut apel la dialog, in vreme ce sauditii au acuzat Teheranul ca ofera sprijin militar rebelilor houthi.

Vasele iraniene vor patrula Golful Aden, sudul Yemenului si Marea Rosie, a mai aratat amiralul iranian. Zona este una din cele mai importante rute de navigatie intre Europa si Orientul Mijlociu.

Yemenul cuprins de haos: Trupe straine pe sol, rebelii au capturat palatul prezidential din Aden

Yemenul se cufunda pe zi ce trece in haos. Saptamana trecuta, rebelii houthi au patruns in Aden.

Aden a fost ultimul bastion al presedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi si al fortelor loiale acestuia, inainte ca acesta sa fuga in Arabia Saudita, sub presiunea militiilor houthi.

Avansul houthi are loc in pofida bombardamentelor aeriene sustinute ale coalitiei conduse de Arabia Saudita.

Al Qaida a atacat o inchisoare si a eliberat sute de detinuti, inclusiv un important lider terorist

Yemenul este zguduit de cateva saptamani de lupte sangeroase, fiind un adevarat front de razboi in rivalitatea dintre Iranul siit si Arabia Saudita, majoritar sunnita.

Yemen: Bombardamentele saudite fac victime - zeci de morti si sute de refugiati

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Yemen vase razboi Iran, #Yemen lupta Iran Arabia Saudita , #Yemen