Proteste in Yemen: Femeile ies in strada

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 14:01
1975 citiri
Proteste in Yemen: Femeile ies in strada

Femeile din Yemen se pregatesc sa-si asume un rol principal in cadrul protestelor anti-guvernamentale.

Atunci cand au inceput demonstratiile, in urma cu trei luni, multi analisti straini apreciau ca iesirile in strada ale yemenitilor urmau sa esueze, pentru ca - spre deosebire de Tunisia sau Egipt - opozitia nu ar reusi sa mobilizeze populatia pentru o participare masiva la demonstratii.

Intr-un reportaj realizat de BBC se arata insa ca cei 30 de ani de "domnie" a presedintelui Ali Abdullah Saleh a lasat urme atat de adanci, incat yemenitii nu s-au lasat pagubasi repede. Si, surprinzator, multe femei au ales sa protesteze cot la cot cu barbatii lor.

Alia, o tanara yemenita cu doi copii, povesteste, pentru agentia britanica de presa ca nu si-a dorit niciodata sa devina un activist pentru respectarea drepturilor omului. Insa in urma cu trei ani, cand sotul sau, Waleed, a disparut fara urma, a inceput o lupta cu autoritatile, pentru a-l gasi.

Intr-un final, l-a descoperit intr-o inchisoare, unde barbatul era batut si torturat pentru a recunoaste ca are legaturi cu rebelii shiiti din nordul tarii. Waleed inca isi asteapta procesul, iar Alia a inceput o campanie pentru apararea drepturilor detinutilor politici.

Cazul femeii nu este singular. Multe dintre reprezentantele sexului frumos care participa la demonstratii lupta pentru soti, frati sau alte rude arestate. Ceea ce este deosebit nu este faptul ca femeile din Yemen au ales sa sfideze traditiile, ci faptul ca barbatii au acceptat acest lucru.

Yemen: Fortele de securitate deschid focul asupra demonstrantilor

"Sotia, fiicele mele, surorile mele, toate sunt in strada. Femeile ocupa un rol important in istoria Yemenului si chiar as vota o femeie presedinte pentru tara mea", afirma unul dintre demonstranti.

Participarea femeilor la demonstratii nu este insa pe placul presedintelui. Ali Abdullah Saleh a acuzat opozitia ca nu respecta Islamul, lasand femeile sa protesteze alaturi de barbati.

Pe de alta parte, insa, chiar daca lucrurile s-au schimbat in Yemen, revolutia nu este pentru drepturile femeilor. In acest stat islamic exista casatorii aranjate, copile cazandu-le prada fara sa aiba drept de refuz.

Abia la inceputul acestui an s-a discutat despre impunerea unei varste minime pentru casatorie, fara rezultat insa. Si, chiar daca nu-si cer drepturile pe care alte femei le au, femeile din Yemen ies in strada, luptand pentru ceea ce cer sotii lor. O schimbare de mentalitate. Oare ce urmeaza?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#yemen demonstratii, #yemen femei, #yemen revolutie , #Yemen