Tatii au ajuns sa-si vanda fetitele pentru cativa dolari intr-o tara macinata de razboi

Duminica, 28 Mai 2017, ora 19:01
10021 citiri
Tatii au ajuns sa-si vanda fetitele pentru cativa dolari intr-o tara macinata de razboi
Foto: Arhiva Pixabay

In Yemen, tara macinata de razboi, un fenomen sinistru deja nu mai poate fi oprit, in ciuda eforturilor asociatiilor locale si internationale. Sute de mii de fetite sunt vandute ca sotii cu mult inainte de a implini 18 ani. Iar legea nu le ajuta defel, mai ales ca tatii sunt cei care le dau, pentru bani.

Nasrine, o femeie din Yemen, si-a povestit tragedia pentru AP. Candva era casatorita, iar sotul ei castiga bine de pe urma restaurantului si macelariei pe care le avea: circa 20 de dolari pe zi, un salariu decent pentru Yemen, dupa cum explica femeia, conform The Independent.

Insa pe masura ce razboiul civil din Yemen a escaladat, situatia lor s-a deteriorat. Barbatul si-a pierdut afacerile, a devenit tot mai pesimist si isi batea tot mai des sotia. In cele din urma, femeia a dovortat.

La scurt timp, a aflat cu oroare ca fostul sot a fost de acord sa o marite pe fiica lor, in varsta de 10 ani, cu un barbat de 60 de ani, in schimbul a circa 3.800 de dolari.

A fost momentul cand a facut tot ce i-a stat in putinta sa impiedice aceasta nunta. A reusit sa o ascunda pe fiica sa si, de circa un an, locuiesc intr-un adapost deschis de o organizatie care lupta pentru drepturile omului. Fiica sa nu mai poate merge la scoala, iar soarta ii e impartasita de sute de mii de alte tinere.

Casatorite inainte de a implini 15 ani

UNICEF arata in martie ca astfel de casatorii timpurii au devenit "alarmant de raspandite" in Yemen.

Un sondaj realizat in septembrie in sase provincii din Yemen arata ca 72% dintre femei se casatorisera inainte de a implini 18 ani. Inainte de razboi, acest procent ajungea doar la 50%.

Sondajul a mai aratat ca 44% dintre ele au fost casatorite chiar inainte de a implini varsta de 15 ani.

"Parintii isi marita fiicele pentru a scapa de costul intretinerii lor sau crezand ca familia sotului le poate oferi protectie", arata UNICEF.

In Yemen nu exista o varsta minima pentru casatorie. In anii '90, s-a incercat adoptarea unei legi care sa nu permita casatoria daca mireasa nu a implinit varsta de 15 ani. Insa conservatorii musulmani s-au impotrivit, spunand ca Sharia, legea islamica, nu interzice casatoria unui copil si ca o astfel de practica e inspirata de Occident.

In teorie, contactul sexual cu o fata care nu a ajuns la pubertate este interzis, insa astfel de grozavii au loc adesea, cu urmari dintre cele mai tragice.

Divortata la 17 ani, dupa ce a fost batuta de familie pana a facut avort spontan

Hanadi este deja divortata, desi are numai 17 ani. A fost casatorita la 13 ani, pentru ca familia ei avea nevoie de bani. In plus, spune ea, in familia ei si in societate, in general, se crede ca mariajul este destinul unei femei. A fost insa abuzata in noua casa.

I s-a interzis sa mearga la scoala, sa ia legatura cu familia, fortata sa faca toate muncile casei si tratata ca o sclava. "Chiar si rasul mi-a fost interzis. Nu mi se permitea sa rad. Au preluat controlul asupra celor mai simple lucruri din viata mea", isi aminteste fata.

Momentul in care a decis sa fuga a fost cand noile rude au batut-o atat de rau, incat a facut avort spontan.

Citeste si Povestea cutremuratoare a unei tinere yazidi, vanduta ca sclava sexuala Statului Islamic

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#fete vandute sotii, #Yemen razboi efecte, #fete vandute sotii arabi, #varsta casatorie fete musulmani , #Yemen