Yemenul, la un pas de razboi civil: Presedintele ar fi fugit din calea rebelilor

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 13:16
3142 citiri
Yemenul, la un pas de razboi civil: Presedintele ar fi fugit din calea rebelilor
Foto: Al Alam

Yemenul este pe marginea haosului, dupa ce presedintele ar fi fugit si din portul unde s-a refugiat in urma cu o luna, pe fondul avansului fortelor houthi, sprijinite de unitati aliate ale armatei.

Fortele houthi par a fi pe cale sa ocupe portul sudic Aden, dupa ce au obtinut controlul unei baze aeriene strategice. In Aden s-a refugiat presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, luna trecuta, scrie Reuters.

Luptatorii houthi si aliatii lor din armata tarii au avansat pana la 40 de kilometri de Aden. Unele rapoarte spun ca presedintele Hadi a fugit deja din port, insa oficialii yemeniti neaga ca s-ar fi intamplat asa.

Avansul rebelilor starneste deja panica in Aden. Bugetarii din oras au fost instruiti sa se intoarca la locuintele lor si unii localnici au inceput sa se inarmeze, povestesc martorii.

Militiile houthi, siiti sprijiniti de Iran, impreuna cu unitati ale armatei loiale fostului presedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, au reusit sa avanseze spre sudul tarii, in urma unor lupte grele cu luptatori tribali, unitati ale armatei si militii sudice separatiste loiale lui Hadi.

Militantii houthi au preluat controlul capitalei Sanaa in septembrie si au ocupat orasul central Taiz la sfarsitul saptamanii trecute. Acum se indreapta spre Aden si liderii siitilor spun ca avansul este o revolutie impotriva lui Hadi si a Guvernului sau corupt.

Iranul a salutat progresul facut de fortele houthi, pe care il considera a face parte din "desteptarea islamica" din regiune.

Yemenul se indreapta cu pasi rapizi spre un razboi civil, scrie sursa citata. Tara a devenit front de lupta in rivalitatea dintre Iranul siit si Arabia Saudita, majoritar sunnita.

Monarhiile arabe sunnite invecinate Yemenului au condamnat rebeliunea houthi si considera ca este vorba despre o lovitura de stat. Arabia Saudita chiar a inceput sa mute echipamente militare importante la granita cu Yemenul, actiune care, avertizeaza SUA, poate atrage principala putere petroliera din Orientul Mijlociu in conflictul yemenit.

Yemenul a solicitat Consiliului de Securitate ONU, marti, sa sprijine actiunile militare ale "tarilor doritoare" sa combata militantii houthi.

Sustinatorii fostului presedinte Saleh au avertizat insa miercuri ca orice interventie straina in tara va duce la lupte grele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Yemen razboi civil, #Yemen presedinte fugit , #Yemen