Prima imprimanta 3D DELTA suta la suta romaneasca: De la pantofi la piese pentru masini de spalat - Interviu

Vineri, 12 Iunie 2015, ora 07:45
16357 citiri
Prima imprimanta 3D DELTA suta la suta romaneasca: De la pantofi la piese pentru masini de spalat - Interviu
Foto: Facebook/Symme3D

Un roman a creat de la zero o imprimanta 3D DELTA folosind doar componente achizitionate din tara noastra, cu care poate realiza diferite obiecte, de la piese pentru aparatele electrocasnice la pantofi.

Ziare.com a stat de vorba cu timisoreanul Calin Brandabur pentru a afla mai multe despre acest proiect.

Imprimantele 3D, in scoala: 12 elevi din Bucuresti, primii absolventi ai unui curs de profil

El ne-a explicat ca este prima imprimanta 100% proiectata si construita in Romania, care foloseste sistemul de miscare DELTA. Mai mult, antreprenorul a suportat toate costurile pentru realizarea prototipului.

Mai departe, ar vrea sa produca aceste imprimante 3D in serie, astfel ca are nevoie de 50.000 de euro pentru a-si pune planul in aplicare.

Cum v-a venit ideea proiectului?

Ideea a pornit de la o nevoie de cutii pentru un proiect de automatizare a casei la care lucram atunci. Nu am gasit o companie care sa produca acele cutii prin injectare in matrita in serii mici si la preturi accesibile unui start-up.

Asa ca am cumparat prima imprimanta si am incercat s-o imbunatatim pentru a-i mari viteza. Dupa o perioada am renuntat la imbunatatirea imprimantei cumparate si am decis sa proiectez si sa construim una de la zero. Initial, am pornit de la un proiect open source, dar nu ne ieseau formulele matematice pentru geometria capului, asa ca am decis sa abandonam acel proiect si sa-l reincepem de la zero.

Ce ne puteti spune despre imprimanta Symme3D? E 100% romaneasca? De unde ati luat piesele? Care au fost costurile? Cine se afla in spatele proiectului?

Este vorba de prima imprimanta 100% proiectata si construita in Romania, absolut toate aspectele de mecanica, geometrie matematica, electronica si software sunt realizate autohton. Piesele componente si subansamblele sunt contractate strict din Romania de la Oradea, Cluj, Brasov, Iasi, Bucuresti, Galati, Craiova si Timisoara.

Costurile au fost strict pentru sustinerea cercetarii proiectarii si construirii prototipului si au fost suportate in totalitate de mine (Calin Brandabur - n.red.). Numele este Symme3D, care vine de la "SymmeTHREE" Symmetry, deoarece structura este perfect simetrica.

Cum functioneaza imprimanta? Cu ce iese in evidenta fata de alte modele?

In urma experientei acumulate cu imprimanta 3D carteziana si a observarii problemelor de vibratie si de viteza care sunt inerente acestui sistem mecanic de printare, am luat decizia sa incercam sa construim un sistem Delta.

Daca la sistemul cartezian vorbim de forte inertiale laterale foarte mari ceea ce presupune curbe de accelerare si decelerare mai accentuate pentru a pastra precizia, la sistemul Delta toate fortele inertiale se deviaza 45 de grade pe verticala si apoi sunt descarcate in piloni, pe verticala.

Datorita acestui sistem si in urma unei optimizari a software-ului, vibratiile imprimantei noastre sunt extrem de mici, rezonanta practic nu exista si putem mari viteza pana de 4-5 ori mai mult decat imprimantele clasice pe sistem cartezian.

Imprimanta este modulara si, pe langa capul de printare 3D, oferim si o freza CNC pentru gravarea cuprului de pe circuitele integrate (si deci nu mai e nevoie de clorura ferica pentru imprimarea acestor circuite integrate). Pentru a usura aplicarea cositorului pe padurile PCB, oferim si un cap Laser cu care se pot taia matrite din mylar. Aceste matrite facilitateaza aplicarea cositorului cu o simpla racleta pe PCB-ul frezat anterior.

Deci practic vorbim de o mini fabrica pentru productia mica si medie a oricarui produs hardware, de la creerea PCB-ului, aplicarea pastei de cositor si in final cu imprimarea 3D a cutiei!

@Symme3D #3dprinting a #mechanical #watch at #techsylvania #hackaton

Posted by Symme3D on Saturday, June 6, 2015

Ce obiecte pot fi realizate cu aceasta imprimanta?

In principiu, cam orice obiect proiectat in prealabil in diferite produse software de proiectare (de la ieftine la cele mai scumpe, precum Thinkercad, SketcUp, Onshape, Catia, Autocad etc), piese functionale, componente mecanice mobile, elemente de design arhitectural, chiar si haine, pantofi etc.

Ce ne puteti spune despre materialul din care se fac obiectele?

Symme3D poate printa absolut toate tipurile de filament existent pe piata la ora actuala de la temperaturi de 180 C pana la 400 C, si anume PLA, ABS, PC, HIPS, filamente flexibile si exotice precum lemn, bronz.

Cel mai popular filament este PLA, filament care este un polimer derivat din amidonul de porumb, si deci din surse regenerabile, biodegradabil in timp, inert din punct de vedere al alergenilor, este food friendly, insolubil in apa si rezistent la chimicale gen acetona, diluant, benzina si este disponibil in foarte multe culori.

Ce planuri de viitor aveti pentru acest proiect?

Dorim sa incepem productia in masa in Romania si vanzarea imprimantelor pe pietele interne si internationale.

De cati bani aveti pentru a continua proiectul? Aveti deja comenzi?

Pentru primele serii de productie in masa vorbim de o investitie de aproximativ 50.000 de euro.

Produsele realizate cu imprimanta si-au gasit folosinta in viata de zi cu zi?

Bineinteles, am reparat o multitudine de electrocasnice la care piesele de schimb sunt imposibil de gasit. De exemplu, o rola de la masina de spalat care s-a rupt a fost proiectata si reprintata 3D in mai putin de o ora. Si astazi este functionala. Ca alt exemplu: rulourile cu montare neinvaziva cu banda dublu adeziva s-au dovedit niste sperietori cand au cazut in timpul noptii. Solutia a fost proiectarea unui suport simplu de montare pe chederul termopanului, si nici in ziua de azi nu au mai cazut (rade).

De asemenea, putem vorbi si de ansamble printate 3D si folosite in aplicatii cu vibratii extreme, cum ar fi suportul de far Jiva pentru o motocicleta Kawasaki proiectat si printat 3D pentru un prieten de-al nostru.

Ce parere aveti despre viitorul industriei imprimantelor 3D? Care vor fi domeniile ce vor fi cucerite?

In ciuda faptului ca suntem putin intarziati cu dezvoltarea pe plan local a acestei tehnologii, consider ca putem contribui si noi la imbunatatirea industriei de print 3D si cresterea comunitatii de makeri din Romania, care creeaza produse de la A la Z folosind Symme3D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#imprimanta 3D romaneasca, #imprimanta 3D Romania, #Brasov imprimanta 3D, #obiecte imprimanta 3D , #3D