Trei clujeni au creat o imprimanta 3D care poate face figurine din ciocolata si nu costa foarte mult Interviu

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 07:34
16654 citiri
Trei clujeni au creat o imprimanta 3D care poate face figurine din ciocolata si nu costa foarte mult Interviu
Foto: control3d.ro

O echipa formata din trei tineri clujeni au lansat pe piata din Romania o imprimanta 3D accesibila, cu care poti realiza o gama variata de obiecte. Iar daca sunt realizate cateva modificari, te poti bucura de figurine din ciocolata facuta la tine acasa cu un minim de efort.

The Bug 3D Printer ocupa un spatiu mai mic decat o imprimanta de birou obisnuita si costa 1.499 de lei, adica aproximativ cat un smartphone din gama medie.

Imprimantele 3D, in scoala: 12 elevi din Bucuresti, primii absolventi ai unui curs de profil

Insa partea interesanta a acestui dispozitiv o reprezinta software-ul. Acesta este open-source, adica poate fi modificat de oricine are cunostinte de programare.

In prezent, ea functioneaza pe baza de material plastic si lemn, insa cu anumite schimbari, imprimanta 3D e capabila sa faca figurine din ciocolata.

Ziare.com a stat de vorba cu Eugen Gutiu, unul dintre cei trei clujeni care au pornit acest proiect, pentru a afla mai multe detalii.

Prima imprimanta 3D DELTA suta la suta romaneasca: De la pantofi la piese pentru masini de spalat - Interviu

Cine se afla in spatele proiectului The Bug 3D Printer si cum a inceput? Cat ati investit?

In afara de mine, in spatele proiectului The Bug 3D Printer se mai afla Radoescu Vlad si Capra Vlad Alex.

Totul a inceput cu o mica idee, de a face o imprimanta mica, de calitate si accesibila. In legatura cu investitia... As zice ca cea mai mare investitie a fost timpul.

Din ce e alcatuita aceasta imprimanta? E realizata in totalitate la Cluj-Napoca?

Imprimanta este realizata din placaj stratificat de 4 mm, taiat la freza, plus piese de miscare si electronica si, bineinteles, este confectionata in Cluj.

De ce e important software-ul open-source? Ce inseamna pentru dezvoltatori? Ce schimbari pot aduce acestia imprimantei?

Software-ul open-source ne da o libertate de a modifica ce dorim in program si de a-l modifica dupa bunul plac. Softul le ofera dezvoltatorilor liberatea de care au nevoie. Imprimanta este gandita cu posibilitati multiple de personalizare, de la ecran LCD usor de miscat pana la extruder de ciocolata.

Ce poti printa cu aceasta imprimanta? Ce material poate fi folosit?

Imprimanta poata sa printeze piese care doar in vise le poti vedea si cred ca este cea mai buna explicatie. Materialul folosit actual este plasticul PLA, dar se poate printa si cu alte tipuri de material plastic. De asemenea, cu mici schimbari, se poate printa cu ciocolata si silicon.

Ce aduce diferit fata de alte imprimante 3D existente pe piata?

Diferenta de alte imprimante care se afla pe piata nu prea este mare, este gandita sa nu ocupe mult spatiu, dar sa aiba un volum de printare destul de mare (120x190x100 cm). Ca un mare plus ar fi pretul de 1.499 lei si asistenta noastra tehnica.

Cand va fi disponibila imprimanta pe piata locala si care e pretul?

Este deja disponibila la comanda, cu termen de executie de 30-40 zile. Pe viitor o sa scada timpul de executie la 10 zile, iar pretul incepe de la 1.499, asa cum am mai spus.

Ce ar insemna daca imprimantele 3D vor avea parte de aceeasi revolutie ca cele clasice sau ca smartphone-urile? In ce domenii pot fi utile?

Daca imprimantele 3D o sa ajunga la 50-60% din populatia unei tari, atunci o sa dispara multe piese din unele magazine, plus o sa creasca creativitatea. Domeniile de utilizare sunt vaste, de la piese pentru matrite injectabile pana la service-uri auto.

Multe imprimante au intrat in sfera gastronomiei. Cat de aproape suntem ca sa consumam "mancarea tiparita"?

Cred ca suntem prea departe de a consuma mancare printata 3D, deoarece procesul e unul de lunga durata. Iar acest lucru nu o sa fie apreciat de consumatori, in general, singura exceptie fiind ciocolata. (rade)

Ce proiecte de viitor aveti?

O parte din proiectele noastre de viitor as vrea sa ramana momentan secrete, insa va pot spune ca ne zbatem sa aducem imprimantele 3D cat mai aproape de elevi si studenti.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#imprimanta 3D Cluj, #imprimanta 3D ciocolata, #imprimanta 3D romaneasca, #pret Bug 3D Printer , #3D