Urmatoarea revolutie tehnologica: Cum ar putea schimba lumea imprimarea 3D

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 12:15
4587 citiri
Urmatoarea revolutie tehnologica: Cum ar putea schimba lumea imprimarea 3D
Foto: EY Romania

O echipa de profesori si studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a obtinut, recent, un grant de cercetare pentru a realiza piese auto cu ajutorul tehnologiei 3D. In acelasi timp, trei tineri pasionati de tehnologie, tot din Cluj, au realizat o imprimanta 3D la un pret accesibil, care poate fi folosita de oricine, acasa.

Constantin Magdalina, Knowledge Management Senior la EY Romania, analizeaza daca e posibil ca Romania sa intre in era 3D printing-ului si comenteaza implicatiile acestei noi tehnologii in stiinta si tehnica, legislatie, sfera sociala si a relatiilor economice, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Trei clujeni au creat o imprimanta 3D care poate face figurine din ciocolata si nu costa foarte mult Interviu

Un exemplu de eficienta

De la 1769 cand apare automobilul cu motor pe abur, pana in 2015, progresul tehnologic traseaza un grafic de evolutie important. Anul trecut la salonul auto de la Detroit a fost prezentat un automobil "tiparit" cu o imprimanta 3D, aminteste Constantin Magdalina.

In cele 49 de subansamble care il compun, 250 ani de traditie sunt topiti in 44 de ore necesare pentru fabricarea acestuia.

"Acest model functional de automobil rezultat din proiectarea si fabricarea cu ajutorul tehnologiei 3D atesta ceea ce unii specialisti in tehnologie spun ca este a doua revolutie industriala. Odata perfectionat, modelul acestei masini va fi reperul de succes replicabil si pentru alte industrii", considera Constantin Magdalina.

Cum va schimba lumea printarea 3D

Specialistul EY Romania mentioneaza ca numeroase studii privind tendintele tehnologice care transforma lumea, arata ca implicatiile preconizate pot fi de o magnitudine foarte mare pentru:

  • a. Stiinta si tehnologie
  • "Tehnologia 3D inseamna mai mult decat prototipare si machetare. Aceasta evolueaza de la prelucrarea plasticului si a materialelor simple la prelucrarea titanului sau a cartilajului uman. Curba de evolutie a capabilitatilor hardware pentru 3D printing a condus la transformarea acestor materiale in mecanisme complexe, baterii si tranzistori sau parti ale corpului uman. De la industria aviatica si pana la medicina, zonele de aplicabilitate ale acestei tehnologii sunt multiple.

    Stiintele ingineresti, proiectarea si cercetarea tehnica sunt in curs de transformare, iar industria materialelor speciale isi va deschide evantaiul de posibilitati prin aceasta tehnologie. Daca transformarea materialelor in mecanisme complexe este posibila atunci si fabricarea imprimantelor 3D prin aceasta metoda este posibila. Astfel, cu un factor de multiplicare foarte mare, fiecare individ va putea sa-si construiasca propria imprimanta 3D", a aratat specialistul EY Romania.

  • b. Mediu de afaceri
  • Din perspectiva companiilor, tehnologia de tiparire 3D va genera produse in timp scurt si la costuri reduse cu forta de munca. Este de asteptat ca rezultatul sa fie:

    1) cresterea - productivitatii

    2) diversificarea gamei de produse

    3) cresterea calitatii produselor si reducerea pierderilor datorita preciziei tot mai mari

    4) managementul performant alstocurilor

    5) customizarea produselor in functie de preferintele clientului

    6) costurile mai reduse de intrare pe piata pentru start-up-uri

    7) reducerea costurilor de tranzactionare, cu impact asupra lanturilor de distributie

    8) mutarea sursei de competitivitate dinspre productia in volume mari la preturi mici spre productia de nisa la preturi mai ridicate.

    "In Romania exista modele de business care sunt centrate pe exploatarea potentialului imprimantei 3D. Un exemplu este realizarea protezelor dentare cu ajutorul acestei tehnologii", arata Constantin Magdalina.

  • c. Social
  • Prin tehnologia 3D, o idee trece direct din faza de design la faza de executie trecand peste etapele traditional consacrate in fabricarea produsului. Prin folosirea modelelor generate in format digital, si executate cu ajutorul tehnologiei 3D, anumite specializari din cadrul procesului de productie nu vor mai fi necesare, arata Constantin Magdalina.

    "Oamenii formati pe modelul vechii economii pot fi brusc plasati in afara meseriei lor si a lucrurilor invatate. Perspectiva unei economii neperformante si a unor miscari sociale va pune presiune pe recalibrarea sistemului de educatie la noua economie si reconfigurarea sectoriala a economiilor tuturor tarilor", potrivit specialistului citat.

  • d. Reglementare si legislatie
  • Subiectul utilizarii responsabile a tehnologiei 3D atrage dupa sine si provocarea reglementarii acesteia.

    "Dincolo de capitalizarea creativitatii si cresterea coeficientului de inovatie, democratizarea manufacturing-ului risca sa fie limitata in prima faza de competentele si buna intentie a utilizatorului care sa atraga dupa sine faza a doua, reglementarea. In ceea ce priveste aspectele de reglementare, acestea pot viza atat producatorul cat si utilizatorul.

    Producatorului de echipamente 3D i se va crea cadrul legal potrivit pentru comercializarea doar a tehnologiei 3D compatibila cu prelucrarea materialelor ne-periculoase. Utilizatorului imprimantei 3D i se va permite accesul la un tip de tehnologie 3D limitat de soft-urile special concepute de producatori pentru uz civil. Odata cu aparitia acestei tehnologii, in Romania se va scrie curand un nou capitol in jurisprudenta", arata Constantin Magdalina.

    C.P.

    Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
    Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
    Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
    Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
    Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
    Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
    #schimbari imprimanta 3D, #schimbari tehnologie 3D , #3D
    Comentarii
    Poza profesoru
    profesoru
    rank 3
    "De la 1769 cand apare automobilul cu motor pe abur" - atunci a