Avertisment socant: In 2014 ar putea disparea Internetul - cu ce va fi inlocuit

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 08:50
5083 citiri
Avertisment socant: In 2014 ar putea disparea Internetul - cu ce va fi inlocuit

Un expert in securitate a avertizat ca actuala forma sub care se prezinta Internetul, in care informatia circula libera, fara restrictii majore, ar putea fi inlocuita, de teama spionajului si a hackerilor.

Guvernele din toata lumea ar putea sa fie nevoite sa impuna niste interdictii de ordin tehnic, ca raspuns la cresterea criminalitatii informatice, a mentionat directorul executiv al firmei ruse Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, potrivit Business Week.

O asemenea miscare ar putea incetini dezvoltarea unor proiecte tehnologice si ar reduce resursele companiilor globale de Internet precum Google, Cisco Systems si Juniper Networks, mai arata seful dezvoltatorului de solutii de securitate.

Criminalitatea informatica este in crestere, iar documentele cu caracter secret dezvaluite de fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din SUA, Edward Snwoden, au crescut temerile in privinta spionajului online.

Din aceste motive, unele guverne si companii ar putea muta informatii cruciale inapoi pe hartie, mai sustine Kaspersky.

"Mi-e teama ca dezvaluirile lui Snowden vor forta natiunile sa isi dezvolte propriile segmente de Internet pentru guverne si companii. Va urma anul viitor o fragmentare a mediului online si mi-e teama ca acest lucru va produce daune grave companiilor IT, deoarece ele vor avea acces la mai putine resurse si la investitii mai mici", a aratat Kaspersky.

Multe companii, inclusiv Apple, Google si Microsoft, au facut un apel catre guvernul american sa schimbe practicile de supraveghere, dupa ce Snowden a publicat documente secrete ale NSA.

"Intreprinderile mari iau in considerare sa se intoarca la indosarierea clasica, pe hartie, din cauza spionajului pe Internet. Atat ele, cat si guvernele, se gandesc in mod serios sa isi ia masuri suplimentare de securitate, ce implica chiar si deconectarea lor de la mediul online. Este un pas inapoi, cu siguranta", a apreciat Kaspersky.

Expertul considera, de asemenea, ca anul viitor moneda virtuala Bitcoin va trezi un interes sporit nu numai in randul utilizatorilor de Internet, ci si printre infractorii cibernetici.

In noiembrie, valoarea monedei virtuale Bitcoin a ajuns pentru prima oara la nivelul de 1.000 de dolari, iar cei de la Kaspersky sustin ca ea ar putea ajunge anul viitor chiar la 2.000-3.000 de dolari, dar, in opinia sa, exista posibilitatea ca situatia instabila din jurul acestei monede sa duca la colapsul sau.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Internet dispare 2014, #probleme Internet 2014, #atacuri cibernetice , #acces internet