Decizie istorica: SUA abroga neutralitatea Netului, un principiu fondator al Internetului

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 21:43
10338 citiri
Decizie istorica: SUA abroga neutralitatea Netului, un principiu fondator al Internetului
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Federala americana a Comunicatiilor (FCC) a pus capat, joi, prin vot, garantiei unui tratament egal al fluxurilor de date ale operatorilor.

Lucrul de care se temeau aparatorii neutralitatii Internetului s-a intamplat joi, cand FCC a pus capat - in Statele Unite - acestui principiu, relateaza Le Monde.

Acest principiu fondator al Internetului prevede ca toate continuturile postate online pe retele sa fie tratate in acelasi fel, fara discriminare.

El interzice, de exemplu, unui furnizor de acces la Internet (FAI) sa transporte fluxuri video provenind de la un serviciu mai rapid decat pe cele provenind de la altul.

El interzice, de asemenea, blocarea accesului la anumite site-uri sau la un anumit tip de continut.

Concret, sub imperiul neutralitatii Internetului, un FAI american nu avea dreptul sa-si puna consumatorii sa plateasca mai mult in schimbul unui acces mai rapid la YouTube sau la Netflix, de exemplu.

Accesuri diferentiate la Internet

Aparatorii neutralitatii Internetului se tem ca acest lucru poate sa insemne pentru navigatorii pe Internet acces diferentiat atat in privinta pretului vitezei, cat si a continutului - implicand un risc la adresa libertatii de exprimare.

Ei argumenteaza ca neutralitatea Internetului permite unor actori mici sa creasca, beneficiind de un acces egal celui al gigantilor, fara sa fie nevoiti sa plateasca sume exorbitante pentru a accede la "canale" performante.

Unii pretind inclusiv ca Google sau Netflix nu ar fi putut sa apara fara acest principiu.

Adversarii neutralitatii Internetului, reprezentati in general de operatorii telecomunicatiilor, subliniaza, in ceea ce-i priveste, ca infrastructura retelelor are un pret, cu atat mai mult cu cat acestea necesita sa fie modernizate in permanenta, pe masura ce utilizarea Internetului evolueaza, iar cererea creste, mai ales prin video.

In opinia lor, experimentarea unor noi oferte si punerea utilizatorilor sa plateasca mai mult pentru servicii de calitate mai mare le-ar permite sa-si asume aceste investitii si sa inoveze si mai mult.

Un opozant notoriu fata de neutralitatea Netului

In 2016, in timpul Administratiei Obama, aparatorii neutralitatii Internetului au sarbatorit o victorie istorica.

La finalul unei mari dezbateri pe aceasta tema in Statele Unite, FCC a decis ca Internetul american este un "bun public", la fel ca reteaua telefonica, si ca furnizorii de acces la Internet ar trebui sa fie supusi acelorasi reguli, inclusiv neutralitatea retelei.

Insa, la sosirea sa la Casa Alba, Donald Trump l-a numit la conducerea FCC pe un opozant notoriu al neutralitatii Internetului - Ajit Pai - un fost consilier al operatorului Verizon.

El a lucrat rapid si s-a ajuns ca azi, pe 14 decembrie 2017, sa asistam la sfarsitul acestui principiu in Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#neutralitate Net SUA, #internet Statele Unite neutralitate , #acces internet