Ziare.com

Cine si cand trebuie sa plateasca taxa .ro Bonus - ce patesc speculantii de domenii

de Gabriel Kolbay
Joi, 19 Iulie 2018, ora 11:30

   

Cine si cand trebuie sa plateasca taxa .ro Bonus - ce patesc speculantii de domenii
Daca nu platesc la timp o noua taxa, in perioada urmatoare, romanii si-ar putea pierde dreptul de a utiliza domeniile cu extensia ".ro" pe care si le-au inregistrat in ultimii ani.

Inca de acum un an, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) a decis ca posesorii de domenii ".ro" vor fi nevoiti sa plateasca, incepand cu 1 martie 2018, o taxa anuala de mentenanta a spatiilor virtuale pe care le detin.

Impunerea taxei este fireasca, argumenta ICI, in conditiile in care Romania ramasese "singura tara din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanta anuala pentru domenii". In plus, cum numarul de domenii ".ro" creste, e nevoie de tot mai multi bani pentru a intretine infrastructura IT necesara gazduirii lor. Iar taxa de mentenanta ar fi tocmai modalitarea de a face rost de fondurile necesare.

Cuantumul acestei taxe de mentenata pe care posesorii de domenii ".ro" trebuie sa o plateasca nu e mare. Mai exact, Romanian Top Level Domain (RoTLD) - compania care ofera servicii de inregistrare de domenii cu extensia ".ro" - percepe pentru domeniile administrate prin ICI Registar doar 12 euro/an + TVA per domeniu, pentru mentenanta.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

In aceste conditii, cine are unul sau mai multe magazine online va fi nevoit sa plateasca, anual, taxa de mentenanta in valoare de cateva zeci de euro. In schimb, speculantii de domenii ".ro", care si-au cumparat sute de astfel de spatii virtuale doar in speranta ca intr-o buna zi vor reusi sa le vanda in castig, ar putea ajunge sa plateasca sume impovaratoare pentru mentenanta lor, este de parere presedintele Asociatiei Magazinelor Online din Romania (AMRO), Florinel Chis.

"La inceputurile Internetului, a existat o 'goana' dupa domenii, cuvintele atractive sau domeniile scurte (de o litera) fiind achizitionate cu ideea de a deveni o investitie. Prin introducerea unei taxe anuale, se elimina acest blocaj al domeniilor, pentru ca cei care detin un numar semnificativ de domenii vor avea costuri substantiale in a le mentine, fara a dezvolta ceva si a publica ceva pe acele domenii.

Persoanele fizice pot apela si la alte extensii, nu doar .ro, daca acest cost anual al mentenantei devine nesustenabil financiar", a declarat pentru Ziare.com Florinel Chis.

Presedintele AMRO ne-a mai spus ca taxa nu e una impovaratoare si ca tine, pana la urma, de conducerea fiecarei companii sa isi respecte, la timp, obligatiile de plata.

"Fiecare companie ar trebui sa fie atenta la data de expirare si sa achite taxa aferenta si ideal sa apeleze la o solutie care sa ii avertizeze din timp ca urmeaza sa expire domeniul. Acelasi lucru il pot implementa si pentru certificatul SSL (care are rolul de de a securiza schimbul de informatii pe Internet - n.red.).

Deja au existat cazuri de companii mari, care nu au urmarit acest aspect si au avut site-ul indisponibil o perioada pentru ca le-a expirat domeniul si nu au achitat taxa la timp.

La fel cum urmaresc un alt contract sau alte fluxuri ce necesita monitorizare periodica, la fel pot proceda cu domeniul web. Costul nu este unul semnificativ, iar pentru o afacere online, se introduce usor in cost of doing business", sustine Florinel Chis.

Oricum, potrivit datelor RoTLD, un domeniu ".ro" pentru care nu s-a achitat la timp taxa de mentenanta nu va fi vacantat imediat. In schimb, din datele RoTLD reiese ca:

"Un domeniu pentru care nu a fost platita contravaloarea serviciului de mentenanta anuala primeste starea de 'pending Delete' si va fi sters automat peste 90 de zile. In aceasta perioada, domeniul respectiv este nefunctional, singurele operatii permise fiind cele de reinnoire si transfer de registrar".

Cu alte cuvinte, oricine foloseste un domeniu ".ro" - pentru un magazin online sau doar pentru un simplu blog, sa spunem - va vedea, dupa cel mult cateva zile, ca acesta e nefunctional si va avea timp sa plateasca taxa de mentenanta inainte sa isi piarda drepturile asupra respectivului spatiu virtual.

Data pana la care trebuie platite taxele de mentenanta a unui domeniu ".ro" depinde de data la care a fost acesta infiintat. Spre exemplu, unii dintre proprietari pot primi o perioada de gratie de 3 luni. Metodologia de calcul a termenelor limita de plata a taxelor de mentenanta este afisata pe siteul RoTLD.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor