SUA renunta la neutralitatea Internetului. Cum este afectat restul lumii

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 10:17
9825 citiri
SUA renunta la neutralitatea Internetului. Cum este afectat restul lumii
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia Comisiei Federale americane a Comunicatiilor (FCC) de a elimina regulile care asigura neutralitatea Internetului, adica un tratament egal din partea furnizorilor de servicii de Internet pentru orice tip de continut online, poate avea implicatii globale majore.

Desi decizia FCC inca mai poate fi contestata, in cazul in care ea va intra in vigoare, SUA risca sa isi piarda pozitia de lider in acest domeniu important, avertizeaza specialistii, potrivit unei analize CNN.

"Va fi o alta situatie in care SUA cedeaza rolul de lider. Va oferi un prost exemplu pentru alte tari, venind din partea tarii care a inventat Internetul", spune Nick Frisch de la Information Society Project din cadrul Facultatii de Drept a Yale.

CNN aminteste cazul Chinei, unde notiunea de Internet liber a fost complet anulata de amplul aparat de cenzura al tarii.

Multe dintre aspectele impotriva carora au fost concepute in SUA regulile privind neutralitatea Internetului - incetinirea vitezei traficului de Internet, benzi rapide pentru anumite tipuri de continut, blocarea unor site-uri - sunt practicate in China de ani buni.

Poate ca votul FCC nu va avea un impact semnificativ asupra utilizatorilor de Internet din China, insa ar putea incuraja Guvernul de la Beijing sa continue aceasta politica de restrictionare, considera experti precum Lokman Tsui, profesor asociat la Universitatea Chineza din Hong Kong si fost sef al libertatii de exprimare in cadrul diviziei Google din Asia.

Insa ingrijorarile vizeaza in special tarile in curs de dezvoltare, unde oamenii au la dispozitie putine optiuni pentru accesarea Internetului si unde guvernele ar putea favoriza interesele corporatiilor.

Sunt vulnerabile mai ales tarile in care, pentru majoritatea cetatenilor, abonamentele de Internet sunt prea scumpe. In aceste tari castiga tot mai multa popularitate asa-numitele servicii "zero-rating", in care anumite aplicatii si servicii pot fi accesate fara ca limitele de trafic sa fie afectate.

Desi ideea de Internet gratis suna bine in aparenta, trebuie avut in vedere faptul ca aceasta gratuitate vizeaza doar o parte a Internetului, deci in realitate inseamna mai putine optiuni. In plus, incurajeaza furnizorii sa mentina limitele de trafic scazute.

In locul Americii, aceste tari aflate in cautarea unui model pentru neutralitatea Internetului ar putea sa se orienteze catre Canada sau catre anumite state din Uniunea Europeana.

Premierul canadian, Justin Trudeau, si-a exprimat ingrijorarea fata de planurile FCC, in timp ce UE a introdus in 2015 propriile reguli care sa asigure faptul ca nu exista o banda rapida sau o banda lenta pentru anumite tipuri de continut online, chiar daca acestea au fost criticate ca fiind "slabe si neclare".

Daca SUA nu vor mai lupta pentru libertatea Internetului, "este important ca alte tari sa o faca", spune Graham Webster, membru al think thank-ului New America.

Tratamentul preferential va inhiba inovatia

Un Internet deschis a fost esential pentru crearea Internetului pe care il stim astazi, unde Skype a putut sa concureze cu furnizori de servicii de telecomunicatii si Netflix a reusit sa transforme peisajul media, afirma sustinatorii neutralitatii, potrivit The Guardian. Renuntarea la acest principiu va afecta consumatorii din intreaga lume, descurajand inovatiile, mai spun ei.

"Foarte multe dintre cele mai bune idei vor fi pierdute, zdrobite de marile corporatii", iar internautii din intreaga lume vor avea de pierdut, sustine Evan Greer, director de campanie al grupului de activisti Fight for the Future.

Citeste si:

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#neutralitate internet SUA impact, #renuntare neutralitate internet SUA efecte lume , #acces internet