UE pregateste cenzura Internetului. Vezi care sunt primii pasi

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 20:08
7038 citiri
UE pregateste cenzura Internetului. Vezi care sunt primii pasi

Accesul facil la o serie extinsa de date cu caracter personal reprezinta, alaturi de incalcarea drepturilor de autor, marea problema a Internetului, iar acest lucru nu putea scapa nici din atentia oficililor europeni.

Sub pretextul "consolidarii dreptului la confidentialitate pe Internet si a dezvoltarii economiei digitale a Europei", comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, care detine si functia de vicepresedinte al Comisiei Europene, a intitiat o ampla reforma a normelor comunitare in materie de protectie a datelor.

Actuala legislatie europeana in domeniu dateaza din 1995, cand mai putin de 1% dintre europeni utilizau Internetul. Astazi, in 13 din cele 27 de state membre UE, Internetul are un grad de penetrare de peste 70%. Dintre acestea, in Olanda, Luxemburg si Suedia peste 90% din populatie are acces la Internet.

Numai in Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania si Polonia exista aproximativ 260 de milioane de utilizatori de Internet, echivalentul a jumatate din intreaga populatie a Uniunii Europene.

Din 1995 incoace a crescut nu doar numarul de utilizatori, dar s-au schimbat radical si modul in care datele cu caracter personal sunt colectate, accesate si utilizate.

"Cu 17 ani in urma, mai putin de 1% dintre europeni utilizau internetul. Astazi, cantitati insemnate de date cu caracter personal sunt transferate si schimbate pe toate continentele si pe intreg globul in fractiuni de secunda (...) Protectia datelor cu caracter personal este un drept fundamental al tuturor europenilor, insa cetatenii au sentimentul ca nu detin intotdeauna controlul complet asupra datelor cu caracter personal. Propunerile mele vor contribui la consolidarea increderii in serviciile online, deoarece oamenii vor fi mai bine informati cu privire la drepturile lor si vor detine un control sporit asupra informatiilor care ii privesc", sustine Viviane Reding.

Costuri mai mici pentru intreprinderi?

Potrivit comisarului european pentru Justitie, reforma in domeniul protectiei datelor pe Internet va contribui, pe de o parte, la consolidarea increderii consumatorilor in serviciile online, oferind astfel un impuls atat de necesar cresterii economice, ocuparii fortei de munca si inovatiei in Europa, iar pe de alta va "facilita reducerea costurilor pentru intreprinderi".

La fel ca in aproape orice alt domeniu, si in domeniul protectiei datelor pe Internet se resimte lipsa unei legislatii unitare pentru toate cele 27 de state membre ale UE.

Potrivit calculelor facute la nivelul Comisiei Europene, o legislatie unica va elimina fragmentarea actuala si sarcinile administrative costisitoare, conducand la realizarea de economii de catre intreprinderi de aproximativ 2,3 miliarde euro pe an. Acest lucru va fi posibil prin eliminarea unor cerinte administrative inutile, cum ar fi cerintele de notificare pentru societati.

"Un cadru legal solid, clar si unitar la nivelul UE va contribui la valorificarea potentialului pietei digitale unice si la stimularea cresterii economice, a inovarii si a crearii de locuri de munca".

Ce presupune reforma?

Propunerile Comisiei Europene urmeaza sa actualizeze si modernizeze principiile consacrate in Directiva privind protectia datelor din 1995 in vederea garantarii in viitor a dreptului persoanelor la confidentialitate.

Astfel, una dintre principalele modificari prevede realizarea unui set unic de norme in materie de protectie a datelor, valabil pe intreg teritoriul UE.

In al doilea rand, in locul obligatiei actuale a tuturor societatilor de a notifica orice activitate legata de protectia datelor catre autoritatea responsabila in acest domeniu - o cerinta care a condus la formalitati administrative inutile si al carei cost pentru intreprinderi se ridica la 130 de milioane EUR pe an, noul regulament va prevedea o responsabilitate sporita pentru cei care prelucreaza date cu caracter personal.

In acest context, intreprinderile si organizatiile vor fi obligate sa informeze, cat mai curand posibil - daca este posibil, in termen de 24 de ore, autoritatea nationala de supraveghere cu privire la orice incalcare grava a securitatii datelor.

Totodata, organizatiile vor trebui sa se adreseze unei autoritati nationale unice privind protectia datelor in tara din UE unde isi au sediul principal.

La randul lor, persoanele se pot adresa autoritatii privind protectia datelor din tara lor, chiar si in cazul in care datele acestora sunt prelucrate de catre o societate cu sediul in afara UE. In cazul in care se solicita consimtamantul pentru ca datele sa fie prelucrate, se clarifica faptul ca acesta trebuie acordat in mod explicit, si nu sa fie presupus acest lucru.

O alta modificare importanta se refera la faptul ca persoanele vor avea mai usor acces la propriile date cu caracter personal si le vor putea transfera de la un furnizor de servicii la altul cu mai mare usurinta in virtutea dreptului la portabilitatea datelor.

In noua legislatie va aparea si "dreptul de a fi uitat". Acesta va ajuta oamenii sa gestioneze mai bine riscurile privind protectia datelor online: acestia vor putea sa stearga datele care ii privesc, in cazul in care nu exista motive intemeiate pentru pastrarea lor.

Reglementarile viitoare se vor aplica si in cazul in care datele cu caracter personal sunt tratate in strainatate de catre societati care isi desfasoara activitatea pe piata UE si care ofera serviciile lor cetatenilor UE.

Pentru a se putea realiza acest lucru, autoritatile nationale independente privind protectia datelor vor fi consolidate. Acestea vor avea competenta sa amendeze societatile care incalca normele UE in materie de protectie a datelor cu pana la un milion de euro sau de pana la 2% din cifra de afaceri anuala globala realizata de o societate.

Nu in ultimul rand, noua directiva va aplica principiile si normele generale in materie de protectie a datelor in ceea ce priveste cooperarea politieneasca si judiciara in materie penala. Normele se vor aplica atat in cazul transferurilor interne, cat si transfrontaliere de date.

Ce urmeaza?

Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European si statelor membre ale UE, reunite in cadrul Consiliului de Ministri, in vederea dezbaterii. Propunerile vor intra in vigoare la doi ani dupa adoptare.

Ce sunt datele cu caracter personal si de ce trebuie ele protejate?

Datele cu caracter personal includ orice informatie privind o persoana, indiferent daca se refera la viata privata, profesionala sau publica. Aceste date pot avea diverse forme, precum un nume, o fotografie, o adresa de e-mail, datele bancare, contributiile facute pe site-urile de socializare in retea, informatiile dumneavoastra medicale sau adresa IP a calculatorului pe care il utilizati.

Dreptul la protectia datelor cu caracter personal este recunoscut in mod explicit la articolul 8 din Carta drepturilor fundamentale a UE si in Tratatul de la Lisabona.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede ca orice persoana are dreptul la protectia datelor cu caracter personal in toate aspectele vietii: la domiciliu, la locul de munca, atunci cand face cumparaturi, cand beneficiaza de un tratament medical, la o sectie de politie sau pe internet.

Tratatul prevede un temei juridic pentru normele in materie de protectie a datelor pentru toate activitatile care intra in domeniul de aplicare al legislatiei UE, in conformitate cu articolul 16 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Colectarea si stocarea informatiilor personale sunt esentiale. in contextul in care acestea sunt utilizate de toate tipurile de societati - de la firmele de asigurare si banci, la site-uri de comunicare sociale si motoare de cautare.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#viviane reding, #consolidare drept confidentialitate internet, #reforma protectia datelor personale Internet , #acces internet