Cat a castigat Google din vanzarile platformei Android

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 19:21
1975 citiri
Cat a castigat Google din vanzarile platformei Android
Foto: Tech News

Veniturile companiei Google, rezultate in urma vanzarii platformei mobile Android, continua sa fie un capitol destul de interesant pentru analisti si internauti, tinand cont de succesul imens de care s-a bucurat acest proiect.

De curand, pe Internet, au aparut primele date despre veniturile realizate de Google in urma acestui ambitios proiect, care a pus sub semnul intrebarii existenta unor colosi din industria telecom, scrie Tech News.

In 2009, cand Android de-abia isi facea loc pe piata, Google castiga in jur de 16,8 milioane in urma acestui proiect. 15,7 milioane dolari proveneau din publicitate, iar 1,1 milioane dolari din vanzarea aplicatiiilor, conform unui raport intern alcatuit de Andrew Rubin, seful diviziei "Mobile" a Google, emis in iulie 2010.

Raportul a iesit la lumina in timpul procesului dintre Google si Oracole, pentru incalcarea unor drepturi de licenta, care a inceput saptamana trecuta.

Conform raportului, veniturile Google rezultate in urma afacerii Android, pentru primele 5 luni ale anului 2010, au totalizat 132,1 miioane de dolari: 26,8 milioane din publicitate, 1,6 milioane din aplicatii si 103,7 milioane din vanzarea smartphone-ului Nexus One, pe care Google l-a pus in vanzare in luna ianuarie a aceluiasi an.

Planurile Google pentru 2012 prevad venituri din afacerea Android in valoare de 840 de milioane de dolari, sau, mai bine spus, de 50 ori mai mult decat in 2009.

Se asteapta ca 804 de milioane sa vina din reclama, iar restul, de 36 de milioane, din vanzarea de aplicatii mobile.

La sfarsitul anului 2013, se asteapta ca proiectul Android sa aduca Google 1,34 miliarde de dolari: 1,27 miliarde dolari vor veni din publicitate, iar restul din vanzarea aplicatiilor.

Chiar daca raportul mentionat este destul de vechi, acesta este primul document oficial care lumineaza putin afacerile Google si scoate la iveala succesul financiar al Android.

Primul smartpohne cu Android, HTC Dream, a iesit pe piata in octombrie 2009. Tot de atunci functioneaza si magazinul online de aplicatii, Android Market, care, de curand, si-a schimbat denumirea in Google Play.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#venituri Google Android, #vanzari Android Google, #smartphone Android HTC Dream, #Nexus One Google , #android