Utilizatorii de Android din Romania, tinta preferata a hackerilor

Marti, 16 Februarie 2016, ora 16:47
3138 citiri
Utilizatorii de Android din Romania, tinta preferata a hackerilor
Foto: Pexels

Utilizatorii romani de terminale cu sistem de operare Android au fost, in ultimele trei luni ale anului 2015, tinta amenintarilor informatice provenite prin intermediul aplicatiilor invizibile care distribuie continut publicitar nedorit, releva raportarile interne ale producatorului global de solutii de securitate Bitdefender.

Pe lista mostrelor de software periculos adresate utilizatorilor de Android s-au aflat, astfel, virusi ca Android.Trojan.HiddenAds si Android.Trojan.HiddenApp, cu peste un sfert din totalul amenintarilor raportate in intervalul octombrie - decembrie 2015. Mostrele periculoase de software se manifesta prin incercarile de a se ascunde de utilizator dupa instalarea pe tableta sau telefon si prin distribuirea de reclame agresive care afecteaza atat performanta dispozitivelor, cat si experienta de utilizare.

Potrivit Bitdefender, in ultimele trei luni din 2015, aplicatiile de tip adware HiddenAds si HiddenApp au putut crea trafic suplimentar consistent catre site-urile selectate de catre atacatori si, in consecinta, au reprezentat un mod facil de a genera recurent incasari substantiale cu un efort minim.

Ai telefon cu Android? E un rai pentru hackeri: 99% dintre atacuri vizeaza acest sistem

"Hackerii se folosesc de un vid legislativ prin care pot infecta terminalele Android ale utilizatorilor din Romania cu virusi de tip adware, meniti sa promoveze agresiv anumite pagini sau reclame, intrucat amenintarea poate fi cu greu catalogata drept infractiune, cata vreme nu creeaza pagube materiale cuantificabile, ci doar ingreuneaza capacitatea de a folosi dispozitivul la potentialul maxim.

In plus, amenintarile de tip adware HiddenAds si HiddenApp pot trece cu usurinta de filtrele de securitate ale magazinului Google Play, pentru ca se integreaza in aplicatii de incredere si simuleaza un comportament aparent legitim care nu poate fi detectat si asociat altor tipuri de infectii (...) Reclamele online pot afecta functionalitatea terminalului cu sistem de operare Android si pot produce o experienta neplacuta in utilizare, in special navigarea la viteze lente, blocarea dispozitivului sau descarcarea bateriei in timp foarte scurt", noteaza specialistii Bitdefender.

Android declara razboi hackerilor: Cel mai mare update din istorie pentru un bug periculos

Un studiu realizat de Bitdefender la finalul anului 2014 a aratat ca una din trei retele de publicitate online ar putea servi malvertising, un tip de atac ce poate infecta utilizatorii cu virusi, prin reclame gazduite chiar si pe site-uri legitime. De asemenea, aproximativ 7% din numarul total de reclame online infecteaza utilizatorii cu virusi sau ii pacalesc cu fraude, spam si phishing.

Specialistii Bitdefender apreciaza ca amenintarile de tip ransomware vor continua sa produca pagube utilizatorilor romani si in 2016, dupa ce, in luna mai din 2015, aceasta clasa de virusi a vizat circa 1.000 de terminale din Romania, prin atacuri originare de la servere localizate in Ucraina.

Bitdefender este o companie de securitate informatica cu activitate la nivel global, care livreaza solutii de securitate in peste 150 de tari, printr-o retea complexa de distribuitori si parteneri.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#telefoane Android hackeri, #atac telefoane Android , #android