Atacatorii informatici profita de criza petrolului pentru a spiona companii din energie

Comunicat de presa
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 14:17
14595 citiri
Atacatorii informatici profita de criza petrolului pentru a spiona companii din energie

Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender au descoperit o campanie de spionaj pe fondul prabusirii pretului petrolului. Tintele vizate de campania de spionaj informatic sunt organizatii din domeniul energiei.

Mesajul trimis prin e-mail pretinde a fi din partea cunoscutei companii egiptene ENPPI (Engineering for Petroleum and Process Industries) si propune companiilor sa liciteze pentru echipamente destinate industriei petroliere, atat pentru exploatare terestra, cat si maritima. Un alt mesaj, trimis in numele unei companii de transport maritim, contine jargon de specialitate referitor la un vas petrolier real aflat in tranzit.

Peste 100 de astfel de mesaje au fost trimise catre tinte din domeniul energetic din intreaga lume in ultimele trei saptamani.

Atacul vine in contextul in care la mijlocul lunii aprile Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, Rusia si alti producatori de petrol (OPEC) au decis reducerea productiei, incepand din luna urmatoare, pentru a redresa pretul petrolului, ajuns la minim istoric.

"Chiar daca amenintarea informatica de spionaj nu este atat de sofisticata ca cele analizate in alte atacuri avansate tintite, faptul ca mesajele sunt trimise intr-o perioada atat de agitata pentru operatorii din petrol si gaze arata interesul atacatorilor de a afla cum se pozitioneaza companiile din industria petroliera si ce decizii strategice planuiesc sa adopte.

Varful campaniei a fost atins in perioada acordului recent al membrilor OPEC.

Infractorii informatici obisnuiesc sa exploateze subiecte de mare interes pe agenda publica, insa de aceasta data tintele par atent alese", spune Liviu Arsene, specialist in securitate informatica la Bitdefender.

Nu este pentru prima data cand industria de petrol si gaze e tintita cu campanii de acest fel, atacuri similare avand loc si in 2017 si 2019, ambele folosind mesaje de actualitate pentru a infecta victimele cu instrumente de spionaj.

Victimele acestor atacuri sunt companii de procesare a carbunelui, producatori de hidroenergie, producatori de materiale chimice si transportatori de marfuri.

In ultimele sase luni, interesul gruparilor de criminalitate informatica pentru domeniul energiei a crescut constant, depasind pragul de 5.000 de rapoarte de tentative de infectare lunar, conform datelor Bitdefender. Tintele preferate de atacatori se afla in SUA si Marea Britanie, state cu influenta ridicata pe piata globala a petrolului.

Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender recomanda prudenta in deschiderea mesajelor provenite de la expeditori necunoscuti, contactarea telefonica sau pe alte canale a acestora pentru a confirma existenta acestora si folosirea unei solutii de securitate pe toate dispozitivele.

Despre Bitdefender

Bitdefender este o companie de securitate informatica cu activitate la nivel global, care furnizeaza solutii revolutionare de protectie impotriva amenintarilor complexe catre 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de tari.

Inca din anul 2001, Bitdefender a dezvoltat tehnologii recunoscute la nivel international destinate securitatii pentru familii si corporatii si a devenit un furnizor de incredere pentru protectia terminalelor si infrastructurilor companiilor.

Astazi, tehnologiile Bitdefender sunt prezente in 38% dintre solutiile de securitate de pe piata. Mai multe detalii sunt disponibile pe https://www.bitdefender.ro

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#securitate cibernetica, #Bitdefender securitate cibernetica , #antivirus
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
N-ar fi cazul să ne recuperăm măcar resursele petroliere?