Cum sa iti cureti singur calculatorul de virusi

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 23 Mai 2011, ora 18:25
77617 citiri
Cum sa iti cureti singur calculatorul de virusi
Foto: antiviruscenter.info

Pana si cei mai precauti utilizatori de PC pot cadea prada virusilor. Incarcand un fisier de pe un stick sau chiar dand un simplu click pe un link care v-a aparut in cautarile voastre, aceste actiuni pot fi inceputul unei infectii a PC-ului.

Si, ca sa fim sinceri, cum foarte multi din utilizatorii de PC includ activitati precum download-ul cu "torrenti" sau folosirea de software piratat, atunci cu atat mai mult aveti sansa sa fiti victima pentru troieni, spyware sau viermi, noteaza TechRadar.

Sa descoperiti ca PC-ul vostru este infectat pare mai rau decat sa aflati ca este stricat din punct de vedere mecanic. Daca asta s-a intampla, ati fi putut pierde deja multe informatii importante si sigur va fi nevoie sa reinstalati Windows-ul. Pana sa ajungeti la reinstalare, sunt unele programe care va ajuta sa recuperati datele pierdute, dar si sa curatati calculatorul.

Semne de "infectie"

Unele infectii sunt usor de gasit, altele ceva mai greu. Cea mai mare parte sunt troieni pe care site-uri false ii folosesc pentru a va convinge sa-i downloadati, pretinzand ca PC-ul va este infectat. Odata ajunse in calculator, aceste infectii se vor replica in mai multe locuri. Acest gen de infectii sunt insa usor de gasit.

De obicei, apar sub forma unul toolbar nou sau scurtaturi catre software pe care nu-ti aduci aminte sa-l fi instalat - acestea sunt simptome clasice. Altele, care sunt mai greu de vazut, va folosesc banda de Internet sau se folosesc de alte procese pentru a va ingreuna activitatea.

Detectarea malware-ului

Cu computerul pus pe "modul sigur", poti incepe procesul de detectare si stergere folosindu-te de mai multe programe. Unul dintre acestea este Sophos Anti Rootkit. Acest software este specializat in stergerea programelor care si-au luat "de la sine putere" privilegii de administrator in calculator. Astfel de amenintari tind sa fie greu de gasit si sunt greu de sters pentru ca necesita permisiunea administratorului.

Sophos Incepe prin a-ti scana registrii, apoi trece la o scanare a partitiilor si la o analiza a proceselor din memorie. Cauta fisiere care sunt ascunse care pot fi identificate. Odata gasite, sunt adaugate intr-o lista. Apoi depinde de tine sa verifici daca trebuie sau nu sterse.

Rootkit-urile trebuie sterse primele pentru ca aceste sunt o forma foarte "incapatanata" de infectii care refuza sa "moara". Poti sterge executabile, registry sau fisiere asociate cu anumite parti de malware, dar, daca exista un rootkit, acestea vor reveni.

Cauta si distruge

Urmatorul pas este sa indepartam orice spyware folosind SpyBot Search and Destroy. Acesta este tot un program gratuit. Dupa ce v-a cautat prin tot PC-ul, acesta generaza o lista cu fisiere care pot fi reparate. Daca v-ati curatat deja, bine, calculatorul de fisierele temporare, aplicatia nu ar trebui sa mai gaseasca alte amenintari, mai mult sau mai putin grave.

Cei de la TechRadar mai recomanda ca, pe langa programele mai sus mentionate, sa aveti pe un stick si software precum Malware Bytes, AdAware si ComboFix. Daca vreti sa vedeti care sunt procesele care va mananca din memoria calculatorului puteti apela la binecunoscutul Ctrl+Alt+Del, insa este mai bine sa descarcati Process Explorer. Este un program care va arata procesele malware mai usor de vazut. In general, acestea sunt procese fara o iconita sau descriere a activitatii.

De mentionat ca se pot gasi o multime de alte programe gratuite care va pot curate calculatorul de probleme. De asemenea, exista o varietate posibilitatui prin care puteti gasi amenintarile pe care le aveti in calculator. Din aceasta ecuatie nu trebuie uitate nici programele antivirus, care sunt oferite gratuit de unele dintre cele mai mari companii de securitate IT din lume.

De ce suntem victime atat de usoare, in unele cazuri?

Datele unui studiu realizat de BitDefender arata ca 57% din respondenti sustin ca au dezvaluit informatii confidentiale unor surse nesigure, fiind astfel expusi riscurilor de frauda si compromiterea conturilor bancare.

De asemenea, studiul a scos in evidenta faptul ca 27% dintre respondenti nu

stiau de existenta site-urilor false sau a atacurilor de phishing. Phishing-ul este simularea unei actiuni in numele unei organizatii de incredere sau a unui individ, pentru a pacali utilizatorii sa dezvaluie date confidentiale, precum username, parole si informatii de acces la conturile bancare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#curatare calculator, #antivirus spyware malware , #antivirus