Este capabil Iranul sa faca fata unui razboi cibernetic?

Duminica, 06 Mai 2012, ora 21:11
2838 citiri
Este capabil Iranul sa faca fata unui razboi cibernetic?
Foto: ISNA

Atacul de luna trecuta al hackerilor asupra industriei petroliere iraniene a starnit din nou o serie de intrebari privitoare la siguranta informatica a acestei tari. Sunt predispuse la un astfel de atac economia Iranului si sectorul atomic al tarii?

Potrivit rapoartelor oficiale, Iranul este capabil sa faca fata unui razboi cibernetic in sectorul petrolier, fara ca acest lucru sa afecteze exporturile de titei. Atacul hackerilor a fost indreptat asupa serverului companiei petroliere nationale, NIOC. Serverele afectate au fost debransate temporar de la retea, pentru a se preveni raspandirea virusului, a declarat, pentru agentia IRNA, ministrul adjunct al Petrolului din Iran, noteaza Deutsche Welle.

Conform informatiilor mass-media, virusul era menit sa stearga informatii din calculatoare si sa distruga hard-diskurile. Purtatorul de cuvant al departamentului energetic iranian a declarat ca nu au fost sterse date importante si nici nu au avut loc scurgeri de informatii.

Linistea aparenta

Oficial, Iranul incearca sa arate lumii ca tine situatia sub control. La 24 de ore dupa ultimul atac cibernetic a fost constituita o celula de criza la nivel inalt, ceea ce arata ca situatia este, intr-adevar, grava. Expertii in securitate atrag atentia asupra slabului management de criza al ministerelor Iranului.

Potrivit lui Ehsan Noruzi, expert in securitate informatica, convocarea celulei de criza a avut loc prea tarziu, la o zi dupa atacul informatic. El crede ca hackerii au avut destul timp sa puna mana pe informatii importante ale ministerului Petrolului, pentru ca, pe viitor, sa le foloseasca in cadrul unor atacuri mult mai bine directionate si mult mai masive.

Mesaj clar

Posibilitatile Iranului, de a neutraliza atacuri informatice precum acela al virusului Stuxnet, care in 2010 a inchis temporar facilitatile iraniene de imbogatire a uraniului, constituie motive de controverse la nivel national.

Conform publicatiei stiintifice americane, "American Foreign Policy Council", de trei ani incoace, Iranul investeste masiv in propria capacitate tehnica de reactie in cazul unui razboi cibernetic.

Mesajul este clar, spune Reza Sabzalipour, presedintele World Trade Center, Teheran. Conform spuselor sale, atacul cibernetic are rolul de a spori presiunea asupra Iranului, pentru ca tara sa arate o disponibilitate mai mare catre compromis, in cadrul noilor negocieri internationale privind programul nuclear intern, care vor incepe pe 23 mai. In plus, specialistii atrag atentia Iranului ca este mult mai ieftin sa porti un razboi cibernetic, decat unul conventional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Iran razboi, #razboi cibernetic Iran, #atac hackeri Iran, #petrol iran atac cibernetic , #antivirus