Moartea lui bin Laden a dus la atacuri virtuale - Atentie la retelele sociale!

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 18:21
3325 citiri
Moartea lui bin Laden a dus la atacuri virtuale - Atentie la retelele sociale!
Foto: The Telegraph

Cum era de asteptat, dupa moartea lui Osama bin Laden, valul de stiri care a inundat toate canalele media "trebuia" sa contina si anumite atacuri virtuale.

Compromiterea rezultatelor unei cautari dupa anumite cuvinte cheie (tehnica cunoscuta sub numele de Black Hat SEO) poate duce la infectarea utilizatorilor cu diferite tipuri de malware, antivirusi falsi sau exploit-uri PDF.

"Black-hat SEO este o metoda relativ noua, folosita din ce in ce mai frecvent de multi infractori cibernetici. O stire precum moartea lui bin Laden poate duce la intensificarea cautarilor pe motoarele de cautare dupa anumite cuvinte cheie, iar unele dintre rezultate pot directiona catre site-uri malitioase", este de parere Catalin Cosoi, seful departamentului de amenintari online al BitDefender.

Specialistii de la BitDefender avertizeaza ca, atat timp cat subiectul se va afla pe agenda de discutii, trebuie sa ne asteptam la exploit-uri PDF in atasamente. "Sa nu uitam ca Storm Worm facea ravagii acum cativa ani, trimitand mesaje cu titluri pompoase referitoare la dezastre naturale.

E important de stiut ca newsletterele nu sunt insotite de atasamente. Daca primiti mesaje cu titluri spectaculoase de la surse necunoscute, va recomandam sa le stergeti", a adaugat acesta.

4.000 tweet-uri pe secunda

Potrivit celor de la Kaspersky Labs, cele mai vizate par a fi retelele sociale, de exemplu, pe Twitter, in ultimele 24 de ore s-au inregistrat in medie 4.000 de tweet-uri pe secunda, multe dintre ele continand link-uri periculoase.

"In cursul zilei de luni au fost identificate rezultate afisate de Google Images care, daca erau accesate, redirectionau vizitatorii catre doua site-uri periculoase: ***-antivirus.cz.cc/fast-scan/ si ***pe-antivirus.cz.cc/fast-scan/. Principalul scop al acestora era de a raspandi un program antivirus fals - "Best Antivirus 2011"", afirma oficialii Kaspersky.

Nici utilizatorii de sisteme Apple Macintosh nu au fost ocoliti, acestia avand si ei un domeniu "dedicat" - ***-antivirus.cz.cc/fast-scan2/ - de unde puteau instala doua programe false - "Best Mac Antivirus" si "MACDefender".

Recomandarile Kaspersky si BitDefender

"Oamenii sunt foarte curiosi in aceasta perioada sa vada primele imagini sau inregistrari video cu Osama bin Laden si, de aceea, infractorii cibernetici raspandesc informatii false pentru a-i determina pe utilizatorii nestiutori sa dea click pe anumite link-uri periculoase.

Chiar si in Romania am asistat unei astfel de epidemii pe Facebook, unde foarte multa lume ajungea sa raspandeasca automat link-uri periculoase pe wall-urile prietenilor, fara a sti acest lucru", sustine Stefan Tanase, cercetator senior regional Kaspersky Lab.

Atat cei de la BitDefender, cat si cei de la Kaspersky recomanda utilizatorilor sa retina faptul ca exista un risc foarte ridicat de a se infecta cu malware in aceasta perioada. Totodata, internautii trebuie sa foloseasca numai surse de informare cunoscute si evitarea celor care nu prezinta foarte mare incredere.

De asemenea, pe retelele sociale propagarea de link-uri false se face cu rapiditate si, de aceea, este preferabil ca utilizatorii sa nu dea click pe link-uri ce promit dezvaluirea de fotografii si filme cu Osama bin Laden mort, chiar daca acestea vin de la prieteni care, la randul lor, nu stiu ca au conturile infectate.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#amenintari informatice Osama, #Osama bin Laden ucis , #antivirus
Comentarii
Poza Lynn Dick
Lynn Dick
rank 5
Va veni si vremea cand retelele de socializare vor fi bombardate de stiri referitoare si la ACTUALA COALITIE INTERLOPA SECURISTA...UNIUNEA SOCIALIST-LIBERALA