Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Povestea celui mai raspandit brand romanesc in lume

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 12:38
14945 citiri
Povestea celui mai raspandit brand romanesc in lume

Printre numeroasele nationalitati pe care le poti intalni intr-o vacanta de vara, am cunoscut recent si un jurnalist din Singapore. Auzise de Romania, dar nu datorita sau din cauza mitului "Dracula", ci pentru ca folosea un produs 100% romanesc.

"Am Bitdefender pe calculator de cativa ani si de ceva vreme am aflat ca este un antivirus facut in Romania", ne-a spus jurnalistul, interesat sa afle mai mult despre povestea din spatele Bitdefender.

Ne-am bucurat, asadar, ca am avut ocazia sa deslusim istoria brandului autohton, care acum protejeaza peste 500 de milioane de utilizatori din intreaga lume de spam, virusi, fraude si alte amenintari informatice.

Cei care ne-au impartasit povestea Bitdefender sunt Mihaela Paun si Ciprian Istrate, directorii de marketing ai companiei.

Cei doi lucreaza de mai bine de zece ani la constructia acestui brand 100% romanesc si la extinderea sa pe pietele internationale.

In anii '90, doi antreprenori, matematicieni de profesie, si-au infiintat o companie de software care livra produse pe piata franceza. Din cauza ca dischetele pe care era stocat software-ul veneau adesea virusate, Florin si Mariuca Talpes s-au gandit la crearea unui produs antivirus in primul rand pentru a isi proteja produsele, si abia apoi ca o afacere destinata utilizatorilor pe scara larga. Sub numele initial "AVX", software-ul de securitate a fost redenumit in 2001 pentru a intra pe piata globala.

Numele Bitdefender a aparut in urma unui brainstorming al echipei, pe atunci de zeci de ori mai mica decat in prezent, cand numara peste 650 de angajati in SUA, Marea Britanie, Spania, Germania, Danemarca, Dubai si Romania.

Inovatie in tehnologie

In 2000, compania devenea prima din lume care a inceput sa actualizeze automat produsele (sistemul "intelligent update"), un model ce urma sa fie copiat de toate produsele de pe piata. Trei ani mai tarziu, antivirusul romanesc primea IST Prize, primul premiu acordat unei companii din Europa Centrala si de Est, considerat "Nobelul informaticii". Academicienii care au acordat premiul descriau inovatia Bitdefender legata de comportamentul in fata atacurilor informatice ca pe un pas de cotitura in industrie. MIDAS (Malware Intrusion Detection Advanced System) avea sa revolutioneze procesul de fabricatie al tuturor solutiilor antivirus.

"Multa lume ne intreaba cum a ajuns Bitdefender, rezultatul muncii unei echipe tehnice de doar 350 de romani, sa stea deasupra unor jucatori care investesc miliarde de dolari in cercetare si au echipe chiar si de 3000 de specialisti. Raspunsul este inovatia continua. Cand nu ai bugete imense de investit in marketing, inteligenta si know-how-ul devin fundamentul care te face sa iesi din multime", explica Mihaela Paun, directorul de marketing si comunicare al companiei.

Astazi, au trecut 13 ani de la redenumirea AVX in Bitdefender - o cifra norocoasa, daca ne gandim ca solutiile de securitate romanesti se claseaza pe primul loc la nivel mondial in testele de specialitate realizate de organisme independente de profil, printre care AV-TEST (Germania) si AV-Comparatives (Austria). In Romania, sunt produse solutii de securitate atat pentru calculatoare si telefoane mobile personale, cat si pentru servere si companii. Bitdefender are clienti in toate tarile mapamondului, de la Statele Unite, Japonia, China sau Brazilia, la Bahamas, Vanuatu sau Groenlanda.

De ce cumpara totusi strainii - companii si utilizatori casnici - solutiile de securitate produse de Bitdefender, in Romania? La capatul vizibil al procesului de decizie sta performanta produsului. Americanii, australienii, nemtii sau austriecii - consumatori educati cand vine vorba de tehnologie - se uita in primul rand in presa de specialitate si la testele independente de profil, publicate o data la 3 luni. Iar inovatia si creativitatea continua sa fie armele cu care creatorii solutiei romanesti domina de departe competitia, intr-o lupta in care concurentii dispun adesea de mai multe resurse decat ei.

"Conform studiilor derulate impreuna cu cercetatorii MillwardBrown, 75% din totalul clientilor Bitdefender citesc review-uri de specialitate si dupa aceea decid cumpararea tehnologiei Bitdefender", explica Ciprian Istrate, directorul global de marketing al Bitdefender.

Lupul dacic - logo-ul si valorile brandului

Dar pentru ca produsul de securitate romanesc sa treaca la urmatorul nivel era nevoie de ceva mai mult. Raspunsul a venit odata cu procesul de rebranding din 2011 si cu stabilirea valorilor brandului, integrate de fiecare angajat - de la departamentul de cercetare si dezvoltare, laboratoarele de antispam, antimalware si amenintari informatice, pana la oamenii de marketing, care se asigura ca Bitdefender construieste o poveste consistenta la nivel global.

Pentru a fi usor identificati chiar si in Singapore si pentru a duce ideea de brand 100% romanesc mai departe, cei de la Bitdefender au ales lupul dacic ca simbol, un logo folosit in campanii, mesaje publicitare, dar si pe site-urile companiei, disponibile acum in noua limbi.

Chiar si mesajele de pe canile de cafea ale celor doi directori de marketing ai companiei transmit starea lupului dacic, marturisita unui medic psiholog. "Nu stiu, doctore! Ma simt de parca sunt mereu treaz", ii spune lupul dacic psihoterapeutului. Solutia de securitate este, intr-adevar, activa 24 de ore din 24, mereu pregatita sa depisteze raufacatorii aflati in cautare de informatii confidentiale sau dornici sa instaleze noi virusi pe calculatoare.

"Cand am facut rebrandingul in urma cu trei ani, am redefinit valorile brandului si strategia, am schimbat logo-ul si am creat povestea produsului. Awake (treaz - n.red.) este starea Bitdefender. Vigilent, tot timpul gata de actiune. Noi spunem ca daca cei 350 de colegi de-ai nostri dezvoltatori protejeaza in total peste 500 de milioane de utilizatori peste tot in lume, asta inseamna ca fiecare coleg din echipa tehnica are responsabilitatea sigurantei a 1,7 milioane de persoane", spune Ciprian Istrate.

Lupul dacic a devenit parte din logoul Bitdefender incepand cu 2011, rezultat al unui proiect comun al diviziei de marketing a companiei, alaturi de agentia de branding Brandient, detinuta de Aneta Bogdan.

Cifre sustinute de inovatie

Mihaela Paun si Ciprian Istrate au fost in primii 30 de angajati ai Bitdefender de la inceputul anilor 2000. Cei doi directori administreaza in prezent un buget de marketing de peste zece milioane de dolari, destinat doar comunicarii digitale. Desi nu sunt singurii romani care fac marketing la scara mondiala din Romania, cei doi specialisti sunt cu siguranta cei care inregistreaza cel mai mult succes, daca ne luam dupa numarul de utilizatori protejati de tehnologia Bitdefender, dupa bugetul pe care il gestioneaza, dar si dupa procentul de business pe care il genereaza produsele in afara tarii - peste 97%.

Potrivit datelor Bitdefender, vanzarile online ale solutiei de securitate vor ajunge la 25 de milioane de dolari pana la sfarsitul anului, doar pe piata din America de Nord. Pe langa SUA, cele mai importante piete pentru Bitdefender sunt Franta, Germania, Canada, Marea Britanie si Australia. Romania inseamna sub 3% din veniturile Bitdefender, de aceea politica de marketing a companiei se adreseaza mai ales catre piete din afara tarii.

Desi Bitdefender are mai mult de o suta de angajati in pietele strategice pentru companie, marketingul se face integral din Romania. Echipa celor doi directori este formata din aproximativ 100 de angajati, din care circa trei sferturi se afla la Bucuresti, iar restul se ocupa de implementare in diverse tari de pe mapamond. Focusul a fost catre piata din Statele Unite ale Americii inca de la inceput.

"Avem oameni foarte buni aici, in Romania, unde suntem o mare familie. Pentru noi, 85% este strategie globala, iar 15% este aroma locala. Noi comunicam in mod personalizat in fiecare tara, dar spunem aceeasi poveste a lupului dacic atat in Statele Unite, cat si in Germania sau America de Sud", spune Mihaela Paun.

Pietele in care activeaza Bitdefender sunt puternic concurentiale, iar raportul calitate-pret este unul dintre principalele criterii in decizia de achizitie. In Germania, de exemplu, procesul de achizitie dureaza foarte mult, iar cumparatorii se informeaza si analizeaza indelung inainte de achizitie. De aici rezulta practic succesul Bitdefender pe piata germana, intrucat utilizatorii cauta cea mai buna calitate.

"In acest moment comunicarea noastra are in centru utilizatorul, pe care il protejam in toate activitatile sale pe toate terminalele electronice, spre deosebire de abordarea veche in comunicare, centrata pe dispozitiv. Ne-am adaptat astfel strategia, iar marturie stau produse precum Family Pack sau Total Security Multi Device, care inregistreaza vanzari foarte bune", explica Istrate.

Creatorii strategiei de marketing ai Bitdefender spun ca nu au avut repere de-a lungul timpului in Romania, asa ca au privit mereu catre ceea ce se intampla pe pietele din Europa de Vest sau de peste ocean.

In prezent, piata locala online s-a dezvoltat suficient de mult incat decalajele sa nu fie mai mari de 12-18 luni fata de ceea ce se intampla in afara tarii.

"Ce e foarte important cand cumperi o solutie de securitate este increderea. Antivirusul este ca o asigurare. Utilizatorul are pe calculator datele cele mai importante si nu vrea sa riste nimic. De aceea, niciodata nu l-ai alege pe al doilea, ci pe cel mai bun. Increderea este fundatia. Noi avem cel mai bun produs din lume datorita echipei de dezvoltare, un lucru care este cert si indiscutabil, si peste aceasta fundatie venim cu restul caramizilor, adica experienta pe care o ofera produsul", explica Ciprian Istrate.

Educarea publicului

O provocare la ordinea zilei in industrie este aceea de a educa posesorii de calculatoare si terminale mobile sa foloseasca o solutie de securitate.

"Noi explicam mereu comunitatilor si companiilor de ce au nevoie de protectie intr-un mediu tot mai digital. In acest proces de educare permanenta a publicului, suntem sustinuti si de institute de cercetare prin studii care arata riscul enorm la care se expun utilizatorii daca nu au o solutie de securitate performanta, si chiar de autoritati precum FBI sau politiile locale, care primesc tot mai multe plangeri legate de fraude si virusi ce fac ravagii financiare de zeci de milioane de dolari anual", mai spune Mihaela Paun.

Asa s-a ajuns ca peste 90% dintre utilizatorii din SUA sa detina un antivirus, fiind informati de jucatorii din industrie despre potentialele amenintari. Desi Romania genereaza foarte putin din veniturile Bitdefender, cei doi vor sa mentina Bitdefender lider si sa consolideze notorietatea sa pe piata locala.

"Este o piata extrem de importanta pentru noi, mai ales datorita atasamentului emotional fata de romani. Nu vom uita niciodata de unde am plecat si nici ca brandul nostru este pur romanesc", marturisesc cei doi directori.

In sectorul business to business, Bitdefender se bazeaza adesea pe recomandarile facute de alti clienti multumiti, pentru ca achizitia se face adesea la nivel relational.

"Recomandarile altor clienti mari sunt decisive, pentru ca decizia de a lasa securitatea intregii companii pe mana unei solutii este importanta", explica Mihaela Paun.

La trei ani dupa rebrandingul Bitdefender, strategia de marketing a solutiei de securitate create in Romania este acum definita pe toate continentele.

"Am cautat sa vedem care sunt valorile noastre, sa fim autentici. Asa am gasit lupul dacic si ne-am dat seama ca asa suntem noi: fiorosi, rai, curajosi, mereu vigilenti. Ne mandrim ca aceasta parte de mitologie prinde pe toate meridianele si ca avem cea mai buna echipa tehnica de pe piata internationala. Bitdefender este visul oricarui om de marketing, pentru ca esti mereu sustinut de un produs valoros si multi-premiat, pentru care poti face din Bucuresti strategii pe care sa le pui in practica la zeci de mii de kilometri distanta", a concluzionat directorul de marketing Ciprian Istrate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#Foto Facebook Bitdefender , #antivirus