Prognoze IT pentru 2011: Infractiunile informatice, "in parametri normali"

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 11:43
965 citiri
Prognoze IT pentru 2011: Infractiunile informatice, "in parametri normali"

Dupa ce 2010 a fost anul virusului Stuxnet si al documentelor WikiLeaks, se pare ca anul curent va avea amenintari informatice "in parametri normali", malware-ul online constand, in principiu, la spamuri cu mesaje pentru anumite tipuri de pastile, dar si la atacuri cibernetice menite sa fure informatii confidentiale.

"Pe parcursul anului 2011 estimam ca vor aparea noi programe de afiliere pentru spam, iar cele existente se vor consolida, astfel ca productia de mesaje de acest tip va ajunge la 'cote normale', sustinuta mai ales de mesajele spam ce comercializeaza pastile in mod neautorizat", a spus Catalin Cosoi, seful departamentului de amenintari online, BitDefender, potrivit unui comunicat.

Pe langa retelele conventionale de botnet care folosesc mai multe calculatoare infectate, vor aparea si noi amenintari de acest tip create cu consimtamantul utilizatorilor.

"Dupa succesul inregistrat de familiile de malware semnate cu certificate digitale furate sau contrafacute (precum Stuxnet si diverse variante de ZBot), este foarte probabil sa vedem un aflux de aplicatii malware semnate digital in 2011. Deoarece unele solutii de securitate nu scaneaza fisierele binare semnate digital, aceasta abordare permite malware-ului sa ramana nedetectat, precum si sa instaleze drivere in modulul de kernel, chiar si pe Windows Vista sau Windows 7", a declarat si Viorel Canja, seful departamentului anti-malware, BitDefender.

Potrivit oficialilor de la Panda Labs, o amenintare IT nu poate veni numai din partea infractorilor cibernetici, ci si din partea proprietarilor de retele de sisteme informatice care sunt depasite din punct de vedere tehnic.

"Cyber-criminalitatea directa va creste simtitor. Din acest motiv, managerii IT vor fi mai preocupati de identificarea de noi aplicatii daunatoare si de solutii", precizeaza reprezentantii DNA Solutions.

Si cei de la Kaspersky avertizau ca o alta tinta foarte usoara pentru anul 2011, va fi constituita de retelele de socializare care la ora actuala au sute de milioane de utilizatori, fapt care le face foarte vulnerabile. Cantitatile mari de informatie vor sta la dispozitia infractorilor cibernetici, ele neputand fi toate protejate de antivirusi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#virus computer, #antivirus prognoze, #infectare computer virus , #antivirus