Virusul "Politia Romana" revine. Cum te feresti si ce faci in cazul unui atac

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 20:28
5248 citiri
Virusul "Politia Romana" revine. Cum te feresti si ce faci in cazul unui atac
Foto: Arhiva

Virusul "Politia Romana" a revenit prin intermediul mai multor campanii de atac informatic, folosind vulnerabilitatea din aplicatia Java, avertizeaza specialistii Bitdefender.

Bitdefender a identificat mai multe campanii de atac care se folosesc vulnerabilitatea in Java descoperita la finalul saptamanii trecute (CVE-2013-0422) pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor cu virusul "Politia Romana", o amenintare informatica de tip ransomware, ce blocheaza accesul utilizatorului la calculatorul infectat pana cand acesta plateste o taxa, se arata intr-un comunicat al companiei de securitate antivirus.

Noua vulnerabilitate in Java a fost inclusa imediat intre cele mai importante instrumente de atac din lume, printre care cunoscutul Nuclear Pack, Blackhole, precum si varianta acestuia, Cool Exploit Kit.

"Majoritatea acestor atacuri sunt comandate de pe servere localizate in Marea Britanie, Canada si Statele Unite, dar, dat fiind faptul ca virusul este tradus in mai multe limbi, orice utilizator care foloseste versiunile vulnerabile de Java poate deveni o victima.

Ca orice tehnologie extrem de raspandita, Java atrage interesul infractorilor informatici. Atacurile cu ransomware livrate prin intermediul unei versiuni vulnerabile de Java sunt extrem de usor de monetizat, in mod special cele care combina frica fata de autoritati cu pierderea accesului la un bun personal", explica Catalin Cosoi, sef Strategii Securitate al Bitdefender.

Utilizatorii care s-au infectat deja cu virusul "Politia Romana" pot descarca gratuit un utilitar de dezinfectie, disponibil pe portalul de download.

In plus, specialistii Bitdefender recomanda actualizarea de urgenta a produsului Java la versiunea 1.7 Update 11.

Tara noastra se afla pe locul 5 in topul statelor in care s-au inregistrat cele mai multe tentative de atac care au exploatat aceasta vulnerabilitate in Java, dupa SUA, Franta, Canada si Belgia.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#virus Politia Romana prevenire, #virus Politia Romana eliminare, #antivirus Politia Romana , #antivirus