Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A creat aplicatia care ii sperie pe taximetristi. Povestea fondatorului unui imperiu de miliarde

Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 08:14
15018 citiri
A creat aplicatia care ii sperie pe taximetristi. Povestea fondatorului unui imperiu de miliarde
Foto: Business Insider

Uber, serviciul de transport care a declansat proteste ample din partea taximetristilor din numeroase tari, a fost evaluat recent la 18 miliarde de dolari, ceea ce-l face pe seful companiei din San Francisco, Travis Kalanick, foarte bogat.

Insa lucrurile nu au mers intotdeauna atat de bine pentru Kalanick.

Uber este al treilea dintr-o serie de startup-uri pe care le-a pus pe picioare si primul care a avut cu adevarat succes.

Kalanick a avut nevoie de ani de zile pentru a ajunge acolo unde este acum. La un moment dat, inainte ca Uber sa existe, a cerut intrarea sub protectia legii falimentului si dormea in casa parintilor sai pentru a face fata unei situatii financiare precare, relateaza Business Insider.

Viitorul CEO al Uber a crescut in Northridge, Los Angeles. Cand era mic, isi dorea sa fie spion.

Cu toate acestea, a inceput sa calce de timpuriu pe urmele antreprenoriale ale mamei sale, care lucra in domeniul comertului cu amanuntul.

In adolescenta, Kalanick mergea din usa in usa pentru a vinde cutite Cutco. Mai tarziu, la 18 ani, a lansat prima sa afacere, un curs de pregatire pentru examenul SAT, numit New Way Academy.

Ulterior, a intrat la University of California, Los Angeles - "U.C.L.A.", insa a renuntat la facultate in 1998 pentru a lucra la Scour, un motor de cautare peer-to-peer, impreuna cu colegii sai Michael Todd si Vince Busam.

Dupa ce mai multe companii din industria divertismentului au dat Scour in judecata pentru incalcarea drepturilor de autor, Kalanick a apelat la capitolul 11 din Legea falimentului din SUA.

A revenit apoi cu RedSwoosh, o companie de software pe care a reusit sa o vanda in 2007 gigantului american Akamai, pentru 23 de milioane de dolari.

Devenit milionar, Kalanick a ajuns sa detina o casa mare, cu un bucatar personal. In locuinta sa se adunau frecvent antreprenori din IT, printre care Aaron Levie, fondatorul Box, companie care ofera servicii de stocare in cloud, pentru a discuta idei de afaceri.

Kalanick si-a petrecut primul an ca milionar calatorind in jurul lumii. A vizitat Spania, Japonia, Grecia, Islanda, Groenlanda, Hawaii, Franta, Australia, Portugalia, Insulele Capului Verde si Senegal.

Uber s-a nascut in Franta, intr-o iarna cu multa zapada

Ideea care a stat la baza fondarii Uber i-a venit in 2008, la o conferinta din domeniul tehnologiei din Franta, LeWeb, intr-o iarna cu multa zapada, cand oamenii nu reuseau sa gaseasca taxiuri disponibile.

Prima versiune a serviciului, UberCab, a fost construita de Garrett Camp si Kalanick in 2009, care au fost aujutati de doi prieteni ai lui Camp, Oscar Salazar si Conrad Whelan.

La inceputul anului 2010, Ryan Graves a fost numit in functia de manager general al UberCab si, mai apoi, CEO. Serviciul a fost lansat in iunie 2010 in San Francisco. Desi tarifele erau mai mari comparativ cu cele ale taxiurilor obisnuite, a fost foarte bine primit.

Investitorii nu s-au inghesuit la inceput. In vara lui 2010, Uber a reusit sa stranga suma de 1,25 milioane de dolari. In luna decembrie a aceluiasi an, postul de CEO a fost preluat de Kalanick, iar Graves a devenit din nou manager general. Personalitatea lui Kalanick, descris de apropiati ca fiind "nechibzuit" si "arogant", este motivul pentru care Uber a cunoscut un succes atat de mare, sustine sursa citata.

Dupa San Francisco, serviciul s-a extins rapid. In prezent, opereaza in peste 130 de orase din 45 de tari.

Compania a fost evaluata la 18 miliarde de dolari in iunie.

Ce este Uber?

Uber este o aplicatie pentru smartphone care face legatura intre persoanele aflate in cautarea unui mijloc de transport si cei mai apropiati soferi, profesionisti sau neprofesionisti, inscrisi in program.

Contravaloarea calatoriei, calculata in functie de factori ca distanta, viteza, conditiile de trafic si cele meteorologice, se retine automat din contul pasagerului.

Greva taximetristilor europeni: Protesteaza fata de o aplicatie de smartphone

Uber este puternic contestat de taximetristi, din SUA pana in Europa, care sustin ca serviciul lui Kalanick nu respecta reglementarile din domeniu si face concurenta neloiala.

Aplicatia a fost interzisa chiar in cateva orase.

Compania a publicat recent pe site-ul sau mai multe anunturi pentru joburi in cadrul unui birou in Bucuresti.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Travis Kalanick Uber, #Uber Romania, #aplicatie taxi , #aplicatii