Aplicatia care a speriat taximetristii vine in Romania. Cu tarife ca in Germania

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 12:38
9584 citiri
Aplicatia care a speriat taximetristii vine in Romania. Cu tarife ca in Germania
Foto: Uber

Compania americana Uber - care pune la dispozitie o aplicatie ce permite oricarui sofer sa transporte persoane si sa fie platit online pentru acest lucru - a lansat acest serviciu si in Romania.

Platforma uberX se afla momentan in etapa pilot, iar Bucurestiul este "cobaiul", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

Google pregateste un rival pentru aplicatia care a speriat taximetristii

Ciudat este ca tarifele sunt similare cu cele practicate de Uber la Berlin, unde e mult mai ieftin sa mergi cu un sofer al acestei companii decat cu un taxi.

Ce planuri are Uber in tara noastra

Uber spera sa puna bazele "unei platforme eficiente de ridesharing in Bucuresti si sa imbunatateasca eficienta masinilor din oras, in conditiile in care, in prezent, peste un milion de masini sunt folosite doar cate o ora pe zi".

Compania spera ca va rezolva problema ambuteiajelor din Capitala.

"Cu o medie de ocupare a masinii de doar 1,3 persoane, utilizand mai eficient masinile prin ridesharing, acelasi numar de drumuri zilnice ar putea fi realizat folosind doar 250.000 de autovehicule", se arata in comunicatul Uber.

Rob Khazzam, international launcher si reprezentant al companiei americane, a declarat ca este foarte entuziasmat de lansarea variantei pilot a platformei uberX in Bucuresti.

"Obiectivul uberX este sa contribuie la imbunatatirea mobilitatii locuitorilor din Bucuresti, oferindu-le posibilitatea sa calatoreasca cu masini personale care, altfel, nu ar fi utilizate la adevarata lor capacitate. Mai exact, noi ne propunem sa utilizam mai bine masinile aflate deja in circulatie, ajutand la reducerea frecventei ambuteiajelor in oras si a presiunii asupra infrastructurii de transport", a punctat acesta.

Compania care a speriat taximetristii va angaja 50.000 de europeni - Ce cauta in Romania

Ce este uberX?

uberX este o platforma ce conecteaza in timp real pasagerii cu soferii printr-o aplicatie, care este disponibila pentru smartphone (iOS si Android). Pasagerii trebuie doar sa isi descarce aplicatia, sa isi creeze un cont si apoi, apasand un singur buton, sa porneasca la drum.

"Uber le ofera pasagerilor un nivel de siguranta fara precedent. Astfel, fiecare dintre ei poate vedea poza si numele soferului, precum si numarul de inmatriculare al masinii, inainte ca aceasta sa ajunga. In plus, pasagerii le pot trimite celor dragi o harta online pe care acestia ii urmaresc prin GPS, asigurandu-se, astfel, ca ajung in siguranta la destinatie.

Toti soferii inregistrati pe platforma uberX au peste 21 de ani si un permis de conducere valid, nu au cazier si sunt proprietarii unei masini asigurate conform legii. Fiecare dintre ei a fost verificat individual de Uber inainte de acceptarea inregistrarii lor pe uberX", au mai precizat reprezentantii companiei.

In prezent, platforma Uber este folosita in peste 280 de orase din peste 50 de tari la nivel mondial.

Tarife

Cursa va fi taxata cu 1,39 de lei/km, adica pretul pe care il folosesc multe companii de taxi din Bucuresti, potrivit informatiilor postate pe blog. Insa exista un tarif minim si un tarif de anulare, care sunt in valoare de 6 lei.

Mai mult, nu trebuie sa platesti cash, deoarece aplicatia iti permite sa virezi banii direct din contul bancar. De asemenea, Uber insista ca nu e nevoie sa lasi bacsis.

Doar pentru utilizatorii noi, prima cursa este gratuita, in limita a 30 de lei. Ce trebuie sa faci? Introdu codul UBERBUCHAREST in aplicatie, promotia fiind valabila pana pe 25 aprilie.

Totusi, tarifele in alte orase europene aplicate de Uber sunt mai mici decat cele practicate de taximetristi. De exemplu, anul trecut, compania a redus pretul pe kilometru de la 1,60 de euro (7,07 lei) la 0,35 de euro (1,55 lei) in Berlin si Hamburg, potrivit Financial Times. In medie, taximetristii au un tarif de 1,79 euro/km (aproape 8 euro) in capitala Germaniei, arata Numbeo.

Similar, in Londra, preturile practicate de Uber sunt cu 15% mai mici decat ale companiilor ce ofera servicii de taxi, conform FT.

Controverse

Uber a fost criticata dur in multe tari din lume, in special de firmele de taxi, carora le face concurenta. De asemenea, multe persoane s-au plans de faptul ca nu sunt luate suficiente masuri de siguranta si a fost data in judecata in Belgia, Franta, Germania, Olanda si Spania.

Practic, orice proprietar al unei masini poate deveni sofer Uber. El trece printr-o serie de verificari realizate de companie, iar acest lucru poate fi atat un avantaj, cat si un dezavantaj. Pentru a "pedepsi" soferii care nu isi fac treaba cum trebuie, utilizatorii le pot acorda acestora note. Cu cat calificativele sunt mai mici, cu atat exista sansa ca Uber sa renunte la serviciile lor.

C.P.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Uber vine Romania, #Uber lanseaza Romania, #Uber aplicatie, #aplicatie uberX, #uberX Bucuresti , #aplicatii