Aplicatia cumparata de Google care poate scoate soferii din Bucuresti din infernul zilnic

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 07:20
18650 citiri
Aplicatia cumparata de Google care poate scoate soferii din Bucuresti din infernul zilnic
Foto: Captura ecran/Waze

Bucurestiul a fost desemnat orasul din Europa cu cel mai congestionat trafic, potrivit unui studiu publicat de TomTom, un producator olandez de sisteme de navigatie prin GPS. Pentru a scapa de infernul de zi cu zi, soferii din Romania pot folosi o aplicatie care ii ajuta sa gaseasca rute ocolitoare si sa afle informatii in timp real.

Waze ofera navigatie GPS pas-cu-pas, cu date de trafic in timp real, dar si alerte rutiere (radare, politie, accidente, ambuteiaje), informatii despre lucrari pe drumuri, rutele inchise, gropi si multe altele.

Aplicatia este disponibila pentru telefoanele Android, iPhone (iOS) si Windows Phone 8.

Uber a venit in Romania: Detalii despre aplicatia care a speriat taximetristii - Interviu

Ziare.com a stat de vorba cu Paul Dorneanu, Country & Community Manager al comunitatii Waze Romania, care nu reprezinta oficial Waze, dar se afla in contact direct cu dezvoltatorii aplicatiei.

Cand a fost lansata aplicatia? Cati utilizatori are in prezent?

Aplicatia s-a lansat in 2006. La noi a inceput mai greu sa prinda. As putea spune ca in ultimii 3 ani abia au inceput sa apara utilizatori mai multi. Oricum, in toti acesti ani, noi am creat harta Waze de la zero.

Nu avem date oficiale de la Waze, dar cifrele vehiculate in presa sunt de peste 200.000 de utilizatori activi, cifre care nu au fost negate de Waze, ci chiar confirmate neoficial. Vorbim de utilizatori activi care deschid aplicatia cel putin o data pe saptamana.

Cum functioneaza aplicatia? Ce informatii poate gasi un sofer care o foloseste? Sunt actualizate in timp real? In ce cazuri e utila?

Toate datele din Waze sunt in timp real. Fiecare utilizator care foloseste aplicatia transmite automat date de trafic. Utilizatorul poate alege sa transmita rapoarte/alerte de pe drum: ambuteiaje, politie, accidente, pericole (gropi, masini oprite, animale etc) dar si de vreme (gheata, ceata, grindina etc).

Waze este util atat celor care fac naveta zilnic casa-serviciu (fiind initial gandita tocmai acestui segment de utilizatori), cat si celorlalti utilizatori ocazionali. Waze a inceput in Romania sa fie comparabil cu celelalte aplicatii de GPS existente. Waze foloseste atat rezultatele interne, cat si pe cele ale Google.

Chiar daca Waze a fost achizitionat de Google in 2013, Waze a pastrat managementul intern. Hartile Waze sunt in majoritatea tarilor rezultatul muncii voluntare a utilizatorilor.

Poti raporta evenimente din trafic (radare, accidente etc.)?

Da, se pot raporta o multitudine de evenimente si automat esti alertat asupra lor sau chiar poti comenta sau sa infirmi prezenta politiei sau unui alt pericol.

Cum functioneaza chat-ul?

Functia de chat nu este foarte mult dezvoltata... speram ca pe viitor sa functioneze mai bine, dar ea permite unor utilizatori sa interactioneze intre ei. Exista posibiltiatea de a comunica in privat cu un utilizator (de pe harta sau din lista de prieteni) sau plasand un chat public pe harta pe care toti pot sa il vada si sa adauge comentarii.

Cat de des actualizati hartile?

Hartile sunt editate si imbunatatite in mod continuu, zilnic, de catre editori. Astfel ca in 48 de ore o modificare a hartii se propaga pe harta live.

Deviza dvs este "Impreuna, mai isteti prin trafic". Credeti ca poate ajuta la decongestionarea traficului din Bucuresti?

Cu siguranta, si noi credem ca deja a facut-o. Dupa estimarile noastre avem undeva in jur de 20.000 de soferi care utilizeaza zilnic aplicatia. Astfel, la orele de varf, ajung sa fie conectati peste 1.600 de utilizatori. Foarte multi soferi, inclusiv taximetristi, se folosesc de ea pentru a evita zonele aglomerate. Waze nu doar raporteaza drumurile aglomerate, dar si invata in mod constant traficul.

Astfel, pentru fiecare zi a saptamanii, pentru fiecare interval orar de 15 minute din fiecare ora/zi, Waze memoreaza atat vitezele medii, cat si timpul necesar pentru efectuarea fiecarui viraj imparte. Cu cat mai multi utilizatori ar utiliza Waze, cu atat ea ar fluidiza traficul.

Intr-un studiu de caz facut acum 2 ani, Google a facut o astfel de simulare cu Waze in incercarea de a determina ce se intampla cand toate masinile ar merge dupa Waze. Rezultatul a fost unul de optimizare si fluidizare a traficului in oras. Sunt alte orase din lume unde rata de penetrare este foarte mare, precum Tel-Aviv, Paris, Sao Paolo.

Site-ul waze.ro este facut tot de noi si intretinut de noi. Numarul de utilizatori observat acolo se refera la utilizatori conectati in acelasi timp la un moment dat. Datele sunt culese la fiecare 3 minute. Daca acum 2 ani eram la egalitate cu alte capitale, precum Sofia (Bulgaria), Bucurestiul a crescut spectaculos, astfel incat am ajuns sa depasim deja unele capitale europene la numarul de utilizatori.

Cheia successului a constat din a avea harti de calitate, precum si alte imbunatatiri pe care le-am adus noi sistemului waze pe Romania.

Cat ati investit in aplicatie si care e echipa din spatele ei?

Va putem spune cat timp am investit noi, utilizatorii (voluntari). Unii dintre noi investim cateva ore pe zi, a devenit ca un al doilea loc de munca.

Colaborati si cu autoritatile?

Am inceput demersuri de cooperare cu autoritatile si speram ca in viitorul apropiat sa crestem gradul de colaborare si interconectare. Waze ofera informatii utile autoritatilor si autoritatile furnizeaza informatii utile. De altfel, foarte multe din informatiile de stare drumuri si trafic furnizate de autoritati (CNADNR si InfoTrafic al Politiei Romane) apar si in Waze.

Mai nou, noi avem posibilitatea de a inchide in timp real drumurile, fie cand sunt semnalate de utilizatori, fie cand primim astfel de informatii de la utilizatori.

Chiar si in timpul alertelor de vreme severa (in special cand se anuntau coduri de ninsori), noi ne-am mobilizat si am creat un Comandament de Situatii de Urgenta al Waze Romania prin care am reusit sa semnalam pe aplicatie toate drumurile care erau inchise din cauza zapezii, in timp real, si le actualizam pe masura ce primeam informatii noi fie de la CNADNR, fie de la centrul Infotrafic sau chiar de la utilizatori.

Ce sfaturi aveti pentru tinerii antreprenori in IT, care se afla la inceput de drum?

Poate nu suntem cei mai in masura sa dam sfaturi... dar as recomanda sa nu incerce sa copieze ceea ce au facut altii deja, ci sa vina cu ceva nou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#aplicatie trafic timp real, #aplicatie soferi trafic, #aplicatie trafic Bucuresti , #aplicatii