Cel mai mare maraton de programare in IT din lume, organizat de NASA in premiera si in Romania

Duminica, 24 Aprilie 2016, ora 23:01
3070 citiri
Cel mai mare maraton de programare in IT din lume, organizat de NASA in premiera si in Romania
Foto: Arhiva Facebook/Startup Transilvania

150 de programatori si pasionati de IT au participat la hackathon-ul "NASA Space Apps Challenge", cel mai mare concurs global de programare, desfasurat pe parcursul a doua zile la Cluj-Napoca, in premiera pentru Romania. Competitia a fost castigata de doua echipe care au realizat aplicatii pentru domeniul aeronauticii.

Maratonul, organizat anual de Agentia Spatiala Americana (NASA), s-a desfasurat in 193 de orase din toata lumea, adunand la un loc ideile a peste 30.000 de programatori impartiti in echipe mixte de cate cinci persoane.

Temele competitiei din 2016 au fost Terra, Aeronautica, Tehnologia, Statia Spatiala Internationala, Calatorie spre Marte si De la Sistemul Solar la infinit. Participantii si-au putut alege o problema pe care doresc sa o rezolve in functie de domeniu, gradul de dificultate si interese. De asemenea, cei inscrisi au putut alege daca participa la eveniment de acasa sau daca isi vor desfasura activitatea din spatiul pus la dispozitie de catre organizatori.

Castigatoare au fost alese doua aplicatii din domeniul aeronauticii, una dintre ele fiind deja disponibila in magazinul de aplicatii mobile App Store. Aceste aplicatii au fost propuse catre NASA pentru a intra in competitia globala.

"Una dintre cele doua aplicatii castigatoare se numeste Clear for Take Off, realizata de o echipa mixta formata din piloti si developeri care au creat o solutie prin care se prognozeaza vremea in timpul unui zbor pentru a determina posibile probleme pe parcurs, fiind o aplicatie utila atat pilotilor, cat si pasagerilor.

A doua aplicatie se numeste Air Check si trateaza partea de calitate a aerului pe glob, astfel incat atunci cand vrei sa mergi intr-o excursie sau chiar sa te muti sa stii daca in acea zona calitatea aerului este buna sau daca exista boli influentate de calitatea aerului. Aplicatia este deja disponibila in magazinele online si are date din America de Nord", a explicat Cristian Dascalu, organizator al evenimentului.

"NASA Space Apps Challenge" reprezinta un concurs desfasurat la nivel mondial in cadrul caruia, in 2016, mii de programatori din 193 de orase de pe glob se intrec in rezolvarea unor probleme lansate anual de Agentia Spatiala Americana. 2016 este primul an in care un oras din Romania ajunge pe harta acestui hackathon, care reprezinta componenta de inovare din cadrul NASA si care este dedicat programatorilor, oamenilor de stiinta, profesorilor, designerilor, studentilor sau antreprenorilor.

"Partea aceasta le asigura un flux de date noi de o diversitate foarte mare. Practic, ei primesc peste 400 de proiecte deja filtrate si gratuite care vin pentru ca oamenii vor sa se implice", mai spune Dascalu.

Dupa hackathon, juriul local a desemnat aceste doua proiecte ce vor fi trimise mai departe spre evaluare juriului international, iar invingatorii vor fi invitati la o lansare a unei rachete spatiale NASA.

In fiecare an, incepand cu 2012, "NASA Space Apps Challenge" reuneste mintile a mii de participanti din diverse domenii, indiferent de nivelul de experienta, care colaboreaza pentru a dezvolta solutii inovative la probleme cu impact global, legate atat de explorarea spatiala, cat si de nevoile sociale planetare, folosind seturi de date puse la dispozitia publicului de catre NASA. Solutiile rezultate variaza de la aplicatii mobile, la jocuri, hardware si multe altele.

Editia din 2015 a ajuns la aproape 14.000 de participanti din 62 de tari si 133 de orase din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#concurs NASA Cluj, #aplicatii NASA Cluj , #aplicatii