De cati bani ai nevoie pentru a realiza o aplicatie. Obstacolele intalnite de IT-istii romani - Interviu

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 07:39
27923 citiri
De cati bani ai nevoie pentru a realiza o aplicatie. Obstacolele intalnite de IT-istii romani - Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Programatorii romani care vor sa realizeze o aplicatie sau un joc au nevoie de cel putin 3.000 de euro, insa investitia initiala poate ajunge si la 500.000 de euro. Mai mult, ei trebuie sa depaseasca mai multe obstacole pentru ca proiectul lor sa fie unul de succes.

Cifrele au fost avansate de Cosmin Pachiu, fondatorul MobileHUB, intr-un interviu acordat Ziare.com.

El a mai mentionat ca aplicatiile pentru telefoanele mobile se monetizeaza greu in tara noastra si ca e dificil sa gasesti investitori.

Proiectul pe care il conduce isi propune sa ofere atat un spatiu pentru persoanele ce au cunostinte in domeniu si au nevoie de un sediu, consiliere, resurse tehnice, dar si financiare sau de promovare, cat si o noua posibilitate de specializare pentru aceia care isi doresc sa urmeze cursuri in domeniu.

Uber, scoasa in afara legii in Romania? Planurile de viitor ale aplicatiei care a speriat taximetristii - Interviu

Cat potential are piata de aplicatii din Romania?

Momentan, aplicatiile pentru telefoane mobile se monetizeaza destul de greu in Romania, modelele de business difera de la o companie la alta. Companiile mari se orienteaza pe achizitie de utilizatori si mai putin pe monetizarea directa, companiile mici incearca sa genereze venituri din reclame (advertising) si foarte putini vand efectiv aplicatii sau au optiunea de achizitii in aplicatie.

De cati bani ai nevoie pentru a realiza si promova o aplicatie?

Pentru dezvoltare depinde foarte mult de complexitate. Poti face o aplicatie cu 3.000 de euro sau un joc cu 500.000 de euro. In zona de promovare, e vorba de bugetul fiecaruia, exista companii care investesc milioane in promovare, dar si genereaza venituri de milioane.

Costul de achizitie al unui utilizator a crescut foarte mult la nivel mondial, unele cifre indica o nevoie de 1,6 dolari pentru iOS, iar pentru Android de 1,8 dolari - ma refer la zona internationala, nu exista date pentru Romania inca.

MobileHUB este primul hub axat exclusiv pe aplicatii mobile. De unde a pornit ideea? De ce dezvoltatorii de aplicatii mobile au nevoie de o comunitate dedicata lor?

Exista comunitati pentru diverse ramuri ale industriei IT, insa aceasta ramura, fiind una relativ noua, este oarecum neglijata in Romania.

Ce face acest hub? Ce le ofera celor care se alatura hubului?

Hub-ul are o structura relativ complexa, cu mai multe directii:

- Prima si cea mai importanta este cea de sustinere a comunitatii: forum de discutii tehnice, de business, de promovare; proiecte de outsourcing pentru membrii hub-ului; spatiu de lucru; echipamente de testare - nu oricine isi permite sa cumpere si un Samsung Galaxy S4 si un iPhone 6; echipa de testare - avem cativa angajati care ofera servicii de testare a aplicatiilor; spatiu de gazduire pentru aplicatiilor lor pe serverele noastre, fara niciun cost.

- Cursuri. Ne propunem sa crestem piata de programatori de Android si iOS, deoarece in momentul de fata nu este deloc competitiva, exista o cerere mult mai mare decat oferta. Avem cursuri de Android, care incep acum pe 13 iulie si cursuri de iOS, care vor incepe din toamna. De exemplu, la primul curs de Android, deja avem o companie interesata sa ofere 3 internship-uri platite.

- Regia de publicitate: nu exista ceva autohton care sa satisfaca aceasta nevoie. Noi avem deja cativa clienti si dorim sa ne crestem portofoliul. De ce sa dai bani celor de la Google sau Facebook, cand poti ajuta programatorii romani?

Aplicatia cumparata de Google care poate scoate soferii din Bucuresti din infernul zilnic

Le oferiti cateva unelte utile pentru dezvoltare. Ce trebuie sa stie cei care vor sa se alature? Percepeti taxa de inscriere? Cine e eligibil?

Anul acesta, vom putea permite sa sustinem gratuit cam 50 de programatori in cadrul hub-ului. Le vom oferi tot ce au nevoie: spatiu de lucru, acces la Internet, telefoane de test, spatiu in cloud. Singura conditie pentru a se alatura este sa aiba cel putin o aplicatie publicata pe App Store sau Google Play.

Cum faceti rost de finantare pentru ideile dezvoltatorilor de aplicatii?

Avem un buget setat pentru anul acesta, pentru a sustine cateva idei. Daca vor fi mai multe idei care au nevoie de investitie, avem acces la un numar de investitori.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#aplicatii bani romania, #cum faci bani aplicatii, #aplicatii monetizare , #aplicatii