Gropile, cosmarul soferilor, pot fi evitate printr-o aplicatie inventata de romani - Interviu

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 08:06
6575 citiri
Gropile, cosmarul soferilor, pot fi evitate printr-o aplicatie inventata de romani - Interviu
Foto: Google Play

O echipa de tineri romani pasionati de IT a realizat o aplicatie care monitorizeaza gropile de pe drumurile din Romania, numita Gropometru.

Prin intermediul accelerometrului, smartphone-ul inregistreaza

denivelarile si plaseaza "craterele" de pe carosabil pe o harta, astfel incat soferii sa stie ce ii asteapta.

Baietii de la XL Team, care au dezvoltat aplicatia, au declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca vor ca Gropometru sa devina un instrument util pentru o calatorie fara surprize neplacute.

In plus, ei au vorbit despre integrarea acesteia cu Facebook, unde poata fi gasita harta cu gropile si care este viziunea lor asupra pietei IT din Romania.

Aplicatia este disponibila atat in Google Play, pentru telefoanele cu Android, cat si in AppStore, pentru iPhone-urile de la Apple.

Cine sta in spatele dezvoltarii acestei aplicatii si cum v-a venit ideea?

Gropometru este dezvoltat de XL Team, o companie tanara cu o echipa energica focusata pe dezvoltare si inovare web si mobile. In total, suntem peste 40 de persoane in companie. In spatele Gropometrului stau 6 persoane:

Alin Chican - front-end developer, generatorul ideei

Mihai Badea - Android developer

Gabriel Sabiescu - iOS developer

Bogdan Andreias - designer

Razvan Neata - user-interaction designer

Tudor Cobalas - business developer

Cum functioneaza aplicatia? Cum sunt inregistrate gropile de pe carosabil? Cum este atentionat utilizatorul ca urmeaza sa intalneasca o groapa? Daca evita o groapa, poate sa o introduca in baza de date manual?

Gropometru inregistreaza automat oscilatiile generate de gropi sau denivelari din carosabil de la o viteza de peste 20 km/h. Exista si posibilitatea raportarii manuale de catre utilizator. Am dezvoltat un algoritm care inregistreaza oscilatiile simtite de accelerometru si le coreleaza cu coordonatele geografice inregistrate cu ajutorul GPS-ului. Toate datele inregistrate sunt ulterior agregate si prezentate pe "Gropoharta" pe care o gasiti pe www.gropometru.ro.

In momentul de fata, dorim sa culegem cat mai multe date despre gropile din Romania, care sa ne permita, intr-o versiune ulterioara, sa determinam diferenta dintre gropi, limitatoare de viteza sau guri de canal. Odata ce vom creste relevanta datelor inregistrate, dorim sa introducem in aplicatiile de navigatie, pentru inceput Google Maps, cele mai periculoase gropi din carosabil, astfel incat soferii sa fie atentionati din timp printr-o avertizare sonora si vizuala asupra pericolului din fata lor.

Momentan este in versiunea beta. Ati testat aplicatia pe mai multe smartphone-uri si tablete cu Android? V-au raportat clientii probleme de instalare sau alte bug-uri?

Suntem o companie focusata pe a invata din orice proiect pe care il facem, asa ne ghidam activitatile zilnice. Metodologia de dezvoltare pe care o folosim, Agile Scrum, pune mare accent pe invatare. De aceea, Gropometru este o versiune beta, care are un set minim de functionalitati - pe cele mai importante. Odata confirmat din partea utlizatorilor ca le este folositor, ne pune pe noi la treaba. Acest lucru se poate face numai cu utilizatori activi care sa participe la dezvoltarea aplicatiei.

Dupa 5 zile de la lansarea aplicatiei Android, avem ajutorul a peste 3.000 de utilizatori care au inregistrat peste 65.000 de oscilatii, suficiente pentru imbunatatirea aplicatiei si a functionalitatilor la care ne gandim. Feedback-ul este din nou foarte important pentru noi, pentru ca din el invatam multe.

Cat despre testare, Gropometru a fost testata pe iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 5, iPad Mini si pe terminale Android: Samsung Galaxy SII, SIII, HTC Desire si HTC One. Fiecare telefon vine cu specificitatea sa din punct de vedere hardware, cel putin acum stim bug-urile pe Android la care lucram intens sa le rezolvam. Avem nevoie de feedback-ul utilizatorilor, sa ne spuna ce probleme intampina.

In plus, au fost semnalate dificultati de instalare pe anumite terminale Android cu ecrane mai mici 320 x 240 sau cele Full HD. Aceste probleme se vor remedia pe parcurs, deoarece a fost o decizie interna ca in beta sa ne focusam pe cele mai folosite telefoane si nu pe toate, o decizie constienta, dar care ne-a dat posibilitatea sa strangem date, utilizatori si feedback.

Are si integrare cu Facebook? Cum functioneaza?

Le oferim posibilitatea utilizatorilor sa posteze pe Facebook numarul de gropi luate de ei de la inceputul folosirii aplicatiei Gropometru. Ne gandim sa dezvoltam o functionalitate care sa le dea posibilitatea utlizatorilor sa intre in competitie intre ei pe numarul de gropi luate intr-un anumit timp. Desigur, o vom implementa daca utilizatorilor li se va parea o idee buna.

O problema ar fi intrarea in stand-by a telefonului/tabletei. Impiedica aplicatia acest lucru?

Am avut grija ca acest lucru sa nu se intample. Odata pornita, aplicatia nu permite intrarea in stand-by a telefonului, acest lucru fiind valabil si pentru versiunea Android, cat si pentru cea iOS. Am optimizat pe cat se poate consumul de baterie al aplicatiei, dar suntem deschisi la sugestii din partea utlizatorilor Gropometru cum sa o facem mai bine.

De ce ati preferat ca aplicatia sa fie gratis si nu contra cost?

Dorim sa avem cat mai multi utilizatori care sa imbunatateasca relevanta datelor colectate. O astfel de aplicatie nu credem ca ar fi putut fi monetizata prin oferirea ei contra cost.

Care este situatia industriei de aplicatii mobile din Romania? Ce planuri aveti pentru viitor?

Industria aplicatiilor mobile este in crestere, si nu numai in Romania, prin simplul motiv ca mobilitatea devine din ce in ce mai importanta in viata noastra. Iar cu o conexiune la Internet, din ce in ce mai multi indivizi nu sunt limitati la o locatie, de cele mai multe ori numit birou. Industria va continua sa creasca din simplul motiv ca cererea nu este satisfacuta in acest moment, creand oportunitati demne de luat in considerare. Salutam orice initiativa de a incuraja acest spirit in Romania.

Pe viitor, dorim sa ne focusam mai mult pe concepte Gropomentru, iar in paralel sa ajutam companii cu partea de dezvoltare software, web si mobile. In paralel, suntem ocupati cu www.mysnooze.com - aplicatia pentru industria hoteliera si cu www.dtmtool.com - aplicatie de testare inainte ca o linie de cod sa fie scrisa. Ambitia companiei este ca in 3-5 ani sa avem un incubator de inovatii in Bucuresti, in care sa putem facilita dezvoltarea proiectelor de genul Gropometru, concepte generate de antreprenori din Romania.

Poate deveni Romania un centru IT important la nivel regional in urmatorii ani, datorita tinerilor?

Credem ca Romania deja a devenit un centru important, dar, din pacate, in proportie de 90% este doar folosit pentru outsourcing uni-directional. Cand spun asta, ma refer ca programatorii nostri sunt ocupati cu ideile altora, in loc sa isi puna creativitatea in aplicare, de unde ar putea rezulta in niste concepte locale briliante. Noi credem in comunicare bi-directionala, in care echipa tehnica sta la acelasi nivel cu cea de business, pentru un scop comun.

Ce trebuie sa stie un roman care vrea sa creeze o aplicatie? Le puteti da cateva sfaturi?

Toti se focuseaza pe gasirea unei ideei geniale, care sa revolutioneze. Din pacate, revolutiile se intampla rar, momentan ar trebui sa inovam evolutionar. Oricum, ideea geniala de cele mai multe ori apare greu, vine tarziu sau chiar deloc.

Noi am invatat sa punem in aplicare si sa executam cat mai repede posibil orice idee avem, chiar daca nu este revolutionara. In acelasi timp, suntem focusati sa invatam de la utilizatori. In loc sa stea sa gandeasca orice coltisor al aplicatiei ori al conceptului, noi marsam pe definirea unui set minim de functionalitati care sa fie testate de utlizatori cat mai repede, astfel incat sa stii daca acest concept are sanse sa supravietuiasca sau mai bine iti focusezi energia in alta parte.

Industria IT de peste Ocean ne-a invatat - "Learn to fail fast" pentru ca acestea sunt cele mai valoroase lectii.

Asa incercam si cu Gropometru, am fi putut sta inca 3-6 luni in dezvoltare, sa facem o aplicatie care sa fie completa din punct de vedere al functionalitatilor, dar din pacate, exista riscul ca aplicatia sau niste functionalitati extraordinare sa nu fie privite cu entuziasm de utilizatori, ceea ce ar duce la o investitie proasta a efortului si timpului.

Cat despre dezvoltarea de aplicatii, cel mai bun prieten al nostru - Google - ii poate ajuta cu resursele necesare.

Cum vede o echipa tanara mediul de business din Romania? Care sunt avantajele si care sunt dezavantajele?

O echipa tanara si energica vede mediul de business din Romania intr-o miscare continua spre aliniere cu ce se intampla pe pietele din Vest, un mediu de business care realizeaza cat de adevarata este urmatoarea sintagama - "Today it is an IT driven business, compared with how it used to be, business driven IT". Ce vrem sa spunem este ca IT-ul nu mai este o componenta auxiliara a afacerii, ci a devenit un element esential in operatiunile si supravietuirea companiei.

Totusi, inca avem reactii din partea business-ului romanesc, care nu intelege de ce este nevoie sa investeasca in user-experience, usability design, A/B testing etc. Cateodata avem impresia ca suntem tratati si comparati cu firme de apartament care fac site-uri pe banda rulanta, nu inteleg ca noi dorim sa livram calitate.

O alta trasatura este legata de deschiderea spre inovatie. Companiile romanesti sunt inca reticente la chemarea noastra in configurarea solutiei la problemele lor. Suntem buni executanti, dar putem sa aducem un plus inca dintr-o faza incipienta a proiectului. Noi cautam sa cream un dialog intre business si echipa tehnica, pentru ca programatorii nu scriu doar cod, ei creeaza solutii, functionalitati si pot maximiza valoarea business-ului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#aplicatie gropi drumuri Romania, #aplicatie gropi drumuri, #gropometru aplicatie, #aplicatie gropometru smartphone, #gropometru , #aplicatii
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
si totusi lumea pune stampila pe Oprescu .....
Poza Constant
Constant
rank 5