O aplicatie realizata de trei romani iti spune cum sa te imbraci Interviu

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 07:29
8494 citiri
O aplicatie realizata de trei romani iti spune cum sa te imbraci Interviu
Foto: Facebook/Catwalk15

Nu stii cum sa te imbraci sau daca iti sta bine intr-o anumita tinuta? Vrei sa iti schimbi stilul vestimentar, dar nu prea ai surse de inspiratie? O aplicatie realizata de cativa tineri romani iti poate da raspunsurile la aceste intrebari.

Catwalk15 a fost dezvoltata de trei clujeni si ar putea deveni un fel de Instagram al pasionatilor de moda.

Ziare.com a stat de vorba cu Mark Filipas, cel care se ocupa de site-ul aplicatiei, precum si de promovarea ei, pentru a afla mai multe lucruri despre cum a luat nastere aceasta idee.

Cum functioneaza Catwalk15?

Incarci o poza cu o tinuta, adresezi o intrebare celorlalti utilizatori (de exemplu, "imi sta bine?", "ce mai pot imbunatati?", "cu ce se asorteaza acest palton?" etc.), iar membrii comunitatii dau un vot (da sau nu) sau scriu comentarii la fotografia respectiva.

Mai mult, aplicatia poate fi si o sursa de inspiratie daca nu ai idei legate de vestimentatii, iar pe platforma sunt prezenti si cei mai populari bloggeri de moda din Romania, care dau sfaturi zilnic.

Cei mai activi utilizatori vor aparea intr-un clasament postat pe site, iar multi dintre ei vor fi recompensati (cu vouchere etc.).

Momentan, ea e disponibila doar pentru utilizatorii de Android, insa in curand se va lansa si versiunea pentru iOS.

Cine se afla in spatele acestei aplicatii? Cine s-a ocupat de dezvoltarea ei, de promovarea ei? Cati bani au fost investiti?

Echipa este formata din Mark Filipas, Melania Galea si Andi Oltean.

Melania este Android developer si se ocupa de aplicatia pentru telefoanele cu sistem de operare Android. Andi Oltean este administratorul serverului, iar eu (Mark - n.red.) ma ocup de website si promovare.

Eu si Andi suntem colegi in Cluj la firma de web design si dezvoltare Riluri, care ne-a sustinut cu resurse (spatiu de birouri, server, gazduire, domenii etc.) in fazele incipiente ale aplicatiei.

Fondurile folosite pana acum sunt in totalitate proprii, iar recent am angajat un dezvoltator iOS care ne ajuta sa lansam aplicatia si pentru utilizatorii de iPhone.

In momentul de fata, facem parte din familia de start-upuri de la ClujHub. Ei ne sponsorizeaza cu spatiu de birouri, ne ajuta cu organizarea de evenimente, cu promovare etc.

Pe platforma activeaza deja mai bine de 30 de bloggeri. Acestia ofera zilnic sfaturi sau posteaza tinute pentru inspiratie. De asemenea, ei ne ajuta si pe partea de promovare cu articole prin care isi indeamna cititorii sa ne foloseasca aplicatia.

Cateva exemple:

  • Alina Ceusan
  • Ioana Grama
  • Ioana Chisiu
  • Diana Codila
  • Laura Maxim
  • Silvia Postolatiev
  • Andreea Maria Baba
  • Roxana Cherei
  • Anca Berintan
  • Laura Charaba
  • Irina Luchianov
  • Roxana Boldea
  • Ralluca Pariscu

Cum a aparut ideea acestei aplicatii si cui ii este dedicata?

Aplicatia a fost lansata oficial in septembrie 2014, iar in octombrie am castigat locul 1 in cadrul Droidcon Eastern Europe (cea mai mare conferinta dedicata telefoanelor si aplicatiilor cu Android din Europa de Est).

Ideea a plecat in urma unor discutii cu importanti bloggeri de moda din Romania (Alina Ceusan, Ioana Grama, Ioana Chisiu, Laura Maxim si altii) prin care am identificat cererea mare de sfaturi legate de moda - fie de la oameni aflati la cumparaturi, fie de la cei care se pregatesc pentru diferite evenimente.

Este in special dedicata tinerilor care au nevoie de un sfat in materie de moda si celor care pot oferi astfel de sfaturi si sugestii. Exista si un segment important de utlizatori care ne folosesc aplicatia pentru a cauta inspiratie.

Desi este folosita cu precadere de catre fete, aplicatia este destinata si baietilor pasionati de moda. Suntem deja in discutii cu un site de profil pentru o campanie de promovare.

Explicati-ne, pe scurt, ce presupune aceasta aplicatie.

Fie ca te afli la cumparaturi, fie ca te pregatesti pentru un eveniment, e intotdeauna util sa ceri o parere. Aplicatia iti permite sa faci o poza cu telefonul la o tinuta si sa pui o intrebare. Ceilalti utilizatori ai aplicatiei primesc o notificare ca cineva are nevoie de ajutor si pot interveni cu sfaturi.

Acestea variaza de la un simplu raspuns cu "Da" sau "Nu", pana la comentarii complexe legate de detaliile tinutei.

Engagement-ul este rasplatit printr-un sistem de puncte si achievements. Exista topuri periodice care se creeaza pe site cu cei mai activi utilizatori. In fiecare zi, cea mai votata tinuta primeste titlul de Outfit of the Day si apare pe site-ul aplicatiei.

De asemenea, de-a lungul timpului, am oferit diverse premii sub forma de vouchere pentru cei mai activi utlizatori. Utilizatorii mai au optiunea de Follow. Prin intermediul ei pot tine legatura cu alti membrii ai comunitatii.

Aplicatia poate deveni un fel de Instagram al pasionatilor de fashion? Aveti in minte sa devina o retea sociala pentru cei care vor sa fie in pas cu moda?

Desigur, aplicatia poate fi privita ca un Instagram al pasionatilor de moda. Eforturile noastre sunt concentrate pe cresterea comunitatii. Majoritatea utilizatorilor sunt din Romania, dar am inceput sa avem postari din Franta, Germania, Anglia, Canada si chiar SUA. Limba oficiala a aplicatiei este engleza.

Ce provocari intampina un dezvoltator de aplicatii in Romania?

Ca in orice afacere aflata la inceput de drum, provocari precum consolidarea echipei, crearea unui buget operational, gasirea unui echilibru intre munca pentru un proiect din pasiune si munca pentru o corporatie care iti asigura un salariu stabil etc. isi fac simtite prezenta.

Cum este piata IT din Romania in context european?

Cu siguranta granitele prezinta din ce in ce mai putine probleme cand vine vorba de aplicatii mobile. Prin intermediul serviciilor oferite de Google si Apple (Google Play si respectiv App Store), orice echipa de dezvoltatori are acces la utilizatori internationali indiferent de locatia fizica a birourilor.

Ce avantaje au IT-istii romani fata de cei din alte tari?

Romania se bucura de specialisti - si in special programatori - foarte bine pregatiti. Acest lucru reprezinta un avantaj major fata de alte tari.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Catwalk15, #aplicatie pasionati moda, #aplicatie pasionati fashion , #aplicatii