Jocurile Olimpice 2016: Tehnologia care va ajuta atletii sa evite accidentarile

Marti, 08 Martie 2016, ora 22:37
2669 citiri
Jocurile Olimpice 2016: Tehnologia care va ajuta atletii sa evite accidentarile
Foto: Arhiva Hepta.ro

La Jocurile Olimpice de vara din 2016, ce vor avea loc in Rio de Janeiro, atletii vor fi ajutati de o aplicatie si de tehnologia de stocare in cloud pentru a evita accidentarile.

Medicii ce vor insoti echipele participante vor folosi produse IT ca sa aiba grija de sanatatea competitorilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, ei vor utiliza o versiune bazata pe cloud a aplicatiei Centricity Practice Solutions (CPS), dezvoltata de GE Healthcare, ca registru oficial pentru pastrarea fiselor medicale electronice (EMR).

Tehnologia va fi disponibila in toate punctele medicale din cadrul jocurilor olimpice, precum si la clinica centrala din Satul Olimpic, unde pot fi oferite ingrijiri medicale mai sofisticate.

Cat de folosit este cloud-computing-ul in Europa si Romania

"Cu aceste fise medicale electronice, vrem sa ne asiguram ca atletii sunt gata pentru cea mai buna performanta, la momentul potrivit", a spus Bill Moreau, director al departementului de medicina sportiva al Comitetului Olimpic SUA, potrivit comunicatului.

Implementata cu succes in SUA, tehnologia va fi accesibila tuturor echipelor

Echipa lui Bill Moreau a utilizat cu succes aceasta tehnologie la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra, dar si la Jocurile Olimpice de iarna din 2014 de la Soci. Sistemul a ajutat la imbunatatirea diagnosticarii medicale pentru atletii americani la evenimentele respective si, in plus, a generat o gama larga de date care i-au ajutat pe antrenorii americani sa elaboreze strategii pentru imbunatatirea performantelor sportive, potrivit comunicatului.

Moreau a declarat ca in echipa nationala feminina de wrestling numarul operatiilor a scazut anual cu 60% in ultimii patru ani, in parte si datorita utilizarii informatiilor si datelor analitice colectate din fisele medicale electronice si folosite la protocoalele de antrenament.

Ai grija ce faci pe Internet: Jumatate de milion de atacuri ale hackerilor in fiecare minut

Experienta echipei SUA a impresionat atat de mult Comitetul Olimpic International (IOC), incat a hotarat sa utilizeze o platforma EMR speciala la Jocurile Olimpice de la Rio pentru a monitoriza toate inregistrarile, de la scan-uri, la tratamentul administrat si alergii.

Disponibil in limba engleza si portugheza, sistemul va ajuta personalul medical din Brazilia sa ofere servicii mai bune sportivilor. "Fisele medicale electronice accesibile sunt esentiale pentru eforturile care vizeaza prevenirea accidentarilor," a sustinut Richard Budgett, director medical si stiintific al IOC.

Mai eficienti la fata locului

Prin intermediul acestei tehnologii, echipa de medici are acces instant la fisele medicale ale atletilor pe smartphone, ceea ce le permite doctorilor sa fie mai eficienti in interventiile la fata locului.

Solutii de business in Cloud. Care se potriveste afacerii tale? Sondaj Ziare.com

Dr. Moreau povesteste despre un accident produs pe durata Jocurilor Paralimpice de Iarna de la Soci, cand un atlet (care avea probleme la coloana vertebrala) a cazut in timp ce schia, si-a fracturat soldul, iar plamanii i-au fost atat de afectati incat abia reusea sa mai respire si nu putea vorbi.

"Pentru ca am avut acces la fisa sa medicala de pe telefonul meu mobil, am putut afla pe loc ca suferea de anumite alergii care influentau tratamentul administrat, si am putut stabili nivelul de anticoagulanti deja administrati acestui atlet," arata dr. Moreau. "Accesul rapid la aceste informatii a avut un impact major asupra modului in care a fost gestionata situatia acestui pacient".

C.P.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#tehnologie jocuri olimpice 2016, #aplicatie jocuri olimpice 2016 , #aplicatii