O aplicatie din Cluj descopera stirile false. Fondatorul spune ca e unica in lume

Vineri, 03 Martie 2017, ora 16:12
8648 citiri
O aplicatie din Cluj descopera stirile false. Fondatorul spune ca e unica in lume
Foto: Facebook/ TrustServista

O aplicatie dezvoltata in Cluj-Napoca este singura din Romania care este inclusa intr-o competitie de inovare. Cel care a lansat-o spune ca este unica in lume.

TrustServista este o aplicatie care analizeaza cat de incredere este o stire si este inscrisa in concursul international Innovators Race 50, scrie Actual de Cluj.

Zetta Cloud este firma care a dezvoltat-o, iar fondatorul acesteia, Emil Stetco, sustine ca este vorba despre singura platforma software din lume ce poate sa stabileasca nivelul de incredere al stirilor online, precum si originea acestora.

Potrivit lui Stetco, aplicatia este destinata jurnalistilor, agentiilor de presa, dar si institutiilor publice "care doresc sa filtreze informatia toxica din presa online si sa inteleaga care continut este demn de incredere".

"Procesarea stirilor se face 100% automat, folosindu-se algoritmi de inteligenta artificiala si procesare naturala de limbaj, analiza axandu-se pe determinarea sursei de informatii pe baza careia se genereaza subiecte de presa.

Fiecare articol de presa online este apoi relationat cu articole similare, prin referinte directe sau mentiuni si citari, continutul este comparat pentru a determina similaritati si apoi augmentat cu meta-date care vor determina nivelul de incredere al fiecarui articol.

Astfel, se pot urmari subiectele de presa de la sursa si apoi pe tot parcursul existentei lor in mediul online, ca mecanism de preventie a distribuirii si viralizarii unor subiecte care nu sunt demne de incredere", a explicat Stetca.

"In acest moment, TrustServista proceseaza doar articole in limba engleza din domeniile de stiri generaliste, politica si evenimente, urmand ca in viitor sa proceseze majoritatea limbilor europene si un domeniu de stiri cat mai larg", a adaugat fondatorul Zetta Cloud.

Firma a beneficiat pentru aceasta aplicatie de o finantare prin intermediul unui grant de la Google, iar versiunea de test a fost lansata la inceputul anului.

In cadrul concursului de inovatie vor fi selectate 50 de companii din 5 domenii, iar in cele din urma 5 dintre ele vor fi premiate cu 50.000 de dolari, urmand sa ia parte si la evenimentul VivaTech, din Paris, in luna iunie.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#aplicatie Cluj stiri false, #TrustServista grad incredere stiri , #aplicatii