O echipa de IT-isti din Cluj a dezvoltat o aplicatie care-ti spune daca esti suspect de coronavirus. Cum functioneaza

Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 10:42
13565 citiri
O echipa de IT-isti din Cluj a dezvoltat o aplicatie care-ti spune daca esti suspect de coronavirus. Cum functioneaza
Foto: Arhiva Ziare.com

O echipa de IT-isti din Cluj a facut un site menit sa ajute autoritatile in plina pandemie. Numita COVID Monitor, platforma pre-testeaza online suspectii de coronavirus, astfel reducand din presiunea pusa de pandemie pe sistemul medical din tara.

Site-ul se foloseste de Inteligenta Artificiala (AI).

"COVID Monitor este un proiect pilot de pre-testare online a suspectilor de SARS-CoV-2 utilizand Inteligenta Artificiala. Conceptul pe care-l implementam este stocarea unui numar mare de simptome si diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor (date de antrenament) si compararea modelului generat de ele cu auto-evaluarea furnizata de utilizatori online, rezultand un diagnostic prezumtiv.

Componenta de Inteligenta Artificiala (Machine Learning) va face o clasificare automata a simptomelor particulate introduse de fiecare utilizator online in parte, incadrandu-l intr-o categorie de diagnostic, in functie de asemanarile si deosebirile identificate in datele de antrenament", se arata in descrierea platformei.

Proiectul este realizat pe baza de voluntariat cu acordul Ministerului Sanatatii (MS) si al Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), mai arata sursa citata.

Cum functioneaza exact

Site-ul are doua categorii momentan, pe langa descriere. Una dedicata medicilor, care sunt indemnati sa inscrie in platforma cat mai multe diagnostice, si una dedicata utilizatorilor/ celor care vor sa se pre-testeze online.

Cine doreste isi poate introduce simptomele/ cateva date primare in pagina, iar sistemul de AI va calcula si afisa automat sansele ca cel care-si face testul online sa aiba gripa, raceala sau COVID-19.

Captura ecran/ covidmonitor.ro

Daca potrivit algoritmului sunt sanse mari ca utilizatorul respectiv sa aiba coronavirus, cu acordul lui, sistemul va inregistra pacientul in baza de date nationala si locatia lui ca fiind una de risc, facand o solicitare automata catre autoritatile competente pentru testarea pacientului.

"Utilizatorii au la dispozitie un chestionar online cu un set de intrebari specifice simptomelor COVID-19, adresate intr-un limbaj comun, menite sa investigheze in detaliu simptomele, datele epidemice si factorii de risc, pentru determinarea cat mai exacta a prognosticului bolii", se arata si in descrierea platformei.

Initiatorul proiectului, Dan Chiuzbaian, proprietarul firmei de IT QSound SOFT si managerul proiectului VIKI, a dat explicatii suplimentare pentru Adevarul:

"Practic si persoanele vor avea de completat un chestionar cu privire la simptome, dar este vorba despre aceleasi intrebari doar ca sunt traduse in limbaj comun. Dupa ce raspunde la intrebari, pacientul va primit un rezultat de genu: nu ai simptome specifice de COVID-19. Estimam in proportie de 60% ca aveti o raceala simpla, rosu in gat - 30%, alte afectiuni - 10%.

In functie de rezultate, utilizatorul va fi invitat sa-si monitorizeze simptomele si sa-si refaca testul dupa o perioada sau, daca exista indicii ca ar fi infectat cu covid-19 sa contacteze un medic de famile", a precizat Chiuzbaian.

Sistemul ar putea fi functional de saptamana viitoare.

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#aplicatie coronavirus testare online, #monitor covid 19 site , #aplicatii