Spionii din buzunarul tau: Aplicatiile mobile pot afla totul despre tine

Luni, 10 Martie 2014, ora 11:36
4552 citiri
Spionii din buzunarul tau: Aplicatiile mobile pot afla totul despre tine

Tot mai multe aplicatii mobile urmaresc activitatea utilizatorilor sau chiar actioneaza in numele lor, au avertizat expertii firmei South by Southwest Interactive.

"Am descoperit un numar mare de functii periculoase, iar rata lor creste alarmant", a precizat Grayson Milbourne, director de securitate la Webroot, intr-un interviu acordat CNBC.

"Anul trecut, am gasit 250.000 de astfel de functii. Acum, au ajuns la un milion", a mai spus acesta.

Nu doar consumatorii, ci si hackerii au facut tranzitia de la laptopuri la dispozitive mobile. Criminalii cibernetici au inceput sa creeze aplicatii care se pot infiltra in telefoane pentru a colecta date pe care le vand ulterior.

De multe ori, acest lucru se intampla la un nivel inalt, adica aplicatia respectiva preia in totalitate dispozitivul, fara a anunta proprietarul, asa cum se intampla in cazul functiilor legitime.

"Aceasta este problema, nu iti poti da seama cand un dispozitiv a fost infectat. Aplicatiile malitioase isi pot face de cap, iar tu nu vei sti niciodata", a spus specialistul citat.

Exista si o alta modalitate de a avea acces la informatii personale, sustine Erich Stuntebech, director de cercetare in cadrul companiei Airwatch, pentru CNBC.

Astfel, unele aplicatii dezvoltate de hackeri cer permisiunea sa acceseze datele chiar daca ele nu sunt vitale pentru functionarea lor.

"Daca descarci o aplicatie care iti transforma telefonul in lanterna, nu e nevoie ca sa iti acceseze lista de contacte sau microfonul. Iar cea mai mare problema este ca par legitime, cand de fapt ele sunt benigne", a mai spus specialisatul.

"Telefonul tau se poate transforma rapid intr-un spion", a mai avertizat Erich Stuntebech, care a mentionat ca informatii precum lista de contacte, persoanele cu care faci conversatii pe email sau retele de socializare si cei pe care ii suni sunt valoroase pentru cei care vand si cumpara astfel de date personale.

In consecinta, specialistii ne indeamna sa fim atenti la ce instalam pe telefoane si tablete - in primul rand, aplicatiile sa provina din magazine oficiale online - si sa avem instalat un antivirus actualizat.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#aplicatii periculoase telefoane, #aplicatii hackeri telefoane, #aplicatii antivirus, #atac hackeri telefoane, #atac hackeri aplicatii , #aplicatii