Spionii din buzunarul tau: Te pacalesc ca e gratis, dar ajungi sa platesti scump - Pericolele aplicatiilor mobile

Vineri, 20 Mai 2016, ora 07:13
25134 citiri
Spionii din buzunarul tau: Te pacalesc ca e gratis, dar ajungi sa platesti scump - Pericolele aplicatiilor mobile
Foto: Arhiva Ziare.com

Este foarte util sa ai un smartphone in ziua de azi. Iti place sa vorbesti online cu prietenii? Sau vrei sa faci poze profi? Ori ai de gand sa te relaxezi cu un joc? Exista o aplicatie pentru aproape orice. Insa cati dintre noi suntem constienti de pericolele care stau in spatele acestor programe pe care le instalam pe telefon?

Cu siguranta ati observat intrebarile care apar pe ecran de fiecare data cand instalati o aplicatie, care va cer permisiunea de a accesa diferite informatii stocate in telefon. Dar sunt foarte putini cei care chiar citesc termenii si conditiile si care apasa pe butonul "accept" in deplina cunostinta de cauza. Mai exact, un studiu recent arata ca doar 37% dintre utilizatori citesc aceste lucruri.

Pericolul din buzunarul tau: Un numar mare de utilizatori ignora un lucru crucial cand instaleaza aplicatii

Specialistii in securitate cibernetica au un sfat general pentru utilizatori: Pare ca e prea frumos ca sa fie adevarat? Atunci trebuie sa fii atent, deoarece exista un substrat.

O mare problema este la aplicatiile gratuite, care adesea colecteaza mai multe informatii decat au nevoie pentru a functiona, deoarece dezvoltatorii fac bani tocmai din valorificarea datelor colectate de la utilizatori, pe care le folosesc in special in scopuri de marketing. Practic, nu platesti nimic pentru descarcarea programului, dar oferi cadou dezvoltatorilor o mare parte din viata ta.

Un serviciu de navigare trebuie sa aiba acces la GPS pentru a te putea ghida pe harta, insa nu are rost sa ii oferi permisiunea de a accesa si camera foto, nu-i asa? Iar astfel de situatii sunt destul de multe.

Cazul Facebook

Ziare.com a analizat una dintre cele mai populare aplicatii pentru Android, pentru a vedea ce permisiuni cer utilizatorilor si daca acestea sunt vitale pentru functionare sau nu.

Facebook este una dintre cele mai "bagacioase" aplicatii, deoarece are acces la:

  • calendarul de pe telefon, pentru a sincroniza evenimentele notate acolo cu cele de pe reteaua sociala,
  • la camera foto, pentru a putea face poze,
  • la GPS, pentru a putea da check-in in locul in care te afli,
  • la microfon, pentru a inregistra sunete,
  • la persoanele de contact, pentru a vedea cat de des vorbesti cu anumite persoane,
  • la SMS, pentru a citi mesajele primite si trimise,
  • la spatiu de stocare, pentru a putea posta pozele stocate in telefon,
  • la telefon, pentru a putea vedea numarul de telefon si conturile de pe care te inregistrezi pe diverse site-uri de pe dispozitiv.

E clar ca reteaua sociala a lui Mark Zuckerberg are acces la mai multe informatii decat are nevoie pentru a functiona cum trebuie. De ce Facebook imi citeste toate mesajele? De ce vede numarul meu de telefon? De ce contorizeaza cat de des vorbesc cu persoanele din agenda mea?

Astfel de informatii reprezinta o mina de aur pentru companie, care le poate vinde in scopuri publicitare.

Asa ca poate e timpul sa faci ceva in privinta asta. Ia telefonul, intra in "Setari" si cauta optiunea "Manager aplicatii". Aici vei vedea ce permisiuni au aplicatiile instalate de tine. Dezactiveaza tot ce ti se pare in neregula.

Sfatul specialistului

Ziare.com a stat de vorba cu Liviu Arsene, Senior eThreat Analyst la compania de securitate cibernetica Bitdefender, despre pericolul aplicatiilor mobile.

Cat de important este sa citim termenii si conditiile (permisiunile cerute de aplicatii) atunci cand descarcam o aplicatie: Desi este recomandabil ca utilizatorul sa citeasca permisiunile inainte de a instala o aplicatie, experienta arata ca, dupa ce parcurge procesul de instalare, procesul de luare la cunostinta a regulilor impuse de catre dezvoltatorul aplicatiei este, de regula, o simpla formalitate parcursa prin bifarea casutei "Accept".

Frecvent, asta inseamna ca utilizatorul permite aplicatiei sa ii acceseze agenda telefonica, fotografiile, sistemul de localizare, conversatiile de pe retele de socializare, istoricul de browsing, etc.

Trebuie sa fim atenti cu datele personale: De regula, utilizatorul poate sa restrictioneze accesarea informatiilor atunci cand este vorba aplicatii care cer acces la camera video, contacte etc, dar numai atunci cand este vorba de sistemul de operare Android 6.0 si versiuni mai recente.

In schimb, daca acele aplicatii au nevoie de acel acces pentru a-si desfasura activitatea, ele nu vor mai functiona in mod corect daca sunt restrictionate. Spre exemplu, daca o aplicatie de navigatie cere acces la GPS, iar utilizatori ii restrictioneaza acest lucru, aceasta nu va mai functiona corespunzator.

In schimb, daca aceeasi aplicatie solicita acces si la camera foto sau la contul de email, utilizatorul poate restriciona acest lucru fara a afecta functionaliatea de baza. Cata vreme o buna parte dintre aplicatiile de pe piata sunt oferite in mod gratuit, dezvoltatorii monetizeaza tocmai din valorificarea datelor colectate de la utilizatori, in special in scopuri de marketing.

Este legal ca aplicatiile sa acceseze anumite informatii pentru care noi ne-am dat acordul? In general, articolele care formeaza rubrica "Termeni si conditii" sunt corelate cu legislatia in vigoare a tarii de origine a dezvoltatorului aplicatiei, precum si cu cerintele altor furnizori de servicii sau procesatori de informatii care sunt inclusi in aplicatiile respective.

Spre exemplu, daca o aplicatie foloseste servicii de analytics (analiza a datelor - n.red.) dezvoltate de altcineva decat cel care a creat aplicatia, rubrica de termeni si conditii ar trebui sa contina si termenii si conditiile specifice acelui serviciu integrat.

Astfel, accesarea datelor cu caracter personal se face conform legii. Desi pot exista diferente de la un stat la altul, de regula utilizatorul ia la cunostinta si accepta termenii si conditiile, fara a le citi in mod explicit si fara a se documenta riguros cu privire la implicatiile acestora asupra datelor personale.

La ce pericole se expun utilizatorii in raport cu descarcarea aplicatiilor: Dispozitivele colecteaza cantitati enorme de date (localizare, obiceiuri, stil de viata, comportament, pasiuni, credinte, stare de sanatate etc.), care analizate individual sunt inofensive, insa corelarea acestora de catre terti poate crea un portret digital extrem de detaliat al oricarei persoane, fara ca aceasta sa constientizeze pe deplin implicatiile atunci cand descarca si foloseste aplicatia.

Desi astfel de informatii sunt colectate in general pentru a furniza oferte sau produse pe profilul utilizatorului, acestea pot fi folosite si in mod abuziv.

Explozia aplicatiilor si a Internetului Lucrurilor extinde limitele supravegherii si urmaririi, lasand utilizatorii fara prea multe posibilitati sa isi personalizeze setarile legate de intimitate sau sa controleze ce se intampla cu datele personale.

Ce masuri de precautie trebuie sa-si ia utilizatorii: Solutia de a nu folosi aplicatii sau terminale inteligente este utopica, de aceea utilizatorii pot folosi solutii de securitate care masoara inainte si dupa instalare nivelul de indiscretie asupra datelor personale.

Astfel, utilizatorii pot lua decizii informate cu privire la folosirea in viitor a aplicatiilor instalate sau dezinstalarea acestora. De asemenea, renuntarea la aplicatiile folosite rar si foarte rar poate limita conturarea unui portret robot al utilizatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pericol aplicatii telefon, #pericol aplicatii smartphone , #aplicatii