Sunt aici - aplicatia creata de trei bucuresteni: te gaseste in cateva secunde, fara Internet

Marti, 11 Martie 2014, ora 07:33
25439 citiri
Sunt aici - aplicatia creata de trei bucuresteni: te gaseste in cateva secunde, fara Internet

Observarea dificultatilor de localizare a victimelor accidentului aviatic din ianuarie i-a inspirat pe trei freelanceri bucuresteni sa lanseze un instrument care poate fi de mare folos in situatii similare.

"Sunt aici" este un serviciu de localizare bazat pe reteaua GSM si/sau GPS. Aplicatia poate fi descarcata in mod gratuit din Google Play si functioneaza chiar si fara conexiune la Internet.

Spre deosebire de facilitati precum Google Maps, "Sunt aici" are ca principal avantaj faptul ca altcineva poate sa vada unde esti.

In spatele initiativei se afla Louise Maria Dumitru, care s-a ocupat de partea de design si dezvoltarea aplicatiei pentru Android, Mihai Pop (gateway-ul de SMS-uri) si Florin Ionescu (partea de web, dezvoltarea site-ului si conexiunea la baza de date).

"Personal, detin o experienta de sapte ani in dezvoltarea de aplicatii web. Dezvoltarea aplicatilor pentru smartphone a inceput ca o simpla curiozitate in urma cu trei ani. De atunci am dezvoltat cateva aplicatii pentru smartphone, dar in principal m-am concentrat pe dezvoltare web.

In prezent lucrez la un joc multiplayer cross-platform (Android si iOS).

Andrei si Mihai sunt doi amici, care s-au oferit sa ma ajute in punerea in practica a acestei idei - 'Sunt aici'", ne-a spus Louise Maria Dumitru.

Cei trei au inceput sa lucreze la aplicatie chiar de la momentul accidentului din Apuseni.

"Aplicatia este nativa, creata cu ajutorul unui IDE specific dezvoltarii aplicatiilor pentru Android. In ceea ce priveste versiunea pentru iOS, aceasta va fi cat de curand disponibila in Appstore", a adaugat dezvoltatoarea Sunt aici.

Cu ce se diferentiaza "Sunt aici" de alte aplicatii de localizare?

"Este vorba, in primul rand, de posibilitatea de a inregistra coordonatele pe www.suntaici.com prin SMS, evident fara a avea nevoie de Internet pe telefon. In plus, exista posibilitatea de a transmite coordonatele prin SMS catre una sau mai multe persoane din agenda telefonica.

Orice persoana ce cunoaste cuvantul cheie setat de utilizator poate vedea pe harta site-ului suntaici.com pozitia inregistrata de acesta de pe telefon. Din toate aceste puncte de vedere aplicatia este unica", a subliniat Louise Maria Dumitru.

Despre "Sunt aici":

Serviciul personal de localizare este compus dintr-un site web (suntaici.com) si o aplicatie care ruleaza pe sisteme cu Android (in curand si iOS).

Aplicatia functioneaza pe smartphone-urile ce au conexiune la Internet (mod online), coordonatele fiind trimise pe serverul suntaici.com online, dar si pe cele care nu au o conexiune la Internet (mod offline), caz in care coordonatele sunt transmise prin SMS (tarif normal).

Utilizare

In modul online, utilizatorii pot selecta cum doresc sa se realizeze localizarea - prin reteaua GSM (care este foarte rapida, dar nu ofera o precizie/acuratete foarte buna) sau prin GPS (care este mai lenta, nu poate fi folosita in cladiri, dar ofera o precizie/acuratete foarte buna).

Se apasa butonul Start pentru a incepe localizarea, moment in care utilizatorul trebuie sa introduca numarul de telefon, e-mail-ul sau orice cuvant cheie dupa care doreste sa fie gasit pe harta siteului suntaici.com.

Odata aparuta harta, locul in care se afla utilizatorul a fost inregistrat, iar acesta il poate vizualiza pe harta aplicatiei, impreuna cu date precum latitudinea, longitudinea si acuratetea. De asemenea, poate trimite SMS cu aceste informatii catre una sau mai multe persoane din lista de contacte.

In modul offline, utilizatorul este instiintat la deschiderea aplicatiei de faptul ca nu are conexiune la Internet.

Modul de localizare este GPS. De asemenea, se apasa butonul Start pentru a incepe localizarea si se introduce cuvantul cheie.

Utilizatorul nu poate vizualiza harta in modul offline. El va fi intrebat daca doreste sa inregistreze coordonatele pe suntaici.com prin SMS. Daca accepta, SMS-ul va fi trimis automat (tarif normal) catre suntaici.com, moment in care datele de localizare vor deveni disponibile pe site in mai putin de cateva secunde.

Din acel moment, oricine cunoaste cuvantul cheie poate intra pe www.suntaici.com si poate vizualiza pe harta pozitia acelui utilizator (la momentul in care utilizatorul a facut inregistrarea).

  • Datele pot fi vizualizate doar de cei ce cunosc cuvantul cheie scris de utilizator in momentul inregistrarii datelelor de localizare de pe telefon.

"Inregistrarile raman timp de 30 de zile, dupa care acestea se sterg automat. Aplicatia nu face tracking, adica nu ruleaza in background, si nu trimite decat o singura data coordonatele, acela fiind momentul in care utilizatorul apasa pe butonul Start al aplicatie", a precizat Louise Maria Dumitru.

De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a introduce ce si cate cuvinte cheie doresc, cu mentiunea ca odata ce se refoloseste un cuvant cheie, pozitia anterioara nu mai este disponibila pe site.

In perioada urmatoare va fi adaugata facilitatea transmiterii coordonatelor catre persoane din lista de contacte a utilizatorului si pentru modul offline, au promis dezvoltatorii.

Astfel, in urmatoarea versiune va exista posibilitatea de a crea grupuri de persoane si implicit de a vedea pozitia persoanelor ce fac parte din grupul respectiv pe baza cuvantului cheie (unic) folosit de grup. In plus, va exista posibilitatea de a cauta persoane si grupuri si de pe telefonul mobil, nu numai de pe suntaici.com.

"Noi am creat acesta aplicatie deoarece am dorit sa contribuim, atat cat putem si in felul nostru, la rezolvarea, pe viitor, a situatiilor de genul accidentului din Apuseni. Poate este un scop maret, dar este un inceput. Tocmai de aceea am dorit ca aplicatia sa fie simpla si utila, pentru ca oricine sa o poata folosi indiferent de situatia in care se afla", a mai spus Louise Maria Dumitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#aplicatie suntaici, #aplicatie telefon localizare, #GPS telefon, #localizare smartphone , #aplicatii